kas kaltas      2009 m. sausio 21-27 dienomis „Baltijos tyrimai“ atliko gyventojų apklausą siekiant išsiaiškinti, kas gi kaltas dėl 2009 m. sausio 16-osios įvykių prie Seimo. Apklausti 1003 Lietuvos gyventojai nuo 15 iki 74 metų. 31 proc. viešosios nuomonės apklausos dalyvių linkę manyti, kad atsakomybę dėl tos dienos įvykių prie parlamento turėtų prisiimti ministrų kabinetas. Dėl riaušių vyriausybę vienodai kaltina tiek kairiųjų, tiek dešiniųjų pažiūrų žmonės. 14 proc. Lietuvos žmonių dėl šių įvykių kaltina Seimą. Kai kurie žmonės buvo linkę visą kaltę priskirti asmenybėms – Andriui Kubiliui ir Arūnui Valinskui. Tuo metu opozicija, beveik visų žmonių nuomone, dėl įvykių nekalta. O „chuliganus“ riaušių kaltininkais nurodė tik vienas iš dvidešimties apklaustųjų.

 

11 proc. respondentų mano, kad profsąjungų organizuoto mitingo virtimą riaušėmis paskatino valdžios paruoštas krizės įveikimo planas bei jos nemokėjimas bendrauti su žmonėmis. Kas dešimtas – 11 proc. – respondentų dėl šios situacijos kaltina blogėjančią šalies ekonominę situaciją – ekonominę krizę, nedarbą, mažėjančius atlyginimus.

 

„Atpirkimo ožiais“ padaryti policininkus ar jų neteisingus veiksmus linkę 4 proc. suaugusių šalies gyventojų. Po 0,5 proc. jų mano, kad dėl sausio neramumų dalį kaltės turi prisiimti ir Valstybės saugumo departamentas.

 

Profsąjungas – mitingo organizatorius – apkaltino 4 proc. respondentų, atskiras jaunimo grupes – 3 proc. Organizacijos „Jedinstvo“ provokatorius ar kitas Rusijos remiamas jėgas įtarė 2 proc., 1 proc. kaip kaltininką įvardijo Algirdą Paleckį ir „Fronto“ partiją.

 

Tačiau įdomiausius faktus parodo agreguoti rodikliai. Visus galimus neramumų prie Seimo kaltininkus galime suskirstyti į 4 grupes:

Valdžia (Vyriausybė, Seimas, valdžios nemokėjimas bendrauti su žmonėmis, A. Kubilius, A. Valinskas, Politikai, Seimo nariai, opozicija, prezidentas, valdančioji dauguma ir pan.)

Liaudis (riaušininkai, chuliganai, girti paaugliai, profsąjungos, mitingo organizatoriai, jaunimas, atskiros jaunimo grupuotės ir pan.)

Saugumas ir policija

Susiklosčiusios aplinkybės (ekonominė krizė Lietuvoje)

 

Susumavę atskirų grupių skaičius, gausime įdomų palyginimą:

 

Dėl neramumų kalta valdžia – 78,1 proc.

Dėl neramumų kalta liaudis – 15,4 proc.

Dėl neramumų kaltos susiklosčiusios aplinkybės – 10,8 proc.

Dėl neramumų kaltas saugumas ir policija – 4,8 proc.

 
Apklausos rezultatai:
 

KAIP JŪS MANOTE, KAS YRA KALTAS DĖL RIAUŠIŲ, KURIOS KILO VILNIUJE 2009 METŲ SAUSIO 16 D. PRIE SEIMO RŪMŲ?

 

alt

 

parengė N.K.

2009 02 06