Ar nenorėtumėte pasidėti indėlį? Bankas rūpinsis pinigais, o jūs gausite palūkanas.
      – O ką bankas galėtų pasiūlyti užstatu?

      Kasdien rašomi įvairūs straipsniai apie piliečius, negalinčius grąžinti paskolų ir kreditų. Mes, neturėdami pinigų, o kartais ir proto, norim būti turtingi ir laimingi. Rinkodaros sistema TAI NARKOTIKAS NR. 1, kuris mūsų sąskaita, tiesiogiai, o ypač per mūsų vaikus, kuria tariamai laimingo gyvenimo iliuziją. Tu turi tai turėti, dabar turėti paprasta, turėk viską dabar, būk kaip visi, visi tai turi... KAIP sunkiai dirbti reiks, reklamoje neminima.

      Toli nuo gamtos nenutolusiam žmogui laimingai gyvent reik išties nedaug. Pirmiausia reikia susitvarkyt savo vidinę būseną ir ramybę, po to, peržiūrėjus ir sumažinus išlaidas, ilgai ir laimingai GYVENTI. Nes visi žino – jei nuolat skubi ir bloga vidinė būsena bei savijauta (sakoma depresija), nepadės nei turimi milijonai. Tačiau žmogus vis įsikinko į tą patį “voverės ratą”: bloga savijauta, nori gerai jaustis, todėl privalo uždirbti milijonus (nes, atrodo, tik jie atneša gerą savijautą). Bet norint uždirbti milijonus, reikia daug skubėti, patirti daug streso, ir štai jums pašalinis efektas – bloga savijauta. O ar tik ne nuo to ir pradėjote minti “voverės ratą”.

      Kam naudingi kreditai?

      Kreditas – pati geriausia priemonė priversti daug, sunkiai ir ištikimai DIRBTI.

      Išvilioję jau uždirbtus pinigus ir siekdami savo pardavimų ir tikslų, rinkodarininkai siūlo tau imti KREDITĄ AR PASKOLĄ. Apie tai ir kalbėsime.

      Pabandykime panagrinėti KAM paskolos naudingos.

      Visų pirma, jos naudingos paskolos teikėjui (t. y. bankui), nes duoda palūkanas. Valstybei naudinga, nes paėmę paskolas (plius palūkanas) už jas daug dirbantys, daugiau ir mokesčių sumoka. Prekybininkui naudinga, nes juk kam žmogui pinigai, kodėl jis ima paskolą? Ogi nori kažką iš prekybininkų nusipirkti. Gamybininkui naudingos, nes juk paskolos ėmėjas nori KAŽKĄ nusipirkti. Tereikia atspėti, KĄ jis nori nusipirkti ir sugebėti tą KAŽKĄ pateikti paskolos ėmėjui labai matomoje vietoje. O geriausia įtikinti paskolos ėmėją dar prieš paimant paskolą, kad KO NORS jam tikrai labai labai reikia. Tada jis sutiks su bet kokiomis sąlygomis.

      Darbdaviui naudinga, nes paskolos, nepabijokime to žodžio, – PRIVERS darbuotoją dirbti daugiau ir atsakingiau. Jis bus ištikimesnis darbui, nes kur tu, vaikeli, pasidėsi? Juk reikia grąžinti paskolą, o dar ir palūkanas laiku. Nuostabiai sukurtoje sistemoje tu nei pyptelti negali ir “savo noru” dirbi, dirbi ir klausai darbdavio. Nes juk jei neklausysi, tai tave išmes. Šiaip tai būtų nieko tokio. Esi gabus, protingas, lengvai susirastum naują darbą, tačiau paskola ant galvos kabo ir taip ją spaudžia, kad nėra nė kada pagalvoti apie naują darbą. Geriau pakentėk, atidirbsi, grąžinsi paskolą per kokius dvidešimt vienerius metelius, o tada tai jau gyvenimėlis prasidės... Kad iki pensijos jau netoli ir vargu, ar kaulai sugebės “pakelti” tą “gyvenimėlį”, tai susivokiama per vėlai arba, kaip būna dažniausiai, visai nesusivokiama. Taip ir numiršta žmogus nesupratęs ko siekė.

