geles i veida stepanenkoRugsėjo 22-osios rytą milicija sulaikė 17-metę Kijevo Mogiliansko akademijos I kurso studentę Darją Stepanenko, kuri per Europos šalių švietimo ministrų forumą „pasveikino“ Ukrainos mokslo ir švietimo ministrą Dmitrijų Tabačniką. Prisiartinusi prie visų studentų nekenčiamo ministro, ji staigiais judesiais kelis kartus bedė gėlių puokštę pareigūnui į veidą.

 

Incidentas įvyko iš karto po to, kai D. Tabačnikas baigė sakyti sveikinimo kalbą. Gavęs į veidą geltonų ir mėlynų chrizantemų, ministras sugriebė studentę už rankos. Tuojau pat prisistatė apsaugos darbuotojas ir išvedė „gerbėją“ iš salės.

 

Kieme, apsupta žurnalistų, studentė prisipažino, kad mokosi Mogiliansko akademijoje, ir paaiškino, kad tokiu poelgiu ji protestavo prieš valdžios draudimą rugsėjo 22 d. rengti studentų mitingą. „Tai mano asmeninis sprendimas. Šiandien visas pasaulis pamatė, kad švietimo ministro niekas negerbia. Jį niekina visi, absoliučiai visi studentai. Mes ne kartą reikalavome, kad šis Ukrainos švietimo sistemos budelis atsistatydintų. Dabar apie tai sužinojo visas pasaulis“, – sakė D. Stepanenko.

 

Studentė buvo nugabenta į milicijos skyrių ir kaip nepilnametė apklausta „vaikų kambaryje”. Jai surašytas viešosios tvarkos pažeidimo protokolas už „smulkų chuliganizmą”.

 

Švietimo ministras vėliau surengtoje spaudos konferencijoje pareiškė, kad nesiims represijų prieš savo „gerbėją“. „Jokio incidento neįvyko. Iš pradžių ji žavingai šypsojosi ir sakėsi norinti įteikti man gėlių, bet staiga ėmė kišti tas gėles man į krūtinę. Dėl to esu visiškai ramus. Galiu pasiūlyti jai psichiatro pagalbą“, – sakė ministras.

 

{youtube}gwxQMTW-9Mo{/youtube}

 

Pagal http://news.tut.by parengė N.K.

2011 09 23