susprogdintas leninas       Balandžio 1-osios naktį, apie 4:30 val., Sankt Peterburge šūviu iš granatsvaidžio susprogdintas bronzinis Lenino paminklas, nuo 1926 m. stovintis aikštėje priešais Suomijos stotį. Lenino figūroje prašauta apie 1 metro skersmens kiaurymė, nukentėjo netoliese įrengti gatvės žibintai. Įvykį tiriančios milicijos nuomone, buvo panaudotas užtaisas, atitinkantis 300 gramų trotilo. Vandalizmo aktą pasmerkė Rusijos komunistų partijos vadovai ir žymūs šios šalies kultūros veikėjai, nes paminklas įtrauktas į nacionalinių kultūros vertybių sąrašą.

 

Atsakomybę už šį aktą prisiėmė sukarinta ultradešinioji organizacija „Zalesės skrajojantis kovinis būrys“. Fašistuojančių grupuočių interneto portale „Dešiniosios naujienos“ buvo išplatintas šio „skrajojančio būrio“ pranešimas, kuriame teigiama, kad Leninas vykdė antirusišką politiką ir rusų tautos genocidą. Pranešimas bagiamas šūkiu „Mirtis sovietiniams okupantams!“ Tai ne pirmas toks šios organizacijos surengtas aktas. 2008 m. lapkričio mėnesį buvo į šipulius susprogdintas gipsinis Lenino paminklas, stovėjęs viename iš Riazanės miesto skverų, o 2009 m. vasario mėn. bandyta susprogdinti Lenino paminklą Orlove.Atsakomybę už Riazanės sprogimą prisiėmė būtent „Zalesės skrajojantis kovinis būrys“.

 

susprogdintas leninas

 

Naktį iš kovo 31 d. į balandžio 1 d. nežinoma grupuotė padegė Maskvos karinę komendantūrą, kuri šiuo metu vykdo pavasarinį jaunuolių šaukimą į Rusijos armiją. Nepriklausomame žiniasklaidos portale „ru.indymedia.org“, veikiančiame atviro publikavimo principu, buvo patalpintas anoniminis pranešimas, kuriame teigiama, kad karinė komendantūra padegta pacifistiniais tikslais: „Šia akcija mes norime atkreipti dėmesį į liguistą visuomenės suskirstymą į „taikius gyventojus“ ir „karines pajėgas“. Valstybinė armija – tai dviguba neteisybė, kai vienai gyventojų daliai ginklai uždraudžiami, o kita apginkluojama ir siunčiama į mirtį valdančiojo elito interesų vardan. Tai dviguba vergija, kai taikūs gyventojai privalo savo darbu išlaikyti jų nekontroliuojamą armiją, o kareiviai – atiduoti gyvybes karininkų valiai nė trupučio nesuvokdami karinių operacijų prasmės“.

 

Savo kreipimesi pacifistų grupuotė ragina boikotuoti valstybės rengiamą jaunuolių šaukimą į armiją ir kviečia plėšyti gautus kvietimus tarnauti. Grupuotės nariai nesitapatina su jokiais politiniais judėjimais, tačiau atsiriboja nuo fašizmo, meno ir terorizmo:

1. Mes ne fašistai. Manome, kad fašizmas ir nacizmas – tai blogis, kurį pagimdė dabartinė sistema, pjudanti žmones.

2. Mes ne menininkų grupė.

3. Mes ne teroristai. Teroras nukreiptas prieš žmones siekiant įbauginti vyriausybę, o mes kovojame prieš valstybę padėdami žmonėms, mes ir esame tie patys žmonės, neatskiriama visuomenės dalis. Manome, kad esame ne uždara grupė, o plataus liaudies judėjimo dalis.

 

                   {youtube}Pod__-jmbq8{/youtube}

 

Komendantūros padegimo aktas primena kitus du anksčiau įvykdytus aktus prieš valstybines jėgos struktūras: 2009 m. kovo 8 naktį Maskvoje sudegintas centrinis milicijos priimamasis, o 2009 m. vasario 20 naktį naktį buteliais su padegamuoju skysčiu atakuota Maskvos Pietvakarių administracinės apygardos nežinybinės apsaugos valdyba – specialusis milicijos batalionas. Abiems atvejais atsakomybę prisiėmė aktyvistų grupė „Liaudies kerštas“.

 
Pagal Rusijos žiniasklaidos pranešimus
parengė en arche
2009 04 02