anarchofeminizmas        Gruodžio 10 d., ketvirtadienį, LUNI viešės praeitą savaitę apie skinhedų (skustagalvių) judėjimą kalbėjusi Vilniaus universiteto politikos mokslų studijų ketvirtakursė Lina Kutkauskaitė. Šįkart jos pranešimas bus skirtas anarchofeminizmo temai. Lektorė dėstys, koks anarchofeministinis santykis su valstybe, kapitalizmu ir visuomenės santvarka; koks anarchofeminisčių (-tų) požiūris į santuoką ir seksualinę laisvę, kaip jie vertina religiją ir moralę. Taip pat pakalbėsime apie anarchofeminizmo ir moterų emancipacijos judėjimo sąsajas, santykį su anarchizmu ir feminizmu. Diskusija apie anarchofeminizmą prasidės 18 val. kavinėje „Pas Erlicką“, Maironio g. 1, Vilniuje.

 

„Anarchofeministinė vizija – tai pasaulis, kuriame vyrauja visiška lygybė: turtinė, rasinė, lyčių, galios ir kt. Visuomenę sudaro sąmoningi, iš tradicinio mąstymo išsivadavę individai, sugebantys teisingai pasirinkti. Visos dominavimo formos panaikintos: valstybė pakeista komunomis, moralė ir religija – žmonių vidine morale ir prigimtiniais įstatymais. Panaikinta ir santuoka, kuri laikoma moterų išnaudojimo institutu, o jos suteikiamas monopolis kito žmogaus atžvilgiu esąs nenatūralus ir prieštarauja anarchistų taip vertinamai laisvei“, – tai citata iš lektorės straipsnio Vilniaus universiteto leidinyje „Post Scriptum“. Ar tikrai anarchofeminizmas pasmerktas likti ideologine mažuma? – kelia atvirą klausimą lektorė.

 

Laisvasis universitetas (LUNI) – tai visiškai autonomiškas mokymosi tinklas, veikiantis už oficialios švietimo sistemos ribų. Jis atviras visiems. LUNI žmonės susirenka ir kalbasi apie tai, kas įdomu, svarbu, dalijasi žiniomis ir patirtimi. Kadangi čia nėra hierarchijos tarp studentų ir dėstytojų, vieną kartą buvęs studentu, kitą kartą jau gali būti dėstytoju. Kai mokslas tapo perkamas, LUNI laikosi pozicijos, jog teisę žinoti ir kritiškai vertinti pasaulį turi kiekvienas. Įėjimas į LUNI paskaitas visada nemokamas.

 

Daugiau informacijos galite rasti svetainėje www.luni.lt. Kviečiame pirmadieniais nuo 18 val. internetu klausytis radijo laidos „LUNI valanda“ per Start FM: www.startfm.lt. Norėdami operatyviai gauti informaciją apie Laisvojo universiteto renginius, prisijunkite prie LUNI „Facebook“ grupės arba parašykite laišką Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

 

Daugiau informacijos apie anarchofeminizmo užsiėmimą: www.luni.lt

 

Vilniaus LUNI iniciatyvinė grupė

2009 12 08
 
emma goldman
Viena pirmųjų anarchofeminisčių Emma Goldman, Niujorkas, 1916 m.