alt

Kažkur virš Ramiojo vandenyno skrido trys draugai: Aferistas, Finansininkas ir Taupusis. Gerokai įkaušusius nuo absento draugus neapsikentę pilotai išmetė iš lėktuvo – kartu su išlaužtomis tualeto durimis. Jie išsigelbėjo atplaukdami į mažytę salelę Polinezijos salyne. Išsiblaivę nusprendė, kad reikia kažkaip kurtis, ir įkuria naują valstybę – Jungtines Alkoholikų Valstijas (JAV). Aišku, kai juos metė iš lėktuvo, laiko pasiimti bagažą jie neturėjo, tačiau Finansininko kišenėje buvo $100, o Taupusis, bekrisdamas iš lėktuvo, apdairiai prigriebė WC duris. Taigi tokiu būdu naujai įkurta JAV valstybė turėjo nefinansinį aktyvą – duris, ir finansinį aktyvą – $100, kurie ir sudarė grynųjų pinigų masę. 

 

Valstybės materialiniai aktyvai (durys) buvo padengti pinigine $100 mase, t.y. durys kainavo $100. Netrukus Finansininkas paskelbė, kad kuria banką ir mokės 3% palūkanų. Paėmė $100, užrašė į grafą „Aktyvai-depozitas“. Bet Aferistas juk nieko neturi, tačiau jis nebūtų aferistas, jei nenorėtų ir durų, ir $100. Aferistas Taupiajam pasiūlė 5% prieaugį nuo $100. Išplėšė bloknoto lapelį ir užrašė „Obligacija su 5% metinių palūkanų norma“. Taupusis nujautė, kad fortūna jo pusėj, todėl iš susierzinusio Finansininko pasiskolino $100 ir juos atidavė Aferistui. Aferistas paėmė $100 ir atsidarė depozitinę sąskaitą vėl pralinksmėjusio Finansininko banke.

     

Čia jie galėjo viską baigti ir užsiimti reikalais: palmę pakratyti ar austrių pasigaudyti, maistu, taip sakant, kasdieniu pasirūpinti. Bet juk žinote, kad finansų genijams toli iki paprastų žemiškų rūpesčių, kokosų ir austrių.

 

Aferistas, truputėlį pasivaikščiojęs po salą (tiek ir tos salos – 100 metrų skersai, 150 išilgai), priėjo prie Taupiojo ir pasiūlė: užsidirbk dar pinigų be jokių pastangų – pasiimk iš banko paskolą už 4% ir pirk iš manęs obligaciją už 5%. Ir tuoj pat išrašė antrą obligaciją. Daug negalvojęs, Taupusis užstatė pirmąją iš Aferisto gautą obligaciją bankui ir už užstatą gavo $100, kuriuos atidavė Aferistui už antrą obligaciją. Aferistas tą patį $100 vėl įdėjo į banką.

 

Taupusis turi obligacijų už $200, o Aferistas turi $200 banko depozite. Finansininkas džiūgauja – verslas klesti. Manote, kad tuo viskas ir baigės? Nepataikėte.

 

Aferistas išrašė trečią ir n-tąją obligaciją. Vakarop baigėsi Aferisto bloknoto lapeliai, bet jis jau turėjo $5000 depozitinę sąskaitą banke, o Taupusis, savo ruožtu, turėjo obligacijų už $5000. Aferistas nusprendė, kad jau laikas iš Taupiojo atimti duris ir pasiūlė jam už jas $100. Taupusis, aišku, nesutiko – juk durys tik vienos – ir užsiprašė už jas $1000. Na tūkstantis, tai tūkstantis, juk Aferistas depozite turi $5000. Ant paskutinio bloknoto lapelio jis parašė pavedimą, kad Finansininkas $1000 pervestų Taupiajam į jo sąskaitą, ir pasiėmė duris...

 

Pasakėčios moralas.

 

Jeigu naujai įkurtos JAV buhalterinius dokumentus atiduotume tikrosios JAV finansų analitikui, baigusiam Harvardą, tai šis nustatytų, kad naujoji JAV turi materialinių vertybių už $1000 ir finansinių aktyvų (obligacijų ir depozitų) už $10000, tai yra, jų aktyvai per dieną išaugo 110 kartų. O koks tūlas Algis Končiauskas iš Aukštelkės pasakytų, kad trys draugai – tai trys debilai, kurie kaip turėjo $100 ir duris, taip jas ir tebeturi. Dar pasakytų, kad tik visiški debilai gali visą dieną plėšyti lapelius vietoj to, kad pakratytų palmę ir pasigautų austrių maistui

 

Liaudies pasakėčią užrašė

Fiokla

2009 03 05