Akcija_pries_AE_2011_balandzio_262011 m. balandžio 26 d., antradienį, Vilniuje rengiamos eitynės, kurių dalyviai pareikš protestą prieš trijų šalių – Baltarusijos, Lietuvos ir Rusijos – valdžios ketinimus statyti 3 atomines elektrines Astrave, Visagine ir Kaliningrado srityje. Renginio pradžia 14:00 val. Nepriklausomybės aikštėje, prie Seimo. 14:30 val. teatralizuota eisena pajudės Gedimino prospektu iki LR Vyriausybės pastato.

 

15:00 val. eitynių dalyviams pasiekus V. Kudirkos aikštę, čia bus surengtas Černobylio AE katastrofos 25-mečio minėjimo koncertas, skirtas pagerbti žuvusius bei nukentėjusius nuo šios kraupios avarijos. Koncerte gros žinomi muzikantai, bardai ir atlikėjai.

 

Po koncerto LR Seimo atstovams bus įteikta peticija su reikalavimu kad Seimas paskelbtų neterminuotą moratoriumą visiems veiksmams, prisidedantiems prie naujų AE statybų Lietuvos teritorijoje bei netoli jos.

 

Černobylio atominės elektrinės avarijos 25-ųjų metinių minėjimo eitynių ir koncerto dalyviai, susirinkę V. Kudirkos aikštėje, planuoja priimti kreipimąsi:

 

Mes, Lietuvos piliečiai, susirinkę pagerbti Černobylio aukų atminimą, kreipiamės į Lietuvos Respublikos Prezidentę, Lietuvos Respublikos Seimą ir Vyriausybę, į visuomenines ir politines organizacijas, į visus žmones, neabejingus mūsų šalies likimui, ir kviečiame sutelkti visas jėgas, kad apgintume mūsų kraštą nuo atominių jėgainių keliamo pavojaus.

 

Prieš 25 m. įvykęs Černobylio AE sprogimas tapo didžiausia XX a. technologine katastrofa, kurios skaudžios pasekmės jaučiamos ir šiandien. Radioaktyviais nuklidais tebėra užteršti tūkstančiai kvadratinių kilometrų teritorijos Baltarusijoje ir Ukrainoje, radioaktyvaus apšvitinimo pasekmes sveikatai tebejaučia šimtai tūkstančių gyventojų, atsidūrusių užterštose teritorijose ir beveik milijoninė armija katastrofos pasekmių likvidatorių, kurių ne vienas kilęs iš mūsų krašto, o nemažai jų jau be laiko išėjo amžino poilsio.


Avarijos Černobylio atominėje jėgainėje,  JAV Pensilvanijos valstijos Trijų Mylių saloje, Fukušimos tragedija Japonijoje bei daugybė kitų mažiau žinomų incidentų mus perspėja, kad net galingiausios pasaulio ekonomikos negali garantuoti, jog panašios tragedijos nepasikartos.

 

Lietuvai, kurios teritorija yra labai nedidelė, atominė avarija gali tapti mirties nuosprendžiu. Nepaisant to, Lietuvos teritorijoje bei netoli jos planuojama statyti 3 atomines elektrines – Visagine (Lietuvos Respublikoje), Astrave (Baltarusijos Respublikoje) ir Kaliningrado srityje (Rusijos Federacijoje).

 

Įgyvendinus šiuos planus, Lietuva iš trijų pusių bus apsupta tiksinčiomis atominėmis bombomis, o jos gyventojai taps šio „branduolinio trikampio“ įkaitais. Tariama ekonominė nauda iš „pigios“ atominės energijos gali tapti mums nepakeliama našta technologinių avarijų, terorizmo ar net nevykusių konkurencinių sprendimų atveju.

 

Matydami akivaizdžias grėsmes ne tik Lietuvos, bet ir kaimyninių šalių gyventojų saugumui, mes reikalaujame, kad:


1) Lietuvos Respublikos Vyriausybė peržiūrėtų 2007 m. sausio 18 d. patvirtintą nacionalinę energetikos strategiją – atsisakytų statyti naują Visagino AE ir imtųsi plėsti atsinaujinančios energetikos sektorių.

2) Lietuvos Respublikos Prezidentė, Seimo nariai, Užsienio reikalų ministerijos vadovai, Europos parlamento deputatai ir kiti aukšti Lietuvos pareigūnai dėtų visas pastangas, kad nebūtų statomos atominės jėgainės Astrave ir Kaliningrado srityje.

3) Lietuvos Respublikos Seimas paskelbtų moratoriumą visiems veiksmams, prisidedantiems prie atominės energetikos plėtros Lietuvos teritorijoje bei netoli jos.

 

Kviečiame visus gerus valios žmones bendromis jėgomis pašalinti atominę grėsmę, iškilusią mūsų sostinės Vilniaus, mūsų šalies ir viso regiono gyventojams. Lietuva, kaip ir kitos blaiviai mąstančios Europos valstybės, turi tapti nebranduoline šalimi. Ne – naujiems černobyliams, ne – naujoms fukušimoms! Taip – darniai energetikai, taip – saugiai mūsų visų ateičiai!

 

a.lt info

2011 04 24

 

Pries_AE_2011_balandzio_26