piratu partija        Švedijoje sparčiai populiarėja politinė „Piratų partija“ („Piratpartiet“), pasisakanti už keitimosi rinkmenomis legalizavimą, patentų naikinimą bei autorių teisių įstatymų reformas. „Piratų partija“ neigia, kad kūrybai yra būtinos autorinės teisės. Partijos lyderio Rickardo Falkvinge’ės nuomone, tai yra mitas, sukurtas tų, kurie nori pasipelnyti iš kūrybos bei inovacijų draudimo. Dabar naudojama autorinių teisių sistema kertasi su ekonominiais visuomenės interesais, todėl „Piratų partija“ siekia pakeisti teisinę sistemą, reguliuojančią intelektualinės nuosavybės, patentų ir prekinių ženklų apsaugą. Neseniai atliktos apklausos duomenys rodo, kad šios partijos atstovai gali patekti į Europos parlamentą.


        „Piratų partijos“ įstatuose įrašyta, kad ši organizacija stengsis kiekvienam šalies piliečiui suteikti teisę laisvai rinkti, naudoti ir panaudoti kūrinius, žinias ir viešą informaciją nekomerciniais tikslais. Turėtų būti paskelbtos už įstatymo ribų apsaugos nuo kopijavimo technologijos (DRM) ir visiškai panaikinti patentai, kurie ne tik nesaugo išradėjų, tačiau netgi trukdo ir stabdo jų darbą. Pasenusi, dar XIX a. sukurta patentų sistema didelėms korporacijoms, turinčioms didelį patentų portfelį, sudaro sąlygas užgniaužti smulkius išradėjus.

        „Piratų partija“ taip pat atkreipia visuomenės dėmesį į vis labiau varžomas asmens laisves ir privatumo stoką. Europos Sąjungos ryšių operatoriai privalo saugoti dviejų metų asmens ryšių istoriją. Tai reiškia, kad turės būti saugomi sąrašai su paskutinių dviejų metų skambučiais, SMS žinutėmis, el. pašto laiškais, kuriuose turės būti tiksliai nurodyta, kas, su kuo, kokiu būdu ir kada susisiekė.

        Prieš keletą metų „Piratų partija“ buvo vos pastebima šalies politinėje arenoje. Tačiau po plačiai nuskambėjusio teismo prieš „The Pirate Bay“ svetainės autorius, kuriems buvo skirta milžiniška bauda ir vienerių metų laisvės atėmimo bausmės, ši partija susilaukė tūkstančių sekėjų. Partijos vadovo teigimu, praėjus vos savaitei po Stokholmo apygardos teismo partijos narių skaičius padidėjo tris kartus.

        Naujausių apklausų duomenimis, „Piratų partiją“ remia apie 6 proc. apklaustųjų, tad „piratai“ gali gauti vietą Europos parlamente. Anot R. Falkvinge’ės, politikai linkę į internetą žiūrėti, kaip į kompiuterinį žaidimą, kurį gali atimti iš vaikų, kai šie blogai elgėsi. Pasak „Piratų partijos“ vadovo, politikai nesuvokia informacijos politikos, todėl ši partija auga kaip „torrentas“.

        Pagal spaudos pranešimus parengė Matas Piratas
        2009 06 02

 

        piratu partija 2

 

 

        rick falkvinge

 

 

        piratu partija 1