alt      Lietuviško interneto erdvėje neseniai atsirado, mano manymu, labai įdomus projektas www.manobalsas.lt

, kuris labai  informatyvus net ir neisiančiam balsuoti anarchistui. Įdomus todėl, kad ten pateikti labai konkretūs klausimai politikams, ir matosi jų asmeniški, o ne partijų

piarščikų

suformuluoti atsakymai. Informatyvus todėl, kad projektas padeda išsiaiškinti Lietuvos politikų pažiūrų tendencijas ir ideologinio angažavimosi lygį.

 


      Taigi pasėdėjau kelias valandas ir padariau nedidelį tyrimą, kaip Lietuvos politikai atsakinėja į vieną iš pačių kontraversiškiausių klausimų: „Ar pritariate tam, kad būtų įteisintos tos pačios lyties santuokos?“


      Dešiniųjų, autokratinių partijų narių, tokių, kaip Tėvynės sąjunga, “Jaunoji Lietuva”, kur partiniai turi tą pačią nuomonę, kaip ir jų vadai, atsakymus peržiūrėjau pasirinktinai, tačiau tai tik patvirtino, kad jokių staigmenų dešinėje pusėje nėra ir nebus.

      Nustebino liberalų (tiek LiCS, tiek LLS) atsakymų į šį klausimą skirtumai. Pvz., liberalai Alfonsas Ambrazas, Kęstutis Bilius, Arminas Lydeka, Eligijus Masiulis ir Gintaras Steponavičius atsakė netvirtu „Tikriausiai taip“, o štai liberalas Paulius Uleckas, atsakydamas į tą patį klausimą, kaip ir dauguma liberalų, atsako neigiamai, be to, dar pritrenkia ir komentaru:  „Ligas reikia gydyti“... Taip, labai „liberalus“ požiūris, beveik „murzilkų brolis“, kaip, beje, ir galiūnas Žydrūnas Savickas iš LiCS, kuris į klausimus apie patriotizmą ir tradicinę šeimą atsako kaip ultrapatriotas.

      Žvelgiant į socialdemokratų stovyklą nustebina Justinas Karosas, pareikšdamas „tikriausiai taip“ tos pačios lyties santuokoms. B. Vėsaitė nuomonės neturi, Marija Aušrinė Pavilionienė nuomonę turi, bet pasako tik „tikriausiai taip“ (o tikėjausi, kad Aušrinė Marija tai tvirtai pasakys „taip“).

      Vienintelis tvirtą TAIP tarė Juras Požela iš socialdemokkratų partijos, o A. Paleckis iš „Fronto“ į šį klausimą atsako neigiamai.

      „Tvarka ir teisingumas“ vieningai palaiko nuomonę, kad jokių santuokų tarp tos pačios lyties negali būti. Ir net vunderkindu, genijumi, mokančiu 7 užsienio kalbas, Sorbonos absolventu pristatinėjamas Stanislovas Tomas išreiškia neigiamą nuomonę.

      Džiugina tik tai, kad dauguma politikų į greta pastarojo esantį klausimą, „Ar pritariate tam, kad Lietuvoje būtų uždrausti abortai?“, taip pat atsako neigiamai.

      P.S. Tinklapyje www.manobalsas.lt galite atlikti ir savo politinių pažiūrų testą.

      Nijolė Veksaitė
     2008.09.07