Nuo pat 1994 metų, kai subkomandantės Markoso vadovaujami zapatistai Meksikos Chiapas provinciją paskelbė savo autonomine zona, čia nesiliauja valstybinių karinių pajėgų provokacijos. Laikas nuo laiko Meksikos vyriausybė, prisidengdama kova prieš nusikalstamumą ir narkotikų prekybą, siunčia į laisvąją provinciją baudėjų būrius, kurie provokuoja atviro karo veiksmus. Vyriausybinių pajėgų aktyvumas ypač sustiprėjo nuo 2007 m. rugpjūčio mėn. intervencijų į La Garrucha rajoną.


      Š.m. birželio pradžioje pasikartojo valstybės siunčiamų baudėjų intervencijos. Birželio 4 d. Meksikos armijos daliniai, federalinė policija ir valstybės saugumas surengė karinį žygį į La Garuchos miestą. Išpuolyje prieš taikius Chiapas gyventojus dalyvavo apie 200 kareivių, policininkų ir saugumo agentų, kurie atvyko 9 sunkvežimiais ir tankete. Armija įspėjo miesto gyventojus, kad ieško marichuanos ir narkotikų prekeivių. Vietinė zapatistų valdžia (la Junta de Buen Gobierno El Camino del Futuro, Chiapas, México) pranešė, kad mieste ir aplinkinėse vietovėse marichuanos niekas neaugina, tik kukurūzus, ir pareikalvo išvesti kariuomenę iš miesto. Nieko nepešę kariniai daliniai pasišalino, bet pagrasino sugrįžti po dviejų savaičių. La Garucha gyventojai su nerimu laukia antrosios birželio pusės.

      Karinis vyriausybinių pajėgų suaktyvėjimas pastebimas ir kitose Chiapas pasienio zonose. Lotynų Amerikos ekspertai įspėja, kad 2008 m. vasarą gali pasikartoti 1994-1995 metų karo veiksmai, kai Chiapas provincijos gyventojai buvo priversti burtis į Zapatistų nacionalinio išsivadavimo armiją (Ejército Zapatista de Liberación Nacional, ELZN). Laisvę mylintys viso pasaulio žmonės kviečiami atidžiai stebėti šių metų Chiapas įvykius, apie kuriuos operatyviai informuoja nepriklausomas žiniasklaidos portalas chiapas.indymedia.org.

      Plačiau apie šiandieninį zapatistų judėjimą rasite A. Navicko straipsniuose:
      Subkomandantė Markosas: HOY DECIMOS BASTA (1)
      Subkomandantė Markosas: HOY DECIMOS BASTA (2)
      Subkomandantė Markosas: HOY DECIMOS BASTA (3)

      Parengė dp
      2008.06.17