kubilius verzia kilpa        Birželio 17 d. Lietuvos vyriausybės spaudos tarnyba paskelbė nutarimą, kuriuo siūloma nuo 2009 m. rugpjūčio 1 dienos bazinę mėnesinę algą sumažinti iki 115 litų, o bazinį valandinį atlygį – iki 0,68 lito. Tačiau iš tikrųjų nutiko kiek kitaip – Andriaus Kubiliaus vyriausybė ne pasiūlė sumažinti bazinę algą, o ją jau sumažino. Birželio 17 d. Rimanto Dagio vadovaujamos Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtas nutarimas buvo priimtas ir įsigaliojo prieš keletą dienų. Beje, apie šį nutarimą nežinojo net įtakingi Finansų ministerijos tarnautojai. Taigi vyriausybė paslapčia priėmė šį sprendimą, kuris kirs per kišenę apie 200 tūkst. šalies gyventojų, o vyriausybės komunikacijos kanalais buvo skleidžiama, švelniai tariant, netiksli informacija.

 

Bazinė mėnesinė alga jau nuo rugpjūčio 1 dienos grįš į 2007 m. lygį. Šis sprendimas tiesiogiai palies apie 200 tūkst. iš valstybės kišenės gyvenančių žmonių – jie neteks po 10 proc. algos. Suplonės kultūros, švietimo darbuotojų, socialinių įstaigų darbuotojų piniginės. Baiminamasi, kad valstybės pavyzdžiu paseks ir verslas. „Vyriausybė tęsia tai, ką darė ir anksčiau. Jie mano, kad yra patys geriausi, patys protingiausi, ir nebūtina su kuo nors diskutuoti. Niekas su mumis dėl šito nešnekėjo. Tai buvo vienašališkai priimtas sprendimas", – dienraščiui „Vilniaus diena“ piktinosi Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkas Artūras Černiauskas. Pasak jo, privataus sektoriaus darbuotojai taip pat neturėtų jaustis saugūs. Mat sumažinus algas valstybiniame sektoriuje, paprastai tą patį netrukus padaro ir privačios bendrovės.

 

A. Černiausko teigimu, sprendimas apkarpyti bazinę algą tik dar labiau komplikuos ir taip priešinfarktinę „Sodros“ būklę. Mat „Sodra“ neteks apie 60 mln. litų pajamų, ir vėl reikės ieškoti, kuo lopyti atsiradusią naują skylę jos biudžete. „Reikės arba skolintis, arba didinti socialinio draudimo įmokas“, – nuogąstavo A. Černiauskas.

 

Protestuodama prieš šį sprendimą, LPSK ketvirtadienį, liepos 2 dieną, pradės bado akciją, kurią tęs tol, kol Vyriausybė atšauks vienašališkus ir neapgalvotus sprendimus.

 

Pagal vilniaus.diena.lt parengė dp

2009 07 01