LSXVisuomenėje plinta būti ir nebūti gandai apie spalio 15 d. Niujorke bei Vakarų Europos sostinėse prasidėjusį masinį judėjimą už tiesioginę demokratiją. Žmonės, užėmę viešąsias miestų erdves, susilaukia itin kontroversiškų ir prieštaringų vertinimų. Kalbamės su Klaipėdoje gimusiu, šiuo metu Londone gyvenančiu Sigitu, daugiau kaip savaitę protestuojančiu šv. Pauliaus skvere.

 

– Vilniuje dabar devynios valandos vakaro, Londone – septynios. Ką veikei šiandien ir ką veiki dabar? Sėdi palapinėje prie Londono akcijų biržos?


– Taip, esu šv. Pauliaus skvere netoli Londono akcijų biržos. Šiandien nieko daug nenuveikiau, nes ilgai miegojau. Vakar buvo sunki diena ir naktis – dirbau informacijos komandoje: sėdėjau palapinėje ir atsakinėjau į žmonių klausimus. Labai pavargau. Šiandien atvykau į aikštę gerai išsimiegojęs, pavalgiau – žmonės prinešė daug vaisių ir daržovių. Dabar dirbu toliau.

 

– Ar „Užimk Londono akcijų biržą“ („Occupy LSX“) yra vienintelė grupė, užėmusi skverą? Kiek jūsų? Kokie tai žmonės?


– Ši grupė buvo vienintelė iki užvakarykščios dienos. Užvakar buvo užimta kita teritorija – Finsburio skveras. Štai dabar, pavakary, mūsų skvere yra apie 1000 žmonių. Palapinės stovi greta viena kitos, nėra kur statyti naujų. Todėl ir buvo sugalvota užimti kitą skverą – kad būtų erdviau ir galėtų prisijungti nauji žmonės. Vakar Finsberio skvere mačiau apie 150 žmonių. Esu tikras – jei šiandien ten nueičiau, rasčiau apie tris šimtus...

 

Mūsų skvere įsikūrusi labai marga publika. Vakar atšventėme vieno 80-mečio gimtadienį, Jis čia gyvena jau keletą dienų. O palapinėje šalia informacinės komandos įsikūręs 16-metis. Taigi yra visokio amžiaus. Daug moterų ir merginų – manau, apie pusę visų žmonių. Yra ir apie 10 lietuviškai kalbančių. Štai dabar sėdžiu kartu su dar dviem lietuviais.

 

– Jūs laikote užėmę skverą jau daugiau kaip savaitę. Papasakok trumpai, kaip klostėsi įvykiai per tas dienas.


– Žmonėms kilo idėja paremti Niujorko „Užimk Volstrytą“ judėjimą ir spalio 15 d. užimti Londono akcijų biržos pastatą. To padaryti nepavykus, protestuotojai įsikūrė greta esančiame skvere. Biržos pastatą dabar nuolat saugoja apie 10 policininkų.

 

Žmonės į skverą atėjo dėl skirtingų priežasčių, bet juos vienija nepasitenkinimas dabartine padėtimi. Jie nenori, kad juos kas nors valdytų, jie nori spręsti patys. Visi tiki tiesioginės demokratijos idėja, kuri ir jungia šiuos žmones.

 

Aš pats esu skvere nuo praeito šeštadienio, spalio 15-osios. Nuostabiausias įvykis įvyko sekmadienį, antrąją okupacijos dieną. Prieš minią išėjo šalia stovinčios šv. Pauliaus katedros kunigas ir pasakė, kad palaiko protestuotojus, nes jų protestas yra taikus ir teisingas. Todėl labai pikta buvo skaityti didžiosios žiniasklaidos kaltinimus, kad mes neva trukdome tikintiesiems.

 

Nors žmonių ir palapinių vis daugėjo, mes palikome laisvus praėjimus į bažnyčią ir į restoraną, todėl policija negali turėti jokių priekaištų. Mūsų protestas legalus ir teisėtas. Mes vykdome visus sanitarinių ir priešgaisrinių normų reikalavimus, nors policija nuolat mėgina prie ko nors prikibti.

 

– Ką veikėte visą tą savaitę? Mitingavote ir platinote pranešimus?

 

– Esu sužavėtas, kaip žmonės sugeba tvarkytis be jokių lyderių. Anksčiau esu gyvenęs 50-ies žmonių stovykloje, kuri veikė saviorganizacijos principu, o čia juk virš tūkstančio skirtingo amžiaus ir išsilavinimo žmonių. Bet viskas vyksta labai sklandžiai, tiesiog malonu žiūrėti, su kokiu entuziazmu žmonės siekia pokyčių.

 

Protestuotojai savanoriškai susiskirstę į daugybę komandų. Aš, kaip minėjau, priklausau informacijos komandai ir bendrauju su atėjusiais žmonėmis, kurie nori ko nors paklausti. Maisto komanda ruošia valgį – turime jau keturis stalus. Ramybės komanda prižiūri tvarką nakties metu. Asamblėjų komanda parenka dažnai vykstančių asamblėjų (visuotinių susirinkimų) temas ir rūpinasi jų koordinavimu. Technologijų komanda prižiūri interneto ryšį ir portalą.

 

Yra atskiros komandos, kurios bendrauja su policija ir žiniasklaida. Finansų komanda tvarko pinigines žmonių aukas. Universiteto komanda rengia viešas paskaitas ir diskusijas su įdomiais kviestiniais lektoriais. Bibliotekos komanda rūpinasi laisvai prieinamomis knygomis. Yra žmonės, kurie atsakingi už šiukšlių išvežimą. Na ir taip toliau, visų neišvardinsi.

 

Žodžiu, mūsų skveras dabar veikia kaip atskiras miestas. Visi dirba savo noru ir gali bet kada išeiti. Žinoma, bet kuris žmogus gali ir prisijungti. Džiaugiuosi, kad mums pavyksta viską tvarkyti patiems.

 

– „Užimk X“ judėjimo dalyviai dažniausiai kaltinami dėl neapibrėžtų judėjimo tikslų bei reikalavimų. Ką apie tai manai?


– Kaip sakiau, žmonės labai skirtingi, todėl mes nekeliame konkrečių bendrų reikalavimų. Reikalavimas vienas – mes norime tiesioginės demokratijos, nes manome, kad dabartinė atstovavimo sistema paseno. Manau, kad gyvendami kartu šiame palapinių miestelyje, mes kuriame naujos visuomenės modelį.

 

– Kokios judėjimo perspektyvos? Kas bus už savaitė, už mėnesio?


– Atvirai sakant, nežinau, kas bus, kai atšals, bet tikiu, kad šis reikalas nesibaigs. Per daug žmonių į jį įsitraukė, kad viskas pasibaigtų be jokių rezultatų. Žmonės jau pajuto savo iniciatyvos jėgą ir taip paprastai nesitrauks. Kita vertus, apie tai per daug negalvoju – šiandien ir rytoj yra svarbių ir neatidėliotinų reikalų.

 

Kalbėjosi Darius Pocevičius


lrytas.lt

2011 10 24

 

LSX