latvijos protestai 2009 12 01        Pirmadienį, lapkričio 30 d., prieš mokesčių už automobilius ir motociklus didinimą protestavo Latvijos baikeriai. Prie Latvijos seimo susirinko apie 1000 motociklininkų. Iš pradžių valdžia norėjo padidinti mokestį motociklams nuo 3 iki 100 latų, vėliau nusileido iki 50 latų, o penktadienį po pietų finansų ministras Einaras Repšė sutiko, kad motociklų mokestis būtų 24 latai. Baikerių plakatai protestavo ne tik prieš šio mokesčio padidinimą, bet ir prieš valstybės išlaidas, skirtas „Parex“ bankui, bei didelę biurokratų armiją.

 
                  {youtube}Ek68ODl2yA4{/youtube}
 

Antradienį, gruodžio 1 d., iš pat ryto prie Latvijos seimo susirinko maždaug 500 žmonių. Jie atėjo į profesinių sąjungų surengtą piketą, nukreiptą prieš 2010 m. valstybės biudžetą, kuriame nepaisoma socialinių reikmių. Pikete dalyvavo visų Latvijos profsąjungų – medikų, policininkų, pedagogų, geležinkelininkų – atstovai. Piketuotojai laiko plakatus ir transparantus „Mes – prieš skurdą!“, „Parex“ pinigų užtenka, o savo liaudžiai – ne!“. Parlamentarus, ėjusius į neeilinį Seimo posėdį, kuriame buvo toliau svarstomas kitų metų biudžetas, jie nušvilpė ir palydėjo nemaloniais šūksniais. Parlamento pastatą saugojo daugybė policininkų, jis buvo aptvertas metaliniais užtvarais.

 

                  {youtube}OOqVJaAmYN0{/youtube}

 

Antradienį Latvijos studentų asociacija (LSA) ir Latvijos švietimo ir mokslo darbuotojų profesinė sąjunga (LIZDA) surengė protesto žygį, kuriame dalyvavo daugiau nei 5000 studentų iš Rygos, Liepojos, Daugpilio, Rezeknės bei kitų Latvijos miestų. Eisenai vadovavo keli studentai, nešini laidotuvių vainiku. Iškėlę plakatus „Mes norime mokytis“, „Aukštajam mokslui – žalia šviesa“ ir skanduodami piktus šūkius valdžios adresu (pvz., „Šimtas kopūstgalvių!“), studentai atžygiavo iki Seimo. Čia juos pasitiko gausios policijos pajėgos ir užtvarai. Studentų atstovai susitiko su švietimo ministerijos atstovais. Latvių studentų asociacijos prezidentas po uždaro posėdžio teigė išgirdęs pažadą atsižvelgti į jų reikalavimus. Kitų metų biudžete finansavimą švietimo ir mokslo sričiai numatoma mažinti beveik 2 kartus – iki 6 mln. latų. Tokiu būdu siekiama gauti Tarptautinio valiutos fondo ir Europos Sąjungos paramą – 7,5 milijardo eurų.

 

                  {youtube}qTnJc4jALoM{/youtube}

 

Antradienį po pietų buvo surengtas radikalus protestas prieš valdžią nedideliame Latvijos miestelyje Lyvanai, turinčiame apie 10 000 gyventojų. Keli šimtai miestelio gyventojų, protestuodami prieš didėjančius mokesčius ir seime ketinamą priimti skurdinantį biudžetą, išėjo į Rygos-Daugpilio autostradą ir ją užblokavo savo kūnais. Jiems pavyko sustabdyti eismą, tačiau po 10 minučių atvyko policija ir jėga išstumdė minią. Keli žmonės suimti.

 
                  {youtube}Kf1oLKPTwDE{/youtube}

 

Pagal Latvijos spaudą parengė Renata B.

2009 12 01