sintagma_06_05_smallAnot korporacinės žiniasklaidos ir tinklaraščių, birželio 1 demonstracijose centrinėje Atėnų aikštėje Sintagmoje dalyvavo apie 50 tūkstančių žmonių. Tūkstančiai žmonių ten liko nakčiai. Demonstrantai apsupo parlamentą ir blokavo įėjimus; policija nebandė jų vaikyti, nes bijojo, kad tai sukels riaušes.

 

Dėl to viduje užspeistiems keliems parlamento nariams teko palikti pastatą per atsarginį išėjimą, vedantį į nacionalinį sodą, o kitiems pavyko išeiti tik naktį, kai išėjimas jau nebuvo blokuojamas. Žmonės, pastebėję sprunkančius politikus, ėmė skanduoti „Plėšikai!“. Demonstrantai spjaudė į išeinančius deputatus ir spardė jų automobilius.

 

Tą pačią dieną Atėnų universiteto profesorius ant universiteto laiptų pasakė ugningą kalbą tūkstančiams susirinkusių, palaikančių demonstraciją Sintagmoje. Demonstrantai nužygiavo nuo Propilėjos iki Sintagmos ir prisijungė prie ten vykstančios demonstracijos. Asamblėja Sintagmoje tęsėsi septintą naktį iš eilės.

 

Birželio 2-osios vakarą Graikijos vyriausybės sekretorius Giorgos Petalotis turėjo sakyti kalbą Alexoupoleos gatvėje Atėnuose. Bet prie įėjimo susirinko 50 žmonių, kurie jį apmėtė jogurtu bei kiaušiniais. Nedelsiant atvažiavo policija ir sulaikė kelis protestuotojus. Petalotis išsigelbėjo pabėgdamas pro šoninį išėjimą. Aplink susirinko šimtai piktus šūkius skanduojančių žmonių.

 

{youtube}DmVqu_DYtWw{/youtube}

 

Birželio 2-osios naktį Graikijos saloje Korfu buvo užpulti Graikijos ir užsienio šalių parlamentarai. Parlamento narius žmonės apmėtė akmenimis.

 

Restorane krantinėje vyko oficiali vakarienė, kurią Graikijos parlamentas surengė Europos Tarybos migracijos ir pabėgėlių reikalų komisijos garbei. Piliečiai, manantys, kad dėl Graikijos finansinių problemų kalti jos politikai, apsiautė restoraną ir svaidė įžeidinėjimus svečiams.

 

Į restorano langus lėkė akmenys. Galų gale deputatams pavyko pasprukti valtimi, priplaukusia prie restorano. Anot kitų šaltinių, deputatai pabėgo pakrančių apsaugos kateriu.

 

Birželio 5-osios, sekmadienio, vakarą į Sintagmos aikštę susirinko nuo 100 iki 150 tūkst. žmonių. Parlamento pastatą saugojo trys specialiosios policijos gretos. Žmonių asamblėja nutarė birželio 15 d. surengti visuotinį streiką ir nuo birželio 14 d. blokuoti parlamento pastatą.

 

Pagal http://www.occupiedlondon.org/blog/ parengė E.B.

2011 06 06

 

sintagma_06_05