tai ne musu karas      Karas karui! Nė lašo kraujo už „naciją”!

      Kova dėl valdžios tarp oligarchinių Ukrainos klanų grasina virsti tarptautiniu kariniu konfliktu. Rusijos kapitalizmas, turintis svarbių ekonominių, finansinių ir politinių interesų Kryme ir Rytų Ukrainoje, ketina pasinaudoti Ukrainos valstybės perversmu, kad įgyvendintų savo senus imperinius kėslus.

      Rusijoje kilus eilinei ekonominės krizės bangai, valdantysis režimas siekia sukurstyti rusiškąjį nacionalizmą ir taip nukreipti dirbančiųjų dėmesį nuo socialinių problemų, elgetiškų atlyginimų ir pensijų, sveikatos apsaugos, švietimo ir kitų socialinių institucijų griūties. Juk skambant karingos nacionalistinės isterijos varpams daug lengviau užbaigti korporacinės autoritarinės valstybės statybą, grįstą reakcingomis konservatyviomis vertybėmis ir represine politika.  

      Itin aštri ekonominė ir politinė krizė Ukrainoje sukėlė „senų” ir „naujų” oligarchinių klanų tarpusavio priešpriešą. Pastarieji, pasitelkę sukarintas ultradešiniųjų ir ultranacionalistinių formuočių pajėgas, Kijeve įvykdė valstybės perversmą. Politinis Krymo ir Rytų Ukrainos elitas, nenusiteikęs dalintis savo valdžia ir turtais su naujais Kijevo valdytojais, mėgina remtis Rusijos valstybės pagalba.

      Abi pusės – ir Rusijos, ir Ukrainos – siekia sukelti neregėtą nacionalistinę isteriją. Vyksta ginkluoti susirėmimai, liejasi kraujas. Savų interesų ir siekių šiame regione turi ir Vakarų valstybės; jų įsikišimas į konfliktą gali sukelti Trečiąjį pasaulinį karą.  

      Tarpusavyje besipjaunančios valdančiųjų klikos, kaip įprasta, verčia kautis dėl jų interesų mus, paprastus žmones – samdomus darbuotojus, bedarbius, mokinius, pensininkus... Girdydami nacionalizmo nuodais jie nori mus sukiršinti, kad pamirštume tikruosius savo poreikius ir interesus. Tačiau mums nerūpi ir nerūpės jokios jų „nacijos”, mus šiandien jaudina kur kas svarbesnės ir labiau gyvenimiškos problemos: kaip suvesti galą su galu toje santvarkoje, kuri nori mus pavergti ir išnaudoti.

      Nepasiduokime nacionalistiniams apžavams. Velniop jų valstybes ir „nacijas”, vėliavas ir postus! Tai ne mūsų karas, ir mes neprivalome jame kariauti mokėdami savo krauju už jų rūmus, banko sąskaitas ir malonumą pasėdėti minkštuose valdžios krėsluose. Jei Maskvos, Kijevo, Lvovo, Charkovo, Donecko ir Simferopolio ponai sukurstys karą – mūsų pareiga bus priešintis jam visomis įmanomomis priemonėmis!

      Ne – karui tarp tautų, ne – taikai tarp socialinių klasių!

      Tarptautinės dirbančiųjų asociacijos Rusijos sekcija
      Ukrainos, Rusijos, Moldovos, Izraelio, Lietuvos, Rumunijos, Lenkijos internacionalistai
      Moldovos anarchistų federacija
      Revoliucinio socializmo frakcija (Ukraina)

      2014 03 03

      tai ne musu karas