kinijos protestai 0Kinijos valdžia sekmadienį įsakė uždaryti naftos chemijos gamyklą, kuomet daugiau negu 12 000 protestuotojų pareikalavo perkelti gamyklą į kitą vietą dėl pavojaus sveikatai ir pasipriešino riaušių policijai. Aikštėje priešais savivaldybės pastatą Daliane, Liaoningo provincijoje, įvyko susirėmimai tarp policijos ir protestuotojų, daugiausia jaunų žmonių, tačiau valstybinė Kinijos žiniasklaida apie sužeidimus nepraneša.

 

Kelias dienas prieš protestus socialiniuose tinkluose cirkuliavo kvietimas dalyvauti „grupiniame pasivaikščiojime”. „Grupiniai pasivaikščiojimai” tapo mėgstamiausia Kinijos žmonių taktika reikšti nepasitenkinimą savo valdžia.

 

Visuomenės pyktis šiaurrytiniame Kinijos mieste pratrūko po to, kuomet Fujia cheminė gamykla, gaminanti toksinį chemikalą paraksileną (arba PX), pastarąją savaitę vos nebuvo užlieta jūros vandeniu tropinės audros metu.

 

Sekmadienį internete patalpintos fotografijose matosi kartu su vaikais žygiuojantys protestuotojai, iškėlę šūkius „Aš myliu Dalianą” ir „Gražinkit mano namus ir sodą! Šalin PX! Apsaugokim Dalianą!“. Vienoje nuotraukoje galima matyti tris ant policijos mikroautobuso viršaus stovinčius žmones ir žmogų skeleto kostiumu, apsuptą galybės žmonių ir policijos.

 

{youtube}mW8frK1aZFs{/youtube}

 

Praėjus daugybei valandų nuo protesto pradžios, Daliano valdžia išleido įsaką tučtuojau uždaryti chemijos gamyklą ir pažadėjo perkelti ją į kitą vietą. Šį sprendimą ją privertė priimti žmonių protestai dėl baimės, kad ši gamykla praleidžia į aplinką toksines nuotekas.

 

Sekmadienio masinis protestas buvo vienas didžiausių pastarojo meto protestų, nukreiptų prieš žalą gamtai bei aplinkai, kurį sukelia greita šalies industrializacija. Tokie protestai meta iššūkį stabilumo siekiančiai Kinijos vyriausybei, kuri atsisako radikalesnių politinių reformų, bet nori valdyti populiaciją, kuri vis labiau turtingėja ir vis dažniau nepasitiki savo lyderiais.

 

Sekmadienį daugelis demonstrantų dainavo nacionalinį himną ir nešė patriotizmą pabrėžiančius transparantus, tokiu būdu akivaizdžiai bandydami išvengti aštraus valdžios atsako, kuris dažnai panaudojamas prieš disidentus.

 

Daliano aukštesnieji valdžios pareigūnai, komunistų partijos sekretorius ir miesto meras „bandė nuraminti minią žadėdami iškelti gamyklą iš miesto”, praneša valstybinė „Xinhua” žinių tarnyba. Bet protestuotojai pabrėžė, kad jie nori aiškaus gamyklos panaikinimo termino. Kai kurie pareiškė, kad atsisakys palikti aikštę, kol nebus praneštas terminas.

 

Šį pirmadienį valdžia evakuavo namus šalia Fujia gamyklos, kuomet milžiniškos bangos, sukeltos tropinės audros, pralaužė užtvanką, kuri turėjo apsaugoti gamyklą. Gamykla yra pastatyta ant dirbtiniu būdu supiltos žemės, maždaug 20 km nuo 6 mln. gyventojų turinčio miesto centro. Per metus pagamindama 700 tūkst. tonų paraksileno, ši gamykla yra viena didžiausių PX gamintojų visoje Kinijoje.

 

Chemikalas yra plačiai naudojamas dažų, plastikų ir poliesterio gamyboje, bet gali sukelti akių, nosies ir gerklės dirginimus. Nuolatinis kontaktas su medžiaga gali sukelti genetinius defektus ir mirtį. Daliano gyventojai priekaištauja, kad jiems buvo nepranešta apie Fujia gamyklos statybas, kurios prasidėjo 2005-aisiais.

 

Gyventojų pyktis buvo įkaitintas pastarąją savaitę, kuomet pasirodė žiniasklaidos pranešimai, kad gamykla pradėjo veikti pilnu apkrovimu 2009 m. birželį, bet negavo reikalingų aplinkosaugos įstaigų patvirtinimų iki pat 2010 m. balandžio. Konsultavimasis su gyventojais tokių projektų klausimu yra retas Kinijoje. Valdžios atstovai dažnai prastumia didelius industrinius projektus nesulaukdami gyventojų pasipriešinimo, aplinkosaugos tarnybų susidomėjimo ar aplinkosaugos įstatymų užtvaros.

 

{youtube}qzNHzmIOZKI{/youtube}

 

2008 m. dideli protestai pietiniame Kinijos Sijameno mieste privertė valdžios atstovus atsisakyti planų statyti panašią paraksileno gamyklą tankiai apgyvendintoje srityje. Gamyklai buvo pasirinkta atokesnė vieta. Aplinkosaugininkų manymu, jeigu Daliano valdžia laikysis pažado perkelti Fujia gamyklą, tai bus pirmas kartas, kuomet didelė veikianti chemijos gamykla buvo perkelta Kinijoje dėl gyventojų protestų.

 

Kaip ir dauguma protestų Kinijoje, sekmadienio demonstracija Daliane buvo suorganizuota per mikroblogus bei internetines pokalbių svetaines, pvz., „Sina Weibo” ir QQ. Socialiniai tinklai „Twitter” ir „Facebook”, kurie suvaidino lemiamą vaidmenį organizuojant šiemetinius protestus ir sukilimus Artimuosiuose Rytuose, Kinijoje yra uždrausti.

 

Kinijos cenzūros darbuotojai įnirtingai darbavosi šį sekmadienį populiariuose puslapiuose blokuodami žodžių „protestas”, „Dalianas” ir „PX” paieškas bei žaibiškai trindami nuotraukas bei žinutes apie demonstraciją.

 

Pagal www.chinaworker.info ir www.bbc.co.uk parengė J. V.

2011 08 15

 

kinijos protestai 01

 

kinijos protestai 1