Graikijos_stalinistai_0Spalio 20-ąją, kada Graikijos parlamentas turėjo priimti griežtą „diržų veržimo“ įstatymų paketą, balsuojančius parlamentarus nuo įniršusios liaudies saugojo ne tik policijos „robokopai“, bet ir lazdomis ginkluoti stalinistai. Graikijos komunistų partijos (KKE) ir jos marionetinės profsąjungos PAME nariai nukreipė savo lazdas ne prieš policiją, o prieš parlamento rūmus atakavusius anarchistus, autonomistus, trockistus bei nepriklausomų profsąjungų narius.

 

Dvi dienas – spalio 19 ir 20 d. – Graikijoje buvo paskelbtas visuotinis streikas. Šimtai tūkstančių Graikijos gyventojų protestavo prieš tomis dienomis parlamente ketinamą priimti griežtą „diržų veržimo“ įstatymų paketą. Spalio 19-oji pasižymėjo kruvinais mūšiais su policija, saugojusia parlamentą. Visi 154 valdančiosios socialistų partijos PASOK deputatai tą dieną balsavo „už“ ir preliminariai patvirtino antisocialinį įstatymų paketą.

 

Spalio 20-ąją daugelis graikų vadino „lemiama diena“, nes būtent šią dieną parlamentas turėjo galutinai patvirtinti visus „diržų veržimo“ įstatymus. Tačiau lemiamas parlamento šturman nepavyko. Už „taikius protestus“ pasisakantys stalinistai iš anksto užsiėmė prieigas prie parlamento ir neleido prie jo priartėti kovingai nusiteikusiems antiautoritarams. Stalinistai stovėjo išsirikiavę nugara į parlamentą, o už jų nugarų buvo išrikiuotos specialiųjų policijos pajėgų grandinės.

 

Kai anarchistų, autonomistų, trockistų ir nepriklausomų profsąjungų narių falanga bandė prasibrauti arčiau parlamento, stalinistai puolė ją lazdomis. Užvirė kruvinas „Molotovo kokteilių“ ir lazdų mūšis, kurį laimėjo... valdžia, be jokių trukdymų priėmusi prieš liaudį nukreiptus įstatymus.

 

Graikijos_stalinistai_1

 

Trumpa šių įvykių chronologija:

 

11.40 PAME stalinistai jau Sintagmos aikštėje. Jie išsirikiavo keliomis gretomis su lazdomis rankose, kad sutrukdytų kitiems protestuotojams patekti prie parlamento šaligatviu, esančiu greta Nežinomo kareivio paminklo. Tuo metu prie parlamento dar nėra policijos.

 

13.20 PAME profsąjungos stalinistai pergrupavo gretas ir išsirikiavo policijos kordonų priekyje, saugodami parlamento prieigas ir neleisdami žmonėms prie jo priartėti. Šalmuoti PAME nariai tikrina netgi žurnalistų pažymėjimus.

 

14.50 Judėjimo „Aš nenoriu mokėti!“ nariai stovi priešais PAME apsauginiu netoli „Didžiosios Britanijos“ viešbučio. Čionai atžygiuoja antiautoritarų blokai ir anarchistų asamblėjos. Protestuotojams bandant patekti arčiau parlamento, prasideda susidūrimai. Didelis anarchistų blokas įsirėžia į stalinistų gretas. Policija paleidžia ašarines dujas. Susidūrimai sunkūs, tiesiai į minią lekia signalinės raketos ir „Molotovo kokteiliai“. Sintagmos aikštėje vienas prie kitą kaunasi šimtai anarchistų ir stalinistų. Panepistimiou gatvėje PAME sumuša parduotuvių vitrinas daužančius protestuotojus.

 

15.00 Sintagmos aikštėje toliau vyksta mūšiai. Į stalinistų minią mėtomi dažai, akmenys ir „Molotovo kokteiliai“.

 

15.20 Sunkiai sužeisti žmonės (mažiausiai 20) gabenami į toje pačioje aikštėje įrengtą medicinos centrą. Antiautoritarų bllokas atakuoja ir policiją, ir PAME narius, tačiau jėgos nelygios.

 

15.25 Anarchistų ir stalinistų susidūrimai vyksta Filellinono and Voukourestiou gatvių rajonuose. Sintagmos aikštėje viešpatauja smurtas. Visur sproginėja „Molotovo kokteiliai“, lekia akmenys. Policininkai bando apsupti anarchistus.

 

15.30 Galinga policijos ataka, siekianti išstumti žmones iš Sintagmos aikštės į Ermou gatvės pusę. Policija surengia reidą Pesmazoglou and Stadiou gatvėse.

 

15.45 Sintagmos aikštė „išvalyta“ ir apsupta policijos žiedu. Stalinistai toliau blokuoja parlamento prieigas. Protestuotojai būriuojasi Amalias gatvėje priešais parlamentą, taip pat Fillelinon and Mitropoleos gatvėse.

 

16.20 Tūkstančiai PAME narių stovi išsirikiavę priešais parlamentą. Daugelis protestuotojų užblokuoti šalutinėse gatvėse.

 

16.50 Protestuotojai iš Ermou, Mitropoleos, Filellinon ir Stadionu gatvių vis bando prasibrauti į Sintagmos aikštę, tačiau juos kas kartą atbloškia atgal PAME smogikai. Policija gausiai purškia dujas ir mėto šoko granatas. Miesto centre nėra kuo kvėpuoti.

 

17.00 PAME ir KNE (Graikijos komjaunimas) galų gale persigrupavo ir rengiasi palikti aikštę.

 

17.10 Daugelis PAME narių palieka aikštę lydimi policijos. Aikštės apsaugą perima p[policija. Deputatai balsuoja už naujų „taupymo“ įstatymų paketą.

 

18.40 Ligoninėje mirė šios dienos įvykių dalyvis, 53 metų statybininkas, nepatvirtintais duomenimis – PAME narys. Radijo stotis „98 FM” pranešė, kad jis buvo paguldytas į ligoninę dėl kvėpavimo problemų ir mirė nuo širdies smūgio. Patvirtinta, kad jis nebuvo sužeistas į galvą, kaip pranešė korporacinė žiniasklaida. Žmogus greičiausiai mirė nuo didelio ašarinių dujų kiekio. Kita mirties priežastis gali būti grūstis aikštėje. Tą parodys tyrimas.

 

Pagal en.contrainfo.espiv.net, athens.indymedia.org ir athens.indymedia.org

a.lt info

2011 10 21

 

Graikijos_stalinistai_2

 

Graikijos_stalinistai_5

 

Graikijos_stalinistai_3

 

Graikijos_stalinistai_4

 

Graikijos_stalinistai_6

 

Graikijos_stalinistai_7