Kiekvieno mėnesio paskutinį penktadienį 18:00 Katedros aikštėje prasideda Kritinė Masė - susirenka visi Vilniaus dviratininkai ir važiuoja iš anksto numatytu maršrutu. Visi kartu. Gatve. Taip parodo, kad mieste egzistuoja ne tik automobiliai!

        O šį penktadienį vyks sezono atidarymas, wooohoo!

        Kritinė Masė yra gerokai daugiau, nei chuliganiškas noras sutrukdyti tvarką fuck the system stiliumi. Man tai yra nerealus bendruomeniškumo jausmas, kada važiuodamas dar su šimtu-kitu dviratininkų, suvoki, kad visgi yra daugybė žmonių, kurie irgi supranta, jog dviratis - jėga. Tada suvoki, kad Vilnius nėra beviltiškas miestas turėti dviračių kultūrą!


       Viskas prasidėjo San Franciske, kur dviratininkus užkniso visiška automobilių vienvaldystė ir nesuvokimas, jog mašina - didelė, brangi, aplinką teršianti transporto priemonė. Taip, kartais be jos ne iš vietos. Tačiau, ne nuolat ir ne visur! Todėl keletas iniciatyvių žmogiukų sugalvojo Kritinę Masę (beje, fizikoje tai terminas, nusakantis, kokios masės medžiaga pradeda elgtis nestabiliai ir sprogsta). Idėja pasklido po visą pasaulį.

http://eziukasvilniuje.blogas.lt/362513
2008.03.28.