nuoga egiptiete 0Kova už valdžią Egipte perėjo į naują fazę. Tahriro aikštėje vėl liejasi kraujas. Dėl valdžios tarpusavyje kovoja kariuomenė ir ultradešinieji klerikalai iš „Brolių musulmonų“ organizacijos. Šią savaitę valdžioje esantys kariuomenės generolai parengė įstatymo projektą, kuris kariuomenei suteiktų „konstitucinės teisės garanto“ statusą.

 

Taigi kariuomenės vadai nusprendė apsidrausti prieš artėjančius rinkimus, per kuriuos, kaip tikimasi, valdžią perims „Broliai musulmonai“. Sužinoję apie šį įstatymo projektą, klerikalai nusprendė vėl sukviesti žmones į Tahriro aikštę ir pakartoti šių metų sausio scenarijų. Sukviesti juos buvo nesunku, nes vasario pseudorevoliucija, kada valdžią iš diktatoriaus perėmė generolai, tik pablogino ekonominę padėtį ir padidino gyventojų skurdą. Aikštėje susirinkę dešimtys tūkstančių žmonių vėl tapo patrankų mėsa.

 

„Brolių musulmonų“ organizacijos klerikalai reikalauja, kad karinė vadovybė atsistatydintų ir perduotų valdžią civilinei vyriausybei. Tai atvertų jiems kelią į valdžią.

 

Sensacijų ištroškusi Vakarų žiniasklaida ir viso pasaulio kairuoliai noriai pasigavo naują sensaciją. Žiniasklaidai rūpi „demokratija“, net jei ji atvestų į valdžią ultradešiniuosius, o kairuolius žavi neramumai – nesvarbu, kokia kana ir kodėl kilę.

 

Žinoma, Egipto kariuomenės vadovybė anaiptol nėra pasaulietinės visuomenės šalininkė. Joje įsitaisę reakcionieriai šiuo požiūriu panašūs į „Brolius musulmonus“, nors ir neafišuoja savo palankumo klerikalizmui. Todėl jei jie ims lieti švino lietų ant „Brolių musulmonų“ galvų, mums tai neturėtų sukelti nė menkiausio gailesčio.

 

Kariuomenės vadeivų ir „Brolijos“ klerikalų santykių aiškinimasis nustūmė į antrąjį planą drąsų Kairo studentė poelgį, kuriuo ji metė beprotišką iššūkį konservatyvumo bangai, užliejusiai Egipto visuomenę. 20-metė žurnalistikos studentė Aliaa Magda Elmahdy spalio 23-iąją savo tinklaraštyje paviešino fotografijų seriją, kurioje ji pavaizduota apsinuoginusi.


nuoga egiptiete

 

Mergina neslepia tikrojo savo vardo ir vadina save „pasaulietiška, liberalia feministe, individualiste, vegetare“. Ji prisipažino, kad tapo ateiste nuo 16 metų ir yra pasirengusi iš visų jėgų kovoti prieš islamo cenzūrą. Viename iš įrašų ji kalba apie „riksmą prieš lytinę diskriminaciją, seksualinį priekabiavimą, prievartą ir veidmainystę“. Greta savo nuotraukų ji pasiūlė talpinti visų vyrų, nusifotografavusių su parandžomis, atvaizdus. „Tada jūs suprasite, ką tai reiškia. Parandža – tai religinio ir socialinio išnaudojimo, primesto moterims, laikomoms sekso objektais, rezultatas“ – rašė Aliaa savo „Facebook“ puslapyje.

 

Žinoma, Europos ir JAV gyventojų nuogu kūnu nenustebinsi. Tačiau musulmoniškai šaliai, riedančiai į klerikalizmo bedugnę, jis tapo tikru antausiu. Šis poelgis ypač supykdė patriarchalinius „Brolių musulmonų“ barzdočius, kurie manė, kad Egiptas jau jų kišenėje. Per mėnesį merginos tinklaraštį aplankė daugiau nei 3 mln. žmonių.

 

Pamatę nuogos egiptietės fotografijas, klerikalai ėmė piktai stūgauti. Mergina kaltinama pasityčiojimu iš islamo religijos ir dorovės normų nepaisymu. Prieš ją pradėta byla. Galima tik įsivaizduoti, kas jos laukia, kai rinkimus laimės „Broliai musulmonai“.

 

Vasario „revoliucijos“ organizatoriai irgi griežtai pasisakė prieš merginos poelgį. Sausio mėn. demonstracijų prieš Mubaraką iniciatoriai iš „Balandžio 6-osios“ judėjimo pareiškė: „Tarp judėjimo narių nėra nė vieno, kuris panašiai elgtųsi. Ši mergina yra valstybės saugumo agentė. Jie nori mus apjuodinti ir sumenkinti tą vaidmenį, kurį mes suvaidinome revoliucijoje“.

 

http://vivalafora.livejournal.com vertė N.K.

2011 11 24