lygybes marsasŠeštadienį, spalio 1 d., Maskvos policija išvaikė sostinės valdžios anksčiau sankcionuotą seksualinių mažumų teises ginantį „Lygybės maršą“, kuris buvo surengtas Čistoprudno bulvare, Maskvos centre. Vaikyti mitingo dalyvius policija ėmėsi iškart po to, kai šie pradėjo skanduoti „Prieš kapitalizmą, šalin homofobiją!“. Policija suėmė iki 10 mitinguotojų, likusiuosius iki pat metro persekiojo nacionalistai, metro stotyje surengę muštynes ir gavę atkirtį iš akcijos dalyvių.

 

Leidimą rengti „Lygybės maršą“ jo organizatoriai greičiausiai gavo vien dėl to, kad prašyme nė žodžio neužsiminė apie seksualines mažumas. Leidimas buvo gautas, tačiau Maskvos policija gavo įsakymą išvaikyti mitingo dalyvius, kai šie ėmė skanduoti antikapitalistinius šūkius. Tokiais šūkiais buvo labai nepatenkintas ir „tikrasis“ Rusijos LGBT eitynių organizatorius Nikolajus Aleksejevas, socialiniame „Twitter“ tinkle paviešinęs žinutę „Lozungas „Prieš kapitalizmą, šalin homofobiją!“ man be galo šlykštus. Aš esu kapitalizmo šalininkas iki kaulų smegenų“.

 

„Lygybės maršo“, į kurį susirinko apie 40 žmonių, dalyvius budriai saugojo ne tik didžiulės policijos pajėgos, bet ir būrys nacionalistų, kurie prieš tai buvo susirinkę į „Judėjimo prieš nelegalią emigraciją“ mitingą, nukreiptą prieš Kaukazo bei Centrinės Azijos šalių gyventojus. Nacionalistai skandavo homofobiškus šūkius ir mėtė į mitinguojančius pomidorus. Policija „pakavo“ aršiausius nacionalistus, bet netrukus savo dėmesį nukreipė į pačius mitinguotojus ir ėmė juos jėga tempti į policijos automobilius.

 

Policijai nutraukus mitingą, nesuimti jo dalyviai darniu būreliu patraukė metro stoties link. Metro stotyje įvyko susistumdymas su juos persekiojusiais nacionalistais. „Lygybės maršo“ dalyviai neleido savęs skriausti atsikirsdami kumščiais ir purkšdami dujas iš dujų balionėlio. Netrukus internete pasirodė nuotraukos, kuriose užfiksuoti policijos veiksmai, ir „Grani.ru“ sumontuotas videoreportažas, pavadintas „Gėjai prieš fašistus“.

 

{youtube}QICZM34Nfbw{/youtube}

 

      Pagal www.gayrussia.eu ir http://www.bbc.co.uk parengė N.K.

2011 10 02