      Būsto kreditas

      „20 metų su turto konfiskavimu" – tai ne Baudžiamojo kodekso straipsnis. Tai – trumpas būsto paskolos sutarties turinys.

      Kiekvieno doro piliečio svajonė – turėti ką nors TOKIO. Visi nori ką nors turėti, bet štai turėti ką nors TOKIO, tai čia jau lygis. Ne kiekvienas tai išgali. O jei tu išgali, tai tu jau pakilai virš minios. Tu jau esi KAŽKUO. Todėl kiekvienas doras pilietis siekia įvykdyti amžiaus pirkimą – nusipirkti kažką TOKIO, kas padarys jį išskirtiniu. Tačiau kai nuo svajonių ir minčių prieinama prie jų įgyvendinimo, tai lieka vienintelis standartinis niekuo neišsiskiriantis variantas – būsto pirkimas.

      Kiekvieno doro paskolos teikėjo svajonė – suteikti vat TOKIĄ paskolą. Geriau jau vieną vat TOKIĄ, nei šimtą vat tokių. Žinoma, mąstydamas savo galvoje kažką TOKIO, kiekvienas doras paskolos teikėjas turi omenyje būtent dydį. Vat būtų gerai, kad paskolos ėmėjas paimtų TIEK, kad užtektų visam gyvenimui. Kas gi tai galėtų būti? Amžiaus pirkimas... Tai, ko žmogui tikrai reikia... Tai, kas visam gyvenimui... Kas tai galėtų būti? Na, žmogui tikrai reikia maisto, vandens, suvenyrų, bet čia smulkmė. Kompiuteris, indai, kilimai, drabužiai, baldai jiems sudėti, automobilis – na, čia jau kažkas rimtesnio. Būt gerai visą tai sudėt į vieną vietą, kaip į dėžutę, ir parduoti viską kartu, ir dar už dėžutę pinigus paimti. Hmm... Kas tai galėtų būti? Galbūt... būstas?

      Nerizikuosi – negersi šampano

      Baudos yra mokesčiai, taikomi padarius ką nors neteisingai.
      Mokesčiai yra baudos, taikomos viską padarius teisingai.

      Būsto kreditas gali būti naudingas, kai būstą žaibiškai ir daugkart brangiau gali perparduoti bei uždirbti. Tai tikra aukso kasykla. Tačiau tuo užsiima tik specialistai, t. y. specialiai tuo besiverčiantys žmonės – būsto perpardavinėtojai.

      Dažnai šia aukso kasykla susidomi ir paprasti žmonės. Bet jie būstą paprastai perka gyvenimui, o ne perpardavinėjimui. Todėl jie dažniausiai tampa ne “aukso kasėjais”, o pačiu “auksu”. Taigi ne JIE kasa, o JUOS kasa. Ir kai kuriuos taip gerai kasa, kad greitai iš jų nebelieka jokios naudos ir belieka užkasti. Nejuokinga, bet dažniausiai būna taip, kad už “užkasimą” žmogus jau būna susimokėjęs į priekį. Tai bent tokia nauda kasėjams.

      Kada gi žmogus supras, kad būstas yra skirtas NE GYVENIMUI, o PERPARDAVINĖJIMUI?

      Vis dėlto ryžtamės – gyvensime, imam paskolą. Pradžioje viskas rodos puiku, bet vėliau pasirodys, kad reiks atidirbt ir už paskolą, ir dideles palūkanas. Bankai NE labdaros organizacijos, neišgalintiems grąžinti paskolų teks atsisveikinti su įsigytu turtu. Neveltui sakoma: nuo įkurtuvių iki antstolių – vienas žingsnis.

