Vilnius 3000       Pasaulinė ekonominė krizė diktuoja savo sąlygas ir Lietuvai - valstybės biudžeto lėšos perskirstomos ir be gailesčio braukiamos nuo visų sričių. Kultūra - ne išimtis. Tačiau šalies kultūrai išleidžiamas lėšas reikia ne mažinti, bet visomis išgalėmis kovoti su tų lėšų nusavinimu, t.y. vogimu prisidengiant kultūra. Ekspertai.eu nuo pat pradžių akcentavo ir tą daro iki šiol, kad niekas taip netrukdo natūraliam kultūros gyvavimui Vilniuje kaip viešoji įstaiga "Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009" (VEKS). Bėgant laikui tampa vis akivaizdžiau, kad VEKS kultūrą pavertė viršininkavimu ir biurokratizmu, prisotintu nesuvokiamų prioritetų. Paradoksas: galiausiai paaiškėja, kad realybėje tų prioritetų kaip ir nėra.

 

Liūdna VEKS patirtis įrodė, kad verčiau finansuoti pačią kultūrą iš esmės – be jokių viešųjų įstaigų tarpininkavimo ir parazitiško kišimosi.

 

Iš klaidų būtinai mokysimės ateityje. Tačiau šiandien kelio atgal nėra: turime garbingai nešioti Europos Komisijos Vilniui suteiktą Europos kultūros sostinės karūną. Juk valstybė milijonines investicijas šiam tikslui skyrė dar nuo 2004-ųjų metų.

 

Pateikiame keletą charakteringų pavyzdžių: vien kultūros sostinės internetinėms svetainėms sukurti atseikėta daugiau nei 0,7 mln. litų (dėl to jau septintą mėnesį Vilniaus apygardos prokuratūroje vyksta išsiplėtęs ikiteisminis tyrimas). Antra tiek atriekta legendiniam vienkartiniam VEKS projektui „Kalėdų eglė - Vilniaus dovana Dublinui“. Prisiminkime ir 800 tūkst. litų kainavusį komercinį islandų atlikėjos Bjork koncertą. O kur dar kiti milijoninių biudžetų 2006-2008 m. VEKS programos renginiai - kai kurių iš jų vilniečiai net neišvydo. Neužmirškime ir VEKS biuro administravimo rekordinių išlaidų bei skambios ambasadorių programos.

 

VEKS atstovai be paliovos nuogąstauja dėl Vilniaus reputacijos Europos ir net pasaulio kontekste. Jų nerimas toks didelis, kad krizės metu valstybei teišgalint VEKS programai skirti vos 24 mln. litų esą neliktų nieko kita, kaip tik atsiprašyti Europos ir atsisakyti kultūros sostinės vardo. "Jeigu Seimas patvirtins kitų metų valstybės biudžetą, kuriame VEKS programos įgyvendinimui numatyta skirti vos 24 mln. litų, programa žlugs, o Lietuvos sostinei reikės atsiprašyti Europos ir atsisakyti kultūros sostinės vardo", - taip DELFI antradienį pareiškė VEKS biuro vadovė Elona Bajorinienė.

 

Aptirpęs šalies biudžetas ir visuotinis ekonomikos nuosmūkis netūrėtų tapti pagrindine sąlyga atsisakyti tokio iškilaus ir reikšmingo Vilniui titulo.
Pasiduoti būtų visiškai neprotinga ir nedrąsu. Juk Lietuva kaip įmanydama kuria savo kaip drąsios šalies įvaizdį. Jei Vilnius atsisakys Europos kultūros sostinės titulo, ką apie mus galvos dešimties Europos valstybių, kuriose už 2,5 mln. litų visą lapkritį buvo reklamuojama VEKS programa, gyventojai? Ką manys į Vilnių užsinorėję atvykti BBC ir CNN žiūrovai?

 

Vilniui tekusį iššūkį turime priimti stoiškai. Nuo ekonominės krizės kenčianti Europa Vilnių tikrai supras. Jei nepasiduosime pusiaukelėje, net ims gerbti. Išeičių juk yra. EUROPOS PARLAMENTO IR TARYBOS SPRENDIMAS 1419/1999/EB, priimtas 1999 m. gegužės 25 d. ir nustatantis Bendrijos veiksmus dėl Europos kultūros sostinės renginių 2005-2019 m., aiškiai ir nedviprasmiškai sako: „Iš esmės ši programa turėtų tęstis vienerius metus, tačiau išimtiniais atvejais nominuoti miestai gali pasirinkti trumpesnį laiką.“

 

Kitaip tariant, nepriteklių kamuojamoms šalims, kokia šiuo metu ir yra Lietuva, programą galima vykdyti ir ne visus metus, bet, tarkime, pusmetį. Net ir tai būtų žymiai drąsiau nei atsitraukti pusiaukelėje.

 

Palankiausias laikas Europos kultūros miesto startui būtų liepos 6-oji – Mindaugo karūnavimo diena. Kaip numatoma, ir Valdovų rūmų iškilmingo atidarymo diena. Tokiu atveju turėtume pusmetį nelengviems namų darbams atlikti: pertvarkyti programą, reorganizuuoti jos biudžetą ir, svarbiausia, ištirti bei pašalinti korupcijos faktus.

 

Įvertinus tai, kiek milijonų VEKS jau spėjo „įsisavinti“, į programą reikia žvelgti lanksčiai ir kūrybiškai. Tuo metu, kol VEKS vykdys nuo 900 iki "x" renginių apkarpytą programą, atitinkamos institucijos privalo atlikti išsamų ir nepriklausomą VEKS finansinį ir programinį auditą. Nuo pat pirmosios VšĮ VEKS įsteigimo dienos 2006 metais.

 

Visi pritaria, kad išsamus ir nepriklausomas auditas turi būti atliktas ir Kultūros ministerijoje, per kurią tiesiogiai tekėjo programos pinigai ir kurioje buvo priimami esminiai sprendimai.

 

Pasinaudokime galimybe apsivalyti ir nesukompromituokime Europos Komisijos iniciatyvos miestams dalinti Europos kultūros sostinių titulus. Vadovaukimės ES direktyvomis ir ekonominės krizės realijose nacionalinę programą "Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009" vykdykime trumpiau, bet oriai.

 
Pagarbiai,
 
ekspertai.eu
200812 16