isimintinos_foto_0       Ši nuotrauka, padaryta kanadiečio fotografo Richardo Lamo, tapo pasauline sensacija. Kelias savaites ji nuolat pasirodydavo korporacinėje spaudoje, socialiniuose „Facebook“ bei „Twitter“ tinkluose. Joje užfiksuota besibučiuojanti porelė kruvinų riaušių fone sukėlė didžiulius sentimentus ir liberalams, ir pacifistams.

 

 

 

isimintinos_foto_1

Bučinys smurto ir chaoso fone – kaip jausminga

 

Kelias dienas žiniasklaida mėgavosi romantišku vaizdeliu. Vėliau paaiškėjo, kad vaikinas nuotraukoje – tai 29 m. Scottas Jonesas, gimęs Melburne, 6 mėn. gyvenantis Vankuveryje, o mergina – jo draugė kanadietė Alex Thomas. O dar vėliau tapo aišku, kad jaunuoliai bučiavosi ne iš meilės, o... iš baimės.

 

Birželio 15 d. Vankuveryje pasibaigus ledo ritulio varžyboms tarp „Vancouver Canucks“ ir „Boston Bruins“, kurias svečiai laimėjo 4:0, prasidėjo masinės riaušės. „Youtube“ patalpintoje filmuotoje medžiagoje matyti, kaip minėtoji porelė bėga minioje nuo policininkų. Policininkai juos vis dėlto pasivijo, pargriovė ant žemės ir ėmė mušti lazdomis. Scottas gynėsi atkišęs rankas. Po kurio laiko kamera vėl grįžta prie porelės: mergina toliau guli ant asfalto, o vaikinas ją bučiuoja norėdamas nuraminti. Šis kadras ir buvo užfiksuotas nuotraukoje.

 

isimintinos_foto_2

Birželio 22-oji Minske. Sadistai juodomis uniformomis neslepia savo pasitenkinimo.

 

Birželio 22-ąją, kaip ir kitais trečiadieniais, kada vyko „Revoliucija per socialinius tinklus“, Baltarusijos VRM padalinių atstovai prieš taikius gyventojus panaudojo fizinę jėgą ir specialiąsias priemones, buvo masiškai sulaikomi ir taikių susirinkimų dalyviai, ir atsitiktiniai praeiviai. Specialioji milicija ir koviniai „Jaunimo teisėsaugos“ būriai be jokių skrupulų „pakavo“ protestuotojus. Milicininkai keliese čiupdavo iš minios nieko net neįtariantį žmogų ir nutempdavo jį milicijos automobilį. Baltarusijos žmogaus teisių gynimo organizacijos „Viasna“ duomenimis, Minske tą dieną buvo sulaikyta apie 200 žmonių.

 

Įdomu, kad šioje nuotraukoje užfiksuotas jaunuolis, brutaliai suimtas netoli „Nemigos“ metro stoties, nesikreipė į teismą. Žurnalistams jis aiškino: „Na, manęs jie fiziškai nesužalojo. Turbūt su kuo nors supainiojo, suėmė, bet paskui paleido, taigi viskas tvarkoje...“.

 

isimintinos_foto_3

Atėnų protestuotojas parengė siurprizą riaušių policininkams

 

Nuotraukoje užfiksuotas protestuotojas slepiasi už Syntagmos aikštės (Atėnai) kampo su plaktuku rankose. Šis kadras buvo nufotografuotas š.m. birželio 15-ąją, kai Graikijoje vyko eilinis visuotinis streikas, nukreiptas prieš vyriausybės mėginimus prastumti parlamente drastiškas biudžeto taupymo priemones. Graikija – bene vienintelė šalis, kurioje protestai šiandien virsta tikromis gatvių kautynėmis. Daugiau drastišku vaizdelių iš Atėnų gatvių galima pamatyti http://blog.alexanderhiggins.com.

 

P. S. Visos nuotraukos pasidiina jas paspaudus.

 

Parengė dp

2011 07 14