naciai kunigai      Seniai supratau, kad Romos Katalikų Bažnyčia (toliau RKB) yra labai keista organizacija, kad jai atvirai ir nuoširdžiai nusispjauti į žmogaus teises, kurias ciniškai vadina „šiuolaikinio absurdiškumo“ atmaina, kad paraleliai su „gerosios naujienos” skelbimu ši organizacija užsiiminėja politika, skatina netoleranciją ir neapykantą bei trukdo mokslui. Jos vadovai ir toliau nesiliauja stebinę pasaulio… Šį kartą jie susitaiko su super-duper-turbo-ultra radikliais kunigais, susivienijusiais į šv. Pijaus X broliją, kuri aktyviai veikia ir Lietuvoje.

 

Šv. Pijaus X kunigų brolija – tai dar didesnių religinių fanatikų šutvė nei pati RKB, kuri nuo pastarosios kelis dešimtmečius buvo atsiribojusi. Tačiau šiandieną RKB keičia savo kursą ir susitaiko su šiais fundamentalistais, kurie siekia panaikinti II Vatikano susirinkimo nutarimus, o islamą, protestantizmą ir modernizmą vadina pačiomis baisiausiomis erezijomis ir nelaimėmis, kurios ištiko žmoniją. Tai oficiali brolijos pozicija (apie kitas brolijos nesąmones galima pasiskaityti jų „leidinyje”, kuris vadinasi “Pulkim ant kelių”).

 

Tačiau pasirodo, jog tarp jos narių yra ir tokių avigalvių, kurie neigia holokausto egzistavimą (priminsiu, jog pagal kai kurių valstybių teisę dezinformacijos skleidimas apie šį istorinį faktą yra nusikaltimas): „Manau, jog dujų kamerų nebuvo“, - vyskupas R. Williamsonas pareiškė trečiadienį duodamas interviu vienai Švedijos televizijai ir pridūrė, jog nacių koncentracijos stovyklose žuvo tik apie 300 000, o ne 6 mln. žydų. Štai su kokias žmonėmis nuo šiol į vieną dūdą pūs Romos katalikai. Apgailėtina…

 

Įdomiausia, jog šita organizacija Lietuvoje pačių Lietuvos katalikų yra suvokiama kaip erezija bei pavojus Bažnyčiai. 2003-čiaisiais metais Lietuvos Vyskupų Konferencija paskelbė viešą kreipimąsi, kuriame piktinosi, jog tiek vietinė, tiek pasaulio žiniasklaida aptarinėja ir viešina (sic!) kunigų pedofilijos skandalus. Tame pačiame laiške Lietuvos Vyskupai prieš 6 metus tvirtino, jog Pijaus X kunigų brolija yra grėsmė Lietuvos Katalikų Bažnyčiai. Cituoju:

 

Į akciją prieš Bažnyčią įtraukiamos ar pačios įsitraukia net kai kurios konfesinės grupės, pirmiausia Šv. Pijaus X brolija (lefebristai), kuri siekia susilpninti Katalikų Bažnyčios įtaką Lietuvoje ir šia sąskaita įtvirtinti savąsias pozicijas. Kunigai kurstomi nepasitikėti Šventuoju Tėvu, atmesti Vatikano II Susirinkimo nutarimus ir grįžti prie tridentinės Bažnyčios nuostatų.

 

Bet tai dar ne viskas. Štai, 1998-taisiais metais ta pati Lietuvos Vyskupų Konferencija išplatino kreipimąsi, kuriame Pijaus X broliją apkaltino net ritualų vagyste (hmmm… labai keistai skamba…) ir paragino Lietuvos tikinčiuosius saugotis šitų eretikų. Cituoju: „Lietuvos Vyskupų Konferencija informuoja, kad Lietuvoje pradėjo aktyviai reikštis Šv. Pijaus X kunigų brolija, kuri kviečia visus norinčius dalyvauti jų organizuojamose paskaitose, maldose ir renginiuose. Prašome kunigų atkreipti dėmesį į šios brolijos organizuojamus renginius Lietuvoje ir Jūsų parapijose. Informuokite parapijiečius, kad Šv. Pijaus X kunigų brolija nėra katalikiška organizacija, ji nepriklauso Katalikų Bažnyčiai, nes 1988 m. arkivyskupo M. Lefebvre sprendimas konsekruoti vyskupus be popiežiaus sutikimo užtraukė Bažnyčios ekskomuniką ir atskyrimą nuo Katalikų Bažnyčios. Panaši liturgija ir iš Katalikų Bažnyčios pasisavintos maldos formos, stokojant informacijos apie Šv. Pijaus X kunigų brolijos veiklą, gali suklaidinti katalikus. Lietuvos Vyskupų Konferencijos sekretoriatas

 

Kitaip sakant, prieš 11 metų Pijaus X brolija buvo pavojinga Lietuvos katalikams, o prieš 6 metus ši organizacija, anot Lietuvos vyskupų, net aktyviai kovojo prieš Lietuvos Katalikų Bažnyčią. Žodžiu, Pijaus X brolija nebuvo katalikai ir su jais kariavo, bet po naujojo Vatikano dekreto tokiais taps, nepaisant to, kad ši organizacija yra religinių fundamentalistų ar net holokausto neigėjų prieglobstis. Man asmeniškai tokie teologiniai-politiniai krikščionių žaidimai atrodo juokingi: manau, kad visi vaikai ir kvailiai turi teisę žaisti tokius žaidimus, kokius jie nori, kol netrukdo kitiems. Tačiau akivaizdu, kad šis Vatikano sprendimas susitaikyti su fundamentalistais Lietuvoje sukels tam tikrą sumaištį tarp pačių Lietuvos katalikų. Taip pat aišku, jog ateityje reikia laukti labai įdomaus dialogo tarp Pijaus X brolijos ir Vatikano, nes šių organizacijų principai, švelniai tariant, skiriasi kaip diena ir naktis.

 

Visos šios istorijos moralas galėtų būti toks: B. Russell tikrai buvo teisus sakydamas, jog teologija yra loginių klaidų ir obskurantiškų nesąmonių rinkinys. Tačiau, kaip matyti, visa tai tikintiesiems nė kiek netrukdo. Jie ir toliau žaidžia savo žaidimus pagal savo susikurtas taisykles ir kaitalioja jas kaip tik šauna vadams į galvą: vieną dieną kažką galima pripažinti kataliku, o kitą - ne, o dar po kelių dienų vėl galima viską apversti aukštyn kojomis. Kitaip sakant, visų tikėjimų principas yra toks – anything goes – viskas tinka: ir vidiniai prieštaravimai, ir kvailystės, ir melagystės, ir veidmainystės; tikėjimas yra suderinamas absoliučiai su viskuo.

 
Diogenas
2009 01 25