blackwater      2007 m. rugsėjo 16 dieną privačios JAV saugos firmos „Blackwater“ darbuotojai Bagdade lydėjo JAV diplomatų koloną. Kortežui pasiekus Nisoro aikštę, kažkam iš apsaugos darbuotojų pasivaideno teroristai. Nieko nelaukę, „Blackwater“ smogikai atidengė ugnį. Buvo nušauta 14 civilių irakiečių, sužeisti – 20. Tai anaiptol ne vienintelės nekaltų taikių žmonių žudynės, suorganizuotos „Blackwater Worldwide“ korporacijos, kuri dažnai vadinama žudike pagal kontraktą, Daugiau apie „Blackwater“ darbelius skaitykite skaitykite „Fifth Estate“ bedradarbio Dono LaCosso straipsnyje „Amerikos korporacijų banditai“.

 

Oficialiais JAV Kongreso ataskaitos duomenimis, per 1,5 metų (2005 m. pradžia –2007 m. vidurys) “Blackwater” saugos kompanijos darbuotojai buvo įsivėlę į 195 ginkluotus susidūrimus, kuriuose žuvo Irako civiliai. 80 proc. šių susidūrimų pirmieji ugnį atidengė būtent amerikiečiai. Nors Kongreso ataskaitoje teigiama, kad per tą laikotarpį dėl „Blackwater“ žuvo tik 16 civilių irakiečių, tačiau manoma, kad šie skaičiai keliasdešimt kartų didesni. Toje pačioje ataskaitoje buvo atskleisti melagingi pačių „Blackwater“ kompanijos darbuotojų liudijimai bei ataskaitos.

 

Praėjus daugiau nei metams, 2008 m. gruodžio 8 d. penki firmos „Blackwater“ apsaugininkai buvo oficialiai apkaltinti nušovę 14 ir sužeidę 20 beginklių civilių asmenų. 35 punktų kaltinamajame akte penki vyrai kaltinami nužudymu per neatsargumą, pasikėsinimu nužudyti per neatsargumą ir ginklų naudojimo pažeidimais. „Vyriausybė šiandien paskelbtuose dokumentuose tvirtina, kad mažiausiai 34 irakiečiai civiliai, įskaitant moteris ir vaikus, buvo nušauti ar sužeisti be pateisinamų aplinkybių ir provokavimo, kai „Blackwater“ saugos tarnybos darbuotojai atidengė ugnį Bagdado Nisoro aikštėje“, - sakė Patrickas Rowanas, generalinio prokuroro padėjėjas nacionalinio saugumo bylose. Šeštas „Blackwater“ apsauginis pripažino savo kaltę 2008 m. gruodžio 5 dieną.

 

Prieš metus dėl 2007 m. rugsėjo 16 dienos žudynių Nisoro aikštėje pasipiktinęs Irako premjeras Nuris al-Malikis pareikalavo, kad JAV vyriausybė nutrauktų kontraktus su „Blackwater“ ir išstumtų kompaniją iš jo šalies. Įvykius tyrę FTB agentai konstatavo, kad korporacijų samdomi kariai Irake „neapgalvotai pažeidė galios žudyti reglamentą (deadly-force regulations)“ ir rekomendavo federalinei teisėsaugai imtis atitinkamų veiksmų. JAV karo departamentas į tai reagavo savotiškai – per tris savaites po skerdynių su „Blackwater“ buvo pasirašyta dar daugiau kontraktų. Po įvykių Nisoro aikštėje pagal kontraktus JAV samdytų žudikų kiekis okupuotame Irake ne tik nesumažėjo – iš tiesų jų tik padaugėjo.

 

Parengė žv

2008 12 09