Protestas prieš abortų draudimą Madride (c) AP/Scanpix 

Masiniai protestai Madride

Tūkstančiai žmonių vasario 8 d., šeštadienį Madride išėjo dar kartą į gatves, protestuodami prieš valdžios planus uždrausti abortus. Priėmus naująjį įstatymą, abortai būtų galimi tiktai išprievartavimo atveju arba jei atsirastų grėsmė moters ar vaiko sveikatai ar gyvybei. Į šias išimtis nėra įtraukta aborto galimybė net ir vaisiaus apsigimimo ar paveldimos genetinės ligos atveju. Tokios pačios nuostatos įtrauktos ir į lietuviškąjį abortų draudimo įstatymo projektą, kurio dar laukia svarstymas Seime.

Jei Ispanijos abortų draudimo įstatymas įsigaliotų, net ir esant minėtoms sąlygoms, kuriomis leidžiama daryti abortą, nepilnametės merginos privalėtų gauti tėvų sutikimą ir būti lydimos jų konsultacijų dėl aborto metu. Abortui atlikti moterys taip pat turėtų gauti patvirtinimus iš dviejų nepriklausomų gydytojų.

Protestuojantieji Madride prieš tokius valdžios planus teigė, kad toks įstatymas sukels pavojų moterų gyvybėms ir paskatins abortų turizmą į kitas šalis. Jie taip pat kritikavo ir Katalikų Bažnyčios, kuri yra viena pagrindinių projekto gynėjų, kišimąsi į įstatymų leidybą. Įstatymo projektui dar turi pritarti parlamentas, tačiau jo daugumą sudaro konservatyvi Liaudies Partija, tad manoma, jog tam kliūčių nebus. Protestuotojai žada nenurimti ir toliau organizuoti masinius mitingus.

Prieš tai buvusi socialistų vyriausybė 2010 metais priėmė įstatymą, leidžiantį abortus iki 14 nėštumo savaitės. Šis terminas gali būti pratęstas iki 22 savaičių, jei kyla pavojus moters sveikatai arba yra požymių, jog vaisius bus apsigimęs.

Europoje – solidarumo akcijos su protestuotojais

 

Protestas prie Ispanijos ambasados Dubline. (c) Demotix

Airijoje (kurioje abortai yra draudžiami) prie Ispanijos ambasados tą patį šeštadienį susirinko daugiau negu 50 aktyvisčių protestuoti prieš Ispanijos valdžios planus keisti esamas abortų įstatymo nuostatas ir palaikyti protestuojančiuosius Madride. Abortion Rights Campaign atstovė Gráinne Griffin protestu metu teigė, kad toks įstatymas privers ispanes darytis abortus užsienio šalyse, ką šiandien daro tūkstančiai Airijos moterų. G. Griffin teigė nenorinti, kad moterys Ispanijoje būtų priverstos gyventi taip, kaip tenka gyventi moterims Airijoje.

Keletą dienų anksčiau moterų teisių aktyvistės Kroatijoje įteikė Ispanijos ambasadoriui savo šalyje protesto laišką, reikalaujantį atmesti abortų draudimo įstatymo projektą. Grupelė protestuotojų susirinko prie ambasados Zagrebe. Jie teigė esantys nusivylę seksualinių ir reprodukcinių teisių padėtimi Ispanijoje, verčiančia svarstyti, kuri kita moterų teisė bus suvaržyta po šios.

{youtube}OA73riqX-WM{/youtube}

Belgijoje, Briuselyje protestas prie Ispanijos ambasados sutraukė net 2 000 žmonių. Po protesto minia žygiavo Europos Parlamento link, taip siekiant atkreipti Ispanijos europarlamentarų dėmesį, kad šie politiniu spaudimu paveiktų Ispanijos valdžios atstovus. Protesto dalyviai teigė prašantys Ispanijos valdžios peržiūrėti įstatymo projektą ir garantuoti, kad teisė į abortą nebūtų suvaržyta.

Solidarumo protestai vyko ir kitų Europos šalių sostinėse – Londone, Paryžiuje, Romoje, Lisabonoje, Reikjavike.

 

200 moterų užregistravo savo kūnus kaip nuosavybę

 

Moterys prie nuosavybės registracijos biuro Madride

Ispanės, protestuojančios prieš ketinimą uždrausti abortus, ėmėsi ir kitų valdžios spaudimo priemonių. Virš 200 moterų apsilankė nuosavybės registracijos biuruose daugybėje Ispanijos miestų tam, kad užregistruotų savo kūnus kaip nuosavybę, tokiu būdu pasakydamos, kad moterų kūnai, o taip pat ir su jais susiję sprendimai, priklauso tik joms pačioms.

„Mums nusibodo girdėti, kaip mes turime elgtis su savo kūnais, todėl nusprendėme parodyti savo pyktį kūrybiškai ir kolektyviai. Mūsų kūnai vėl tapo teritorijomis, kurias turime atsikovoti“, – teigė menininkė ir aktyvistė Yolanda Dominguez.

Nuosavybės registracijos biuruose moterys sulaukė skirtingų reakcijų. Madrido biure Y. Dominguez įteiktas pareiškimas buvo priimtas, todėl tai gali sukurti teisinį precedentą ir kitais atvejais. Nepaisant to, kiti pareiškimai buvo sutikti priešiškai, kaip teigia aktyvistai,  „prašant patenkinti  absurdiškus reikalavimus, reikalingus registracijai“.

Šaltiniai: AFP, FINNBAY-ANSAmed, the journal.ie, dalje.com, euronews.

Vertė ir paruošė: Donatas

http://priesabortudraudima.wordpress.com

http://www.youtube.com/watch?v=OA73riqX-WM