geguzes_29_europos_revoliucijaDešimtys tūkstančių europiečių daugiau nei 100 miestų – pradedant Atėnais ir baigiant Paryžiumi – sekmadienį išgirdo ir prisijungė prie internetu paskelbto kvietimo į Europos revoliuciją (#europeanrevolution). Dešimtys (jei ne šimtai) tūkstančių „pasipiktinusiųjų“ visame žemyne išėjo į gatves reikalaudami tikros demokratijos čia ir dabar.

 

Tūkstančiai žmonių Madride susirinko į taikią asamblėją, žyminčią jau penkioliktą protestų ir okupacijų dieną – tai vyksta nepaisant skeptikų prognozių, kad Ispanijos protesto judėjimas turi greitu metu išsigaruoti. Tuo pat metu Graikijos žmonės jau penktą dieną išėjo į gatves, nustelbdami ankstesnius protestus – vien tik Sintagmos aikštėje susirinko 30 000 žmonių. Protestai taip pat pasiekė Paryžių, kur virš 5,000 protestuotojų užėmė Bastilijos aikštę ir pasistatė ten Madridą primenančias palapines – juos prievarta iš ten pašalino riaušių policija.

 

Visoje Europoje žmonės yra įniršę dėl socialinio teisingumo stygiaus ir netobulos politinio atstovavimo sistemos. Diržų veržimosi politika visoje Europoje tik apsunkino recesiją ir padidino nedarbą.

 

indignez_vousĮdomu, kad visoje Europoje į gatves išėjusius dvidešimtmečius įkvėpė ir keturis kartus už juos senesnio žmogaus knyga. Tai Stéphane‘as Hesselis, buvęs Buchenvaldo kalinys ir Prancūzijos pasipriešinimo kovotojas Antrojo pasaulinio karo metais. Įniršęs dėl gyvenime patirtų neteisybių, jis kovojo už socialinį teisingumą. Jis, vienas Visuotinės žmogaus teisių deklaracijos bendraautorių, patyrė demokratijos triumfą prieš fašizmą, suprato, kad dėka žmogiško įniršio abejingumas gali virsti angažuotumu, krizė – sprendimais, karas – taika.

 

Pirmasis šio žmogaus parašytos brošiūros „Indignez-vous!“ („Piktinkitės!“) leidimas, kurį 2010-ųjų spalį tyliai išleido kukli leidykla, buvo akimirksniu parduotas 6000 kopijų tiražu. Per kelis mėnesius knyga tapo bestseleriu Prancūzijoje – jos parduota 1.5 mln. egzempliorių.  Ji buvo išversta į ispanų, italų, portugalų, graikų, baskų, slovėnų, olandų, vokiečių, korėjiečių ir anglų kalbas. Šiandien ji tapo taikaus įniršusios europiečių kartos sukilimo manifestu.

 

Hesselio nuomone, didėjanti atskirtis tarp turtingųjų ir vargšų, elgesys su nelegaliais imigrantais, spaudos laisvės varžymai, finansinio sektoriaus įtaka politikai, ideologinis gerovės valstybės puolimas, didėjanti ekologinė krizė ir Palestinos žmonių priespauda šaukte šaukiasi žmogiško įniršio, panašaus į tokį įniršį, kurio vedamas autorius karo metais prisijungė prie pasipriešinimo naciams.

 

„Le motif de la résistance“, – rašo Hesselis, – „c’est indignation“. „Mes, Pasipriešinimo judėjimų ir Prancūzijos išlaisvinimo pajėgų veteranai, šaukiame jaunimą pabusti ir perduodame jiems pasipriešinimo idėją. Mes sakome jiems: piktinkitės! Mūsų politiniai, ekonominiai lyderiai ir intelektualai neturėtų nusileisti ir žavėtis dabartine tarptautine finansinių rinkų diktatūra, kuri grasina taikai ir demokratijai mūsų šalyse“, – sakoma Hesselio knygoje.

 

Pagal http://roarmag.org parengė KP

2011 05 30

 

geguzes_29_Madridas

Gegužės 29-oji Madride

geguzes_29_Atenai

Gegužės 29-oji Atėnuose

geguzes_29_Paryzius

Gegužės 29-oji Paryžiuje