okupuok volstrytaNepatenkintų žmonių bruzdėjimai prasidėjo ir didžiausioje kapitalizmo citadelėje – Niujorko finansų centre Volstryte. Nuo rugsėjo 17 d. Volstryte susirinkę tūkstančiai žmonių nepalieka šio rajono gatvių ir aikščių kiaurą parą. Jie rengia susirinkimus, protesto akcijas ir tikisi pakartoti revoliuciją pagal Šiaurės Afrikos bei Artimųjų Rytų sukilimų scenarijų.

 

„Judėjimas „Okupuok Volstrytą” neturi jokių lyderių, jam priklauso įvairios odos spalvos, įvairių lyčių ir įvairių politinių pažiūrų žmonės. Mes norime pamatyti 20 tūkst. žmonių, plūstančių į žemutinį Manheteną, statančių čia savo lovas, įsirengiančių virtuves ir taikias barikadas bei keliems mėnesiams okupuojančių Volstrytą. Kaip mūsų broliai ir seserys Egipte, Graikijoje, Ispanijoje ir Islandijoje, planuojame pasinaudoti revoliucine „Arabų pavasario“ masinės okupacijos taktika ir taip atkurti demokratiją Amerikoje“, – sakoma protestuotojų portale https://occupywallst.org.

 

Protestais siekiama kovoti prieš grobuoniškas korporacijas ir bankus, kurie valdo JAV ir kitas valstybes. Judėjimas „Okupuok Volstritą“ tikina ginantis 99 proc. JAV piliečių prieš 1 proc. šalies turtingųjų. „Esame 99 proc., kurie daugiau nebetoleruos 1 proc. godumo ir korupcijos“, – rašoma protesto iniciatorių tinklalapyje.

 

Jau 11-ą dieną Volstryto rajone vykstantys nenutrūkstami protestai didžiausią mastą buvo įgiję praėjusį savaitgalį – rugsėjo 24-25 d. Tūkstančiai žmonių, išėję į Volstryto gatves, per šias dienas susidūrė su nepamatuotu policijos smurtu. Policijos veiksmai buvo tokie neadekvatūs, kad korporacinė žiniasklaida prabilo antraštėmis „Žodžio laisvė Amerikoje pasitikta ašarinėmis dujomis ir lazdomis”.

 

{youtube}uiraDbcx14c{/youtube}

 

Viename vaizdo įrašuose užfiksuota, kaip policijos pareigūnas muša lazdą grupelę jaunų merginų, Dar kitame įraše matyti, kaip policininkas, neaišku dėl kokių priežasčių, ant žemės pargriauna protestuotoją ir jį muša.

 

{youtube}TZ05rWx1pig{/youtube}

 

Vis dėlto didžiausio susidomėjimo susilaukė epizodas, kada policininkas išpurškė dujų balionėlį į protestuojančių merginų veidus ir ramiai pasitraukė. „Youtube“ patalpintame vaizdo įraše matyti, kaip 27-erių Bruklino gyventoja Chelsea Elliot apipurškiama ašarinėmis dujomis. Mergina pasakojo, kad pamačiusi, kaip policijos pareigūnai ant žemės pargriovė moterį, paklausė policininkų, ką jie darą. Būtent tada prie jos priėjo pareigūnas ir papurškė jai bei dar kelioms protestuotojoms į akis ašarinių dujų.

 

Šis pareigūnas buvo identifikuotas https://occupywallst.org. Tai Niujorko policininkas Anthony Bologna. Internete buvo nutekinti asmeniniai A. Bolognos duomenys – mobilusis telefono numeris, namų adresas ir šeimos narių vardai. Protestuotojai pareiškė norį, kad A. Bolognai būtų nubaustas, ir pažėrė kaltinimus policijos viršininkui Ray Kelly už tai, kad jis dangsto savo pareigūnus.

 

Protestai Volstryte bus tęsiami. Solidarumą su protestuojančiais pareiškė prof. Noamas Chomsky, rugsėjo 27 d. kalbą Volstryto aikštėje pasakė filosofas Cornelis Westas. Protestai plinta į kitus JAV miestus. „Okupuok Volstrytą” portale pranešama, kad panašūs protestai rengiami 52 Amerikos miestuose.

 

Parengė N. K.

2011 09 28