graikija automobilis       Gruodžio 15 d., trečiadienį, Graikijoje surengtas eilinis visuotinis streikas. Į gatves išėjo 100 tūkst. žmonių. Nuo pat ryto protestuotojai kovėsi su policija, sudegino policijos autobusą ir keletą prabangių automobilių. Buvo atakuoti vyriausybės pastatai ir prabangūs viešbučiai.

 

Kaip tik šią dieną Graikijos parlamentas priėmė darbo kodekso liberalizavimo pataisas. Nuo šiol įstatymas nereikalaus kolektyvinių sutarčių, jos pakeistos individualiomis. Panaikintas darbuotojų atleidimo limitas ir privalomas kompensacijos atleistiesiems dydis. Graikijos profsąjungos skelbia, kad priėmus šias pataisas šalyje įsigalęjo „Taivano modelis”.

 

Demonstracija Atėnuose prasidėjo 11:00 val. prie Archeologijos muziejaus. Tuoj pat prasidėjo ir susidūrimai su policija. Keli tūkstančiai protestuotojų mėgino užimti Graikijos darbininkų konfederacijos (General Confederation of Greek Workers, GSEE) patalpas. Ši profsąjunga, kontroliuojama valdančiųjų socialistų PASOK, palaiko drakonišką socialinių paslaugų karpymo politiką.

 

Pakeliui į parlamento aikštę demonstrantai Molotovo kokteiliais padegė Ekonomikos ministerijos duris bei priimamąjį. Netoli parlamento buvo užpultas ir sumuštas buvęs transporto ministras, parlamento narys Kostis Hadjidakis.

 

Policija mėgino išsklaidyti protestuotojų koloną, gausiai purškė ašarines dujas. Kolonai suskilus į daugelį grupių, šios ėmėsi partizaninių veiksmų. Per kelias valandas buvo sudeginti visi prabangūs automobiliai, stovėję prie „Grand Bretagne“ ir „Saint George“ viešbučių. Padegti visi prabangių viešbučių vestibiuliai. Radikalūs turčių nuosavybės naikinimo veiksmai tęsėsi visą vakarą ir naktį.

 
{youtube}AuJZdWTiaJM{/youtube}
 
{youtube}YBCaDrG-_KI{/youtube}
 

Pagal http://onthegreekriots.livejournal.com parengė en arche

2010 12 16