Balandžio 10-ąją vykusius rinkimus į Nepalo Konstitucinį susirinkimą aiškia persvara laimėjo maoistų partija, kuri turės dvigubai daugiau vietų nei jų pagrindiniai varžovai - dešinioji Kongreso partija. Kairieji laimėjo 217-ias vietas iš 601, tuo tarpu šioje Himalajų valstybėje tradiciškai dominavusi Kongreso partija gavo tik 107 vietas. Pirmasis į valdžią atėjusių maoistų darbas bus panaikinti 240 metų valdžiusią monarchiją.

      „Tai žmonių pergalė!“ – šaukė šimtai žmonių, susirinkusių prie pastato, kur baigėsi Katmandu gyventojų balsų skaičiavimas. Daugelis jų užsirišo ant galvos maoistų partijos vėliavas. Maoistų sėkmę galima vertinti kaip balsavimą prieš viešpataujančias politines jėgas, paskendusias baisioje korupcijoje ir tarpusavio pjautynėse, kalba analitikai.

      Maoistai skelbia esantys demokratinė organizacija. Partijos pirmininkas Prashand Jha kalba apie teisingos visų Nepalo sluoksnių ir kastų atžvilgiu valstybės sukūrimą. Tačiau JAV maoistų partija klasifikuojama kaip teroristinė organizacija.

      Nepalo Konstitucinis susirinkimas turi sukurti ir priimti naują šalies konstituciją, oficialiai panaikinti monarchiją ir paskelbti respubliką. Po to Konstitucinis susirinkimas dirbs kaip parlamentas. Stebėtojų teigimu, Nepale greičiausiai bus suformuota koalicinė vyriausybė.

      Maoistai jau įeina į veikiančią Nepalo vyriausybę. Jie įėjo į ją po paliaubų, sudarytų 2006 metais. Pagrindiniai reikalavimai sudarant paliaubas buvo monarchijos panaikinimas ir rinkimai, kurių Nepale nebuvo devynerius metus. Būtent tokie buvo pagrindiniai maoistų reikalavimai visu jų ginkluotos kovos, per kurią žuvo daugiau kaip 13 000 žmonių, laikotarpiu.

      Parengta pagal BNS ir  lithuania.left.ru informaciją
      2008.04.24