Ispanijos_revoliucija_1Nuo gegužės 15-osios, šeštą dieną iš eilės, tūkstančiai Ispanijos gyventojų protestuoja prieš ekonominę krizę ir didelį nedarbą. Protestai tampa antisisteminiai, nukreipti prieš visas partijas, bankus ir korporacijas. Meinstryminė žiniasklaida apie juos informuoja nenoriai.

 

Ispanijoje kas penktas darbingo amžiaus žmogus neturi darbo. Jaunimo nedarbas siekia net 40 proc. Dėl didelių skolų vyriausybė vykdo griežtą taupymo politiką: buvo sumažintos algos, įšaldytos pensijos, palengvintas atleidimas iš darbo.

 

Gegužės 15-oji, sekmadienis. Madride ir kituose Ispanijos miestuose surengtos pirmosios demonstracijos, nukreiptos prieš „antisocialinius valdžios sprendimus, naudingus tik bankininkams“. Žmonės į gatves buvo kviečiami socialiniuose „Facebook“, „Twitter“ tinkluose. Kaip aktyviausias protestų iniciatorius pasižymėjo judėjimas „¡Democracia Real Ya!“ („Tikra demokratija dabar!“). Madride demonstracijose dalyvavo apie 20 000 žmonių, visoje Ispanijoje – apie 130 000. Vakarop valdžia nutarė išsklaidyti demonstrantus. Policija blokavo Gran Via – pagrindinę Madrido gatvę, panaudojo gumines lazdas ir šaunamuosius ginklus. Protestuotojai nutarė nesitraukti ir įkūrė palapinių miestelį pagrindinėje Madrido Puerta del Solio aikštėje.

 

{youtube}RZ55PC-ElSE{/youtube}

 

{youtube}nrm2H8qeUhs{/youtube}

 

Gegužės 16-oji, pirmadienis. Ankstų gegužės 16-osios rytą policija, panaudodama smurtą, atakavo Puerta del Solio aikštėje įsikūrusius protestuotojus. Keli žmonės buvo sužeisti, 24 suimti, tarp jų – ir anarchosindikalistinės CNT profsąjungos narys. Ši žinia apskriejo visą šalį. Daugelyje miestų susikūrė autonominės protesto grupės. Netrukus žmonės grįžo į Puerta del Solio aikštę. Dabar jų buvo nebe 100, o kur kas daugiau. Kas keturias valandas jie rengė asamblėjas ir kolektyviai tarėsi, ką daryti toliau.

 

{youtube}Bw1VE8Mwkp4{/youtube}

 

Gegužės 17-oji, antradienis. Dienos protestai ir nakties stovyklos buvo įrengtos 30-yje Ispanijos miestų centrinių aikščių. Puerta del Solio aikštėje protestavo 12 000 žmonių. 300 iš jų liko aikštėje per visą naktį. Toliau buvo kviečiamos rinktis gyventojų asamblėjos. Protestuotojai susilaukė palaikymo kitose šalyse – daugelyje šalių prie Ispanijos ambasadų buvo surengti solidarumo piketai.

 

{youtube}5wJwYzN_wVs{/youtube}

 

Gegužės 18-oji, trečiadienis. Naktį į trečiadienį demonstrantai užėmė centrines aikštes 40-yje Ispanijos miestų  Protestas nukreiptas ne tik prieš valdančiąją socialistų vyriausybę, bet ir prieš visą politinį elitą. Korupcija ir žmonių skurdinimu kaltinamos abi didžiosios partijos – socialistų (PSOE) ir konservatorių (PP). Tūkstančiai žmonių trečiadienio vakarą Madrido centre vėl protestavo prieš Ispanijos vyriausybės politiką. Mitingą stebėjo gausios policijos pajėgos. Rengėjai kalbėjo apie 10 tūkst. jo dalyvių. Po gana ilgos tylos apie masinius protestus Ispanijoje prabilo didžioji korporacinė žiniasklaida.

 

{youtube}G02grke1EjI{/youtube}

 

Gegužės 19-oji, ketvirtadienis. Didžiausias mitingas ketvirtadienio vakarą vyko Madrido centre. Demonstrantai toliau laikė užėmę Puerta del Solio aikštę. „Jie tai vadina demokratija, tačiau jos nėra“, – skandavo protestuotojai. Protestai taip pat vyko Barselonoje, Valensijoje ir Bilbao. Ispanijos ministras pirmininkas Jose Luisas Rodriguezas Zapatero teigė suprantąs demonstrantus. Politikai esą turėtų juos išgirsti. Kartu socialistų premjeras paragino žmones dalyvauti sekmadienį vyksiančiuose vietos valdžios rinkimuose. „Tik kas eina balsuoti, gali ką nors pakeisti“, – pabrėžė jis.

 

{youtube}tggZwAI6ioI{/youtube}

 

Gegužės 20-oji, penktadienis. Vyriausioji Ispanijos rinkimų komisija uždraudė visas savaitgalį organizuojamas demonstracijas šalyje. Jos buvo uždraustos dėl sekmadienį vyksiančių vietos valdžios rinkimų. Mitingai esą gali sutrikdyti rinkimų eigą ir daryti įtaką rinkėjams. Nepaisydami draudimo, autonominiai protestų judėjimai paragino piliečius savaitgalį išeiti į gatves ir reikalauti socialinių bei politinių reformų. Radikalesni judėjimai dar kartą paragino blokuoti rinkimus.

 

{youtube}GD7ZK8ZDNNw{/youtube}

 

Gegužės 21-oji, šeštadienis. Madride, Barselonoje, Malagoje ir kituose miestuose gegužės 20-osios vidurnaktį protestuotojai valdžios draudimą „pagerbė“ tylos minute ir netrukus ėmė skanduoti „Pueblos unidos, jamás serán vencidos!“. Pranešama, kad gegužės 21-ąją, nepaisydami valdžios draudimų, į gatves išėjo tūkstančiai Ispanijos gyventojų.

 

{youtube}Vb9aMAhpM_I{/youtube}

 

A.lt info

2011 05 21 

 

Ispanijos_revoliucija_3