geguzes 1 - 0     Štai ir baigėsi gegužės 1-osios renginių maratonas. Pernai buvo galima aprašyti tik 3 įvykius, o šiemet jų buvo kur kas daugiau – tiek daug, kad ne į visus suspėsi. Bendras įspūdis toks, kad kiekvienas judėjimas šventė arba minėjo „