alt      Liudininkų teigimu, dalis sausio 16-osios protesto akcijos dalyvių, pasilikusi prie Seimo (kita dalis patraukė prie vyriausybės pastato), elgėsi ramiai. Žmonės skandavo „Vagys!“, „Gėda!“, „Lietuva!“ Į Seimo rūmų langus skriejo sniego gniūžtės ir kiaušiniai. Riaušėmis net nekvepėjo, kol visiškai nelogišku kažkieno įsakymu specialiosios policijos būriai neišsirikiavo į grėsmingą kordoną, „saugantį“ Seimo prieigas. Pamažu besiskirstančius žmones šis neadekvatus policijos žingsnis išprovokavo rimtesniems veiksmams, kurie galiausiai peraugo į riaušes.

 

Atrodytų, kad viskas lyg ir aišku: spontaniškas ir neorganizuotas riaušes neadekvačiais savo veiksmais išprovokavo pati policija. Tačiau valdžia dėl riaušių juk negali apkaltinti savo rinkėjų – tautos ar liaudies. Neveikia ir traciniai palyginimai su „jedinstvenininkų“ išpuoliu, surengtu prieš du dešimtmečius, - juk minia kalbėjo lietuviškai ir skandavo lietuviškus šūkius. Tokioje padėtyje atpirkimo ožys vis dėlto buvo atrastas. Juo tapo mitinge dalyvavęs Algirdas Paleckis, kairiosios partijos „Frontas“ lyderis.

 

Dešiniųjų vyriausybės premjeras A. Kubilius po riaušių pareiškė, kad pagal „gaunamą pirminę informaciją” vienas pagrindinių neramumų iniciatorių yra į parlamentą neišrinktos partijos „Frontas” lyderis, Vilniaus miesto tarybos narys A.Paleckis. Lietuvos televizijai A. Kubilius teigė, kad A.Paleckio atsakomybės klausimas dėl riaušių organizavimo tikrai bus svarstomas.

 

A. Paleckis, aišku, pasipiktino tokiu A. Kubiliaus akibrokštu. A. Paleckis teigia, kad jo vedama partija prie riaušių neprisidėjo, o jas išprovokavo tvarką prižiūrėję policijos ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai. „Tai buvo atsakas į šaudymus. Langų daužymas prasidėjo tuomet, kada prasidėjo šaudymai. Prieš tai buvo kiaušiniai ir sniego gniūžtės. Kas trukdė tuo metu lokalizuoti jaunimėlį, kuris tikrai nepateisinamas?”, - spaudos konferencijoje klausė “Fronto” partijos lyderis. A.Paleckio teigimu, pareigūnų veiksmus jie skųs tarptautinėms organizacijoms.

 

A. Paleckis žada apskųsti teismui dėl šmeižto ir konservatorių lyderį A. Kubilių. „Už tokį šmeižtą A. Kubilių paduosime į teismą. Aš kaip tik ėjau į minią, nebijodamas tų lekiančių akmenų, ir su garsiakalbiu sakiau „Baikit, žmonės”, - sakė A. Paleckis. Jis pridūrė mitinge kalbėjęs: “Einu į Seimą, įleiskit, policininkai, tam, kad atvesčiau A.Valinską (Seimo pirmininką)”.

 

A.Paleckis spaudos konferencijoje sakė, kad per įvykius prie Seimo buvo sužeisti du partijos nariai. Anot jo, riaušes organizavo specialiosios Lietuvos saugumo tarnybos. Jis mano, kad už riaušes atsakys pats A. Kubilius, o jo vyriausybė turės atsistatydinti.

 
a.lt info
2009 01 17