laiko_bankas       Grupė aktyvistų nori įsteigti pirmąjį Laiko banką (LB) Lietuvoje – savitarpio pagalbos principu paremtą organizaciją, kuri įgalintų žmones keistis paslaugomis ir savo sukurtais produktais be pinigų. Kaip mainų priemonė LB būtų naudojamas laikas, sugaištas paslaugai atlikti ar produktui sukurti. LB steigimo problemos bus aptariamos LUNI seminare, kuris vyks gruodžio 27 d., pirmadienį, 18:00 val., kūrybinėse „Artotekos“ dirbtuvėse, A. Strazdelio g. 1, Vilniuje (greta „Tamstos“ muzikos salono ir Bastėjos).

 

Visų LB organizacijos narių laikas būtų vertinamas vienodai, nepriklausomai nuo išsilavinimo, patirties, įgūdžių ir darbo specifikos: 1 sugaišta valanda = 1 LB kreditas. Sukaupti kreditai suteikia teisę gauti atitinkamos vertės paslaugų iš kitų LB narių.

 

Moki kirpti plaukus? Pagaminti sušį? To kažkam reikia, o tau galėtų praversti daugybės kitų žmonių daiktai ir įgūdžiai. Be to, puiku, kai perjojus Kirgiziją arkliu, arklį gali perleisti kitai keliautojai.

 

– Kas tai?

– Idėjų šlifavimo diskusija ir iniciatyvos formavimasis.

 

– Apie ką kalbėsime?

– Kaip pagerinti galimybes dalintis mūsų ištekliais (lygintuvais, kupranugariais, laiku) nenaudojant pinigų.

 

– Kaip kilo tokia mintis?

– Nes ir tu turi nereikalingą lygintuvą, kuris reikalingas kažkam kitam.

 

– Kokia iš to nauda?

– Nereiktų gaminti ir vartoti tiek daug daiktų, būtų galima jų lengvai įgyti neišleidžiant pinigų ir nešvaistant savo gyvenimo laiko norint jų užsidirbti.

 

– Tai kodėl to nėra iki šiol?

– Dar nėra labai efektyvios globalios sistemos, kurios įgalintų mainytis įvairiais ištekliais (daiktais, įgūdžiais). Kyla klausimas, ar kurti efektyvią sistemą, ar plėsti jau esančias sistemas (couchsurfing, mainyk.lt, geogoer.lt, kkn.lt ir pan.). Kaip pasiekti, kad žmonės galėtų pasitikėti vieni kitais (accountability) ir pan.

 

– Ko iš tikrųjų siekiame?

– Perkelti idėją į realybę.

 

– Kas gali prisidėti?

– Tie, kam įdomu, kas nori ir kas jau kuria: laiko bankas, toostis.lt, mainyk.lt, couchsurfing, geogoer.lt, kkn.lt.

 

Dalivių registracija FB grupėje: http://www.facebook.com

 


CandyCactus & Justinas Dūdėnas

2010 12 22

 

laiko_bankas