2011_06_22_minskas_0Š. m. gegužės 15-ąją Ispanijoje prasidėjusi vadinamoji „Europos revoliucija“ didžiausio atsako susilaukė ne tik Graikijoje, bet ir... Baltarusijoje. Nuo birželio 8-osios kiekvieną trečiadienį į Baltarusijos miestų gatves išeina tūkstančiai nepatenkintų žmonių. „Revoliucija per socialinius tinklus“ Baltarusijoje vyksta be politinių lozungų, žmonės nieko neskanduoja, tik ploja rankomis.

 

Specialiosios pajėgos vaiko visas nesankcionuotas akcijas, o valdžia daro viską, kad žmonėms nebūtų leista susirinkti aikštėse. Prieš žmonių iniciatyvą pasitelkiamas ne tik OMON‘as, bet ir vietinis „hitlerjudendas“ – koviniai „Baltarusių respublikinės jaunimo sąjungos“ („Белорусский республиканский союз молодежи“) būriai, pavadinti „Jaunimo teisėsaugos būriais“ („Молодежные отряды охраны правопорядка“). Trumpai kirpti kresni jaunuoliai elgiasi kaip omonininkai – keliese čiumpa iš minios protestuotoją ir tempia jį milicijos automobilį.

 

Nepaisant itin griežtų represijų, „plojantys“ masiniai protestai vyko birželio 8, 15, 22 ir 29 dienomis. Pačios didžiausios akcijos numatytos kitą trečiadienį, liepos 3 d., per Baltarusijos nepriklausomybės šventę.

 

Birželio 22 d. protestai vyko daugiau nei 30-yje Baltarusijos miestų. Minsko centre susirinko tūkstančiai žmonių. Protestą prieš ekonominę valdžios politiką jie išreiškė tylėdami ir plodami rankomis. Specialioji milicija ir „Jaunimo sąjunga“ aktyviai „pakavo“ protestuotojus. Baltarusijos žmogaus teisių gynimo organizacijos „Viasna“ duomenimis, Minske buvo sulaikyta apie 200 žmonių.

 

Valdžia pagrasino, kad protestuotojus masiškai ims į kariuomenę. „Tarp sulaikytų asmenų, neteisėtai dalyvavusių birželio 22 d. protesto akcijose, daugiau nei pusė – jaunuoliai, kurie išsisukinėjo nuo karinės tarnybos. Informacija perduota kariniams komisariatams, kurie nuspręs, ar minėti asmenys bus pašaukti atlikti skubios karinės tarnybos, ar jiems bus taikoma administracinė (baudžiamoji) atsakomybė“, – pranešė Gynybos ministerijos atstovai.

 

{youtube}z_cGQCxoaoA#at=64{/youtube}

 

2011_06_22_minskas

Birželio 22 d. Minske

 

Birželio 29 d. Minske, kaip ir kituose Baltarusijos miestuose, vyko „Socialinių tinklų revoliucijos“. Tą dieną Minsko centras buvo apsuptas OMON‘o. Miesto centre buvo daug „Baltarusių respublikinės jaunimo sąjungos“ (BRJS)smogikų. Greta Respublikos rūmų buvo pastatyta scena, 18:30 val. Oktiabrsko aikštėje prasidėjo popmuzikos koncertas. Vis dėlto įvairiose miesto vietose buvo surengtos nesankcionuotos eitynės. Pvz., 19:00 val. 50 plojančių žmonių grupė pražygiavo Nepriklausomybės prospektu. Opozicijos duomenimis, birželio 29-ąją buvo suimta apie 150 protestuotojų.

 

Kaip pranešė „Vakarinio Grodno“ laikraštis, Grodno centras buvo apsuptas milicijos. Į jį nebuvo galima patekti, jei ant galvos neturėjai žalios BRJS kepuraitės. Protesto akcijos dalyviai, susirinkę Lenino aikštėje, pajudėjo stoties link. Kolonoje žygiavo apie1000 žmonių. Birželio 29 d. Gomelyje protestavo 800, Breste – 300, Vitebske – 300 žmonių.

 

{youtube}cvuYVxSUnKI#at=17{/youtube}

Birželio 29-oji Minske

 

2011_06_29_grodno

Birželio 29-oji Grodne

 

Didžiausi „plojančiųjų“ protestai planuojami liepos 3 d., kai šalyje bus minima Nepriklausomybės diena. Baltarusijos Vidaus reikalų ministerija žada nesulaikyti tą dieną žygiuosiančių pilietinės protesto akcijos dalyvių, tačiau įspėja, kad ploti bus galima tik pagal komandą.

 

Vienas iš opozicijos aktyvistų a.lt portalui džiaugsmingai parašė: „Galiu pasakyti, kad Rubikonas peržengtas. Birželio 22-ąją žmonės buvo žiauriai vaikomi ir daugelis manė, kad vaikinai nusiramins, bet išėjo priešingai! Neįsivaizduoju, kas dėsis liepos 3-iąją!“

 

Pagal www.charter97.org parengė en arche

2011 06 29