cikanavicius     Spalio 10 d. Laisvasis universitetas (LUNI) pakvietė į susitikimą su Giedriumi Cikanavičiumi, kuris domisi gyvenimo ir mokymosi be mokyklos („unschooling“) filosofija. Susitikimas virto gyva diskusija, kurioje susikirto įvairios nuomonės. Lektorius – jaunas tėvas, kurio sūnus netrukus sulauks mokyklinio amžiaus, – ilgą laiką domėjosi įvairiomis vaikų ugdymo sistemomis ir aiškinosi, kaip jos veikia teoriškai ir praktiškai.

 

     Galiausiai jis padarė išvadą, kad visos šiandien siūlomos vaikų ugdymo alternatyvos – ir valstybinės mokyklos, ir privačios mokyklos, mokančios pagal valstybinę programą, ir netgi netipinės mokyklos, tokios kaip Summerhillo ar Montessori mokykla, – nėra pakankamai geros ir tinkamos. Tada jis susidomėjo vadinamuoju nemokyklinimu („unschooling“), kitaip tariant, gyvenimo ir mokymosi be mokyklos filosofija.

     Nemokyklinimo esmė – sudaryti sąlygas vaikui mokytis nenaudojant prievartos. Šios filosofijos nuostata yra ta, kad žmogus gali išmokti to, ko jam reikės, ir tada, kai jam to reikės, vedamas vidinės motyvacijos, o mokymas prievarta daro daug daugiau žalos, nei suteikia naudos gautos žinios. Žinoma, nemokyklinimo koncepcija nereiškia visiško knygų ar mokymo programų atsisakymo. Viskas puiku, jei vaikas išreiškia norą mokytis pagal tokią sistemą arba jam patinka tam tikra mokymosi struktūra, tačiau mokymosi turinio ar formos primetimas yra nepriimtinas. Tokio vaiko pagrindiniai mokymosi šaltiniai yra lygiai tokie patys, kaip ir bet kokio suaugusio žmogaus: kiti žmonės, biblioteka, internetas, kompiuteriniai žaidimai, knygos ir reali gyvenimiška patirtis.

     Lektorius įspėjo, kad ši alternatyva Lietuvoje yra draudžiama. Lietuvoje 7–16 metų vaikas privalo eiti į mokyklą. Įstatymuose tai vadinama vaiko teise į išsilavinimą, kurį galima gauti tik priverstinai jį laikant Švietimo ir mokslo ministerijos aprobuotoje įstaigoje. Jei vaikas į mokyklą neina, šeimoje gali apsilankyti Vaikų teisių apsaugos tarnyba ir išrašyti baudą. Jei, sumokėjus baudą, vaikas į mokyklą ir toliau neitų, įstatymuose numatyta atimti vaiką iš tėvų ir laikyti jį internatinėje mokykloje.

    

     Žiūrėkite paskaitos ir diskusijos vaizdo įrašą:

     {youtube}YpsOG_-25JQ{/youtube}

    

     a.lt info

     2013 m. spalis