pasauline vagysciu darbe diena        „CrimethInc“ – decentralizuotas anarchistų kolektyvas – pradėjo kampaniją, raginančią 2010 m. balandžio 15 d. švęsti kaip pasaulinę vagysčių darbe dieną („Steal Something From Work Day“). Jos esmė – ką nors pavogti iš darbovietės socialinio teisingumo ir dirbančiųjų savivaldos vardan. Ši šventė buvo sugalvota kaip alternatyva nuvalkiotai ir aproprijuotai „Nepirk nieko dienai“ („Buy Nothing Day“). Tikimasi, kad ji taps tradicinė ir bus švenčiama kiekvienų metų balandžio 15-ąją.

 

Atsišaukimas dėl vagysčių darbe dienos

 

Tavo viršininkai dirba mažiau, bet gauna daugiau? Kažkas maudosi prabangoje tavo sąskaita? Jeigu tavo įstaiga ir viršininkai lobsta, o tu plėšaisi ir nieko neturi, vadinasi, tau visko nesumoka – štai iš kur atsiranda jų turtai! Tad jei tau staiga ko nors prireikė asmeninėms reikmėms – nesivaržyk, imk. Tu to nusipelnei!

 

Viską, ko tik panorėsi, – porą pieštukų arba popieriaus pakelį. Gali surengti ir visavertę vagystę. Jei dirbi bare – pavok pakelį kavos, jei garaže – įrankių komplektą. Jei esi bedarbis, pasiimk ką nors apsilankęs svetimoje darbo vietoje! Bedarbystė irgi naudinga išnaudotojams – ji verčia žmones sutikti su bet kokiu darbu ir bet kokiomis darbdavio sąlygomis.

 

Pavogtais daiktais galima pasidalinti su draugais arba šeima, kurios tu ir taip beveik nematai, nes visą laiką dirbi. Galima jais naudotis ir pačiam, nuveikti ką nors, apie ką svajojai, bet nebuvo laiko arba galimybių, nes buvai darbe.

 

Vok darbe! Griauk sienas, skiriančias tave nuo kolegų. Drumskit vandenį kartu, kad kuo labiau išdurtumėte bosus, denkite vienas kitą ir imkite viską, ko tik širdis geidžia. Neleiskite viršininkams jūsų supjudyti, nes tai pakenks kiekvienam asmeniškai. Pasitikėjimas padės pereiti nuo nekalto darbovietės mulkinimo prie savo darbo vietų kontrolės!

 

Žinoma daugelis iš jūsų jau vagia darbo vietose – jeigu ne daiktus, tai vieną kitą darbo laiko valandėlę. Puiku! Tik nesustokite! Pamąstykite, ko dar esate nusipelnę ir ką dar galėtumėte nukniaukti!

 
{youtube}7juwrj2496Q{/youtube}
 
 
Dažniausiai užduodami klausimai dėl vagysčių darbe dienos
 
Klausimas: Ar etiška vogti darbo vietoje?

Atsakymas: Vogti neetiška. Kaip tik todėl darbdaviai turi jums sumokėti visą vertę, kurią gauna už jūsų darbą, o ne tik jos dalį. Bet jie to nedaro. Vadinasi, kai jūs ką nors pasisavinate savo darbo vietoje, tai nėra vagystė – jūs tik pasiimate tai, kas jums priklauso.

 
Klausimas: Ar vogti darbo vietoje prieštarauja įstatymams?

Atsakymas: Formaliai – taip. Kita vertus, iki 1861 metų netgi vergija buvo įstatymiška.

 

Klausimas: Ar jums neatrodo, kad „Pavok ką nors darbe“ dieną žymiai sunkiau ką nors pavogti, nes viršininkai yra gerokai budresni?

Atsakymas: Taip, bet nežymiai. Pagrindinė problema ne bosuose ir sekimo kamerose, o kolegose. Vagysčių darbe diena – tai dirbančiųjų solidarumo diena ir turto perskirstymo legalizavimas.

 

Klausimas: Ne kiekvienas turi galimybę švęsti „Pavok ką nors darbe“ dieną: kai kas neturi darbo, kai kas negali rizikuoti darbo vieta...

Atsakymas: Teisingai! Jeigu telpi į šiuos rėmus, vadinasi, turi dar vieną priežastį, kodėl verta vogti – kad pasidalintum su tais, kurie negali pasiimti patys.

 

Klausimas: Aš pensijoje. Ar galiu dalyvauti „Pavok ką nors darbe“ dienoje?

Atsakymas: Žinoma, užsukite į savo buvusią darbovietę! Ką nors pavogti darbe niekada nevėlu!

 

Klausimas: Man patinka idėja, bet aš dirbu nekomercinėje organizacijoje, padedančioje sergantiems vaikams.

Atsakymas: Jeigu yra taip, kaip sakote, ir jums tikrai patinka organizacija, kurioje dirbate, tai ji greičiausiai prastai finansuojama (dėl to, kad visus resursus sunaudoja megakorporacijos). Vadinasi, laikas užsukti į kieno nors kito darbovietę!

 

Klausimas: Kompanija, kurioje dirbu, kas mėnesį perveda pinigus labdarai. Jeigu aš ką nors pavogsiu, tai ji perves mažiau lėšų...

Atsakymas: Kaip manote, kas turėtų skirstyti jūsų uždirbtus pinigus – jūs patys ar koks nors biurokratas? Jeigu ką nors pavogsite iš darbo, tai dar nereiškia, kad negalite jo atiduoti kam nors kitam.

 

Klausimas: Ar vagystės darbo vietoje skatina egoizmą?

Atsakymas: Nebūtinai! Apskritai žmonės lengviau dalinasi daiktais, kuriuos gavo nemokamai, negu daiktais, kuriuos jie užsidirbo pasmerkdami savo gyvenimą rutininiam darbui. Todėl „Pavok ką nors darbe“ diena gali padaryti jus dosnesniu žmogumi.

 
Pavok ka nors darbe
 

Klausimas: Ką apie tokias vagystes mano Dievas?

Atsakymas: Akademiniai teologai (pavyzdžiui, vokietis A. Altas – Senojo testamento tyrinėtojas, dekalogo punkto „Nevok“ autorius) mano, kad įsakymas „Nevok” iš pradžių buvo nukreiptas prieš žmonių grobimus ir vergovę. Jeigu taip, tai tikrasis nusikaltimas yra ne dalies savo darbo vaisių susigrąžinimas, o ekonominė sistema, paremta samdoma vergija. Be to, Jėzus aiškina: „Lengviau kupranugariui išlįsti pro adatos ausį, negu turtuoliuipatektiįDievo karalystę“. Taigi nestumkite savo darbdavio į tokį pavojų.

 

Klausimas: Kas bus, jei mane atleis už vagystę darbo vietoje? Ar prasminga kąsti į ranką, kuri tave maitina?

Atsakymas: Korporacijos paprastai įtraukia vagystes darbo vietoje į planuojamų išlaidų biudžetus, t.y. jos faktiškai tikisi, kad jūs ką nors pavogsite. O jei niekas nevogs, tai jūsų darbdavys tuos pinigus pasiliks sau.

 

Klausimas: Ar „Pavok ką nors darbe“ diena nesukels ekonomikos griūties? Pasaulio pabaigos?

Atsakymas: Juokaujate? Kas atlieka visus darbus visuomenėje – bosai ar dirbantieji? Jeigu visos korporacijos rytoj užsidarys ir mes galėsime naudotis visais jų užgrobtais resursais, nejaugi galvojate, kad nepajėgsime jų paskirstyti protingiau? Joms pasisekė, kad mes visi nevagiame!

 

Klausimas:  Ar „Pavok ką nors darbe“ netrukdo realioms socialinėms permainoms? Agi ne geriau būtų visiem susiorganizuoti siekiant išspręsti problemas iš esmės, o ne veikti pavieniui?

Atsakymas: Atrodo, jūs teisingame kelyje! Bet „Pavok ką nors darbe“ diena neatleidžia jūsų nuo kolektyvinių veiksmų! Pavyzdžiui, pradžioje galėtumėte su kolegomis sukurti darbe pavogtų daiktų „bendrą katilą”, juk prasmės organizuotis nebelieka, jeigu jūs bijote paimti tai, ką uždirbote. Įsivaizduokite, kas galėtų nusitikti, jeigu jūs žengtumėte toliau ir kolektyviai pasiimtumėte pačias darbo vietas...

 

Klausimas: O kodėl pasirinkta būtent balandžio 15-oji?

Atsakymas: Daugelis dirbančiųjų žino, kad „Pavok ką nors darbe“ diena gali tęstis ištisus metus. Tačiau tai būtų ne visiškai legalu ir padoru. Todėl mes siūlome apsiriboti viena diena per metus! Mes pasirinkome balandžio 15-ąją, nes kiekvienas JAV pilietis iki šios dienos turi būtinai pateikti mokesčių deklaraciją už praeitus metus. Kaip tik ši diena yra vyriausybės vagysčių diena.

 

Vertė N.K., 2010 m. balandžio 1-oji