      Viešoji įstaiga „Finansinių problemų sprendimai“ (FPS) yra (deja, buvo) pirmoji organizacija Baltijos šalyse, kurios tikslas – padėti įsiskolinusioms ir finansinių sunkumų turinčioms įmonėms bei asmenims „išbristi“ iš skolų, planuoti savo biudžetą ir atgauti pilnavertį gyvenimą. Atsivertus FPS interneto svetainę, randu užrašą – dėmesio: įmonė sustabdė savo veiklą. Kaip manote, kodėl įmonė nepajėgė tęsti veiklos? Problemų daug ir jau neišsprendžiamos.

      Taigi su šalies krize visi matome ir neabejojame – finansinių problemų tik daugės, jos gilės ir žmogaus naudai gali tapti neišsprendžiamos. Bankai, lengva ranka dalinę kreditus, dabar griebs... Pakaks darbo ir antstoliams. Tarp kitko, jei tavo skolą jau administruos antstolis, skolos suma išaugs mažiausiai 2 kartus, o kartais ir 10 kartų. Mano darbovietėje dviems darbininkams laiku nesumokėjusiems 15 Lt baudos (troleibuse važiavus be bilieto), antstolio išieškojimo išlaidos sudarė 145 Lt, o kitam (ilgiau nemokėjusiam) – 328 Lt. Yra vykdomieji raštai.

      Greitas kreditas – lėtas nusigyvenimas

      Paskutinį kartą klausiame – kada grąžinsit paskolą?
      – Tai gerai, pagaliau baigsis tie kvaili klausimai.

      Kai bankai sugriežtino skolinimosi sąlygas, pasirodė pirmieji greitieji kreditai. Jei bankas jums paskolos dėl kokių nors priežasčių neduoda, gal vis dėlto ir jums pačiam geriau jos neimti.

      Greitų kreditų procentai milžiniški. (palūkanos – mėnesio!!! NE METINĖS). Ir dar labiau nesuprantu tų žmonių. Jie NEUŽDIRBA kelių šimtų litų, o po 15 dienų reiks su palūkanomis gal tūkstančio. Greitas kreditas skirtas tik išimtiniams ypatingiems atvejams, o ne kaskart pinigų prireikus ar iki atlyginimo trūkstant. Greitas paskolas teikiančios įmonės – dažnai „paslauga“ prasilošusiems. Jose pinigai skolinami visiems, neatsižvelgiant į kliento finansinę padėtį bei mokumą. „Mes neklausiame kiek jūs uždirbate“ – skelbia paskolų reklama. Ir visiškai neminima, kad savo finansinius įsipareigojimus BŪSITE PRIVERSTI vykdyti, kad ir kokius siaubingus juos prisiėmėte. DIRBTI, DIRBTI, DIRBTI, DIRBTI IR LABAI DAUG DIRBTI, GALŲ GALE NIEKO NETURĖTI.

      Apskritai, lengvai gaunamos paskolos lemia augančias ne tik nekilnojamojo turto, bet ir visų prekių kainas ir finansines krizes. Didėja paklausa – kainos kyla, o ką lengvai įsigyjame – nevertiname.

      Taigi eilinį kartą visas problemas, krizes išsprendžia tik tingėjimas. Nedirbančiam juk niekas jokių paskolų ar kreditų neduoda. Vadinasi, tinginiai neturi problemų. Darkart pakartoju – paskolos, skolos ir kreditai – pati baisiausia priemonė, kuria esame VERČIAMI dirbti, tiesiogiai ar netiesiogiai būti priklausomi nuo darbo. Butuose esame priklausomi nuo daug tiekėjų, pvz. šilumininkai, kurių galėtume neturėti gyvendami savo žemėje. Apskritai daug ko gyvenime nebūtina turėti, nedirbkime daug beprasmių darbų, kurių dažnai nereikia dirbti. Atsisakykim nuo priklausomybių vidinių ir išorinių. Ir žingsnis po žingsnio eikime link to, kad VISAI NEBEREIKTŲ DIRBTI, TADA RASKIM MALONIŲ UŽSIĖMIMŲ, PRADĖKIME GYVENTI IR DŽIAUGTIS GYVENIMU...

      Tingėjimo filosofija
      2008.06.26