uzimk vilniu eitynesLapkričio 17 d. Lietuvoje besikuriantis „Užimk Vilnių” judėjimas, inspiruotas pasaulinių „Occupy X” akcijų, surengė pirmąją gatvės akciją. Apie 20 žmonių, nešusių transparantus „Jie tavęs negirdi? Užimk Vilnių!“ ir „Occupy Vilnius“, pražygiavo Vilniaus senamiesčio gatvėmis. Praeiviams jie išdalijo apie 600 informacinių skrajučių. Pasibaigus eitynėms buvo surengta diskusija.

 

16:00 val. prie Vilniaus rotušės susirinko keliolika žmonių, suburtų socialinio „Facebook” tinklo grupės „Už tikrąją demokratiją”. Stabtelėję prie fontano, jie dalijo skrajutes ir atliko keletą gatvės performansų. Vėliau, susiskirstę nedidelemis grupelėmis, patraukė žemyn Didžiąja ir Pilies gatve. Eitynių dalyvius du kartus stabdė policija, tačiau jokių veiksmų prieš juos nesiėmė.

 

Prie Gedimino skulptūros sudainavę „Tautinį Internacionalą“, akcijos dalyviai patraukė į Laisvojo universiteto (LUNI) organizuotą diskusiją „Kur Vilniuje Volstrytas?“. Joje buvo ginčijamasi dėl judėjimo strategijos ir taktikos. Nutarta įkurti portalą „Okupuok.lt“ ir kiekvieną savaitę judriose Vilniaus vietose rengti agitacines gatvės akcijas. Kita akcija numatoma ateinantį penktadienį prie vieno didžiausių Vilniaus prekybos centrų.

 

„Užimk Vilnių“ eitynių fragmentai


{youtube}PIe23KxSUgI{/youtube}

 

Linksmieji Vilniaus „okupantai“

 

{youtube}YBnPasYRbfg{/youtube}

 

Agitacinė skrajutė „Jie tavęs negirdi? Užimk Vilnių!”

 

Nusibodo tūnoti valstybės reikalų užribyje? Nebeturi kantrybės kankintis vergiškame ir žeminančiame darbe, už kurį atlyginama tik skurdu bei skolomis? Pavargai, nes pasipūtę biurokratai stumdo tave tarsi bevertį kvailį, o politikai žiūri į tave kaip į darbinį gyvulį garde? Mūsų problema – paklusnumas. Mūsų yda – kantrumas. Laikas patiems atrasti demokratiją ir jos pagalba sugriauti supuvusią politinę sistemą!

 

Žmonės visame pasaulyje kelia savo užpakalius ir plūsta į gatves. Atėjo ir mūsų eilė! Išjunkime televizorių! Užverskime laikraštį! ATSIMERKIME!

 

Nesame eilinė partija, neprašome tavo balso rinkimuose. Nerenkame nario mokesčio, neturime charizmatiško lyderio ir netgi tarybos, kuri nuspręstų vietoj tavęs. Kviečiame tiesiog išeiti į savo miestų gatves ir aikštes, susitikti su tokiais pat, kaip ir mes, bendrauti be valdžios ar žiniasklaidos tarpininkavimo.

 

Dalinkis savo mintimis, idėjomis ir nuoskaudomis, siūlyk sprendimus, reikšk poziciją. Tai ir yra tikroji demokratija. Ji – mūsų stiprybė ir valdančiųjų košmaras! Jie tą supranta ir bijo. Mūsų yra 99%, o jų tik 1%. Mes galime sudrebinti Lietuvą!

 

Už tikrąją demokratiją


2011 11 18