du protestai - salonikuose ir minskeRugsėjo 10 d. Salonikuose – antrajame pagal dydį Graikijos mieste – įvyko daugiatūkstantinė demonstracija ir susidūrimai su policija. Rugsėjo 13 d. Minske nedidelę gatvės akciją surengė keli studentai, protestuojantys prieš mokesčio už mokslą padidinimą. Tuo tarpu Lietuvoje jau niekas nebeprisimena, kada buvo surengtas koks nors socialinis gatvės protestas.

 

Salonikuose dešimtys tūkstančių žmonių protestavo prieš griežtas taupymo priemones, kurias ėmė naudoti vietinė socialistų valdžia, spaudžiama Pasaulio banko, Tarptautinio valiutos fondo ir Europos sąjungos viršūnių. Protestai vyko greta Salonikų parodų centro, kuriame kalbą sakė Graikijos premjeras Georgios A. Papandreou. Demonstraciją organizavo didžiausios Graikijos profsąjungos GSEE и ADEDY, prie jos prisidėjo komunistų partijos profsąjunga PAME.


5000 specialiosios paskirties policininkų užtvėrė visus praėjimus parodų centro link. Jų grandines atakavo anarchistai ir juodas vėliavas iškėlę Graikijos taksistai, protestuojantys prieš valdžios ketinimus įvesti sistemą, pagal kurią taksistu galėtų tapti bet kuris žmogus, sumokėjęs nedidelį mokestį. Prie jųprisidėjo trijų Salonikų laikraščių žurnalistai, kelis mėnesius negaunantys atlyginimų.

 

Protestuotojams policijos užkardų pramušti nepavyko. Policija, panaudojusi ašarines dujas, lazdas ir vandens patrankas, suėmė apie 50 aktyviausių demonstracijos dalyvių. Rugsėjo 22 d. panašias demonstracijas rengs Graikijos švietimo sistemos darbuotojai, kiek vėliau – medikai.

 

{youtube}CdHrHUGocoA{/youtube}

 

du protestai - salonikai 1

 

du protestai - salonikai 2

 

Antradienį, rugsėjo 13 d., apie 11:30 val., keli studentai, mušdami būgną ir skanduodami „Nepasiduok! Priešinkis!“, pražygiavo Brovkos gatve Minske. Jų veidai buvo slepiami po kapišonais. Pražygiavę kelis šimtus metrų, studentai išsisklaidė tarpuvartėse. Nė vienas studentas nesuimtas. Jų akcija sukėlė Minsko valstybinio universiteto informatikos ir radioelektronikos fakulteto studentų ovacijas.

 

Interfax.by žurnalistams pavyko pasivyti vieną iš akcijos dalyvių ir jį pakalbinti. Apie akcijos tikslą studentas atsakė, kad ja buvo pareikštas protestas prieš lengvatų sumažinimą, mokesčio už mokslą padidinimą ir politiškai aktyvių studentų šalinimą iš universitetų. Akcijos dalyvis pabrėžė, kad neatstovauja jokios politinės organizacijos.

 

{youtube}94D570ZyBuc{/youtube}

 

du protestai - minskas 1

 

du protestai - minskas 2

 

Parengė N.K.

2011 09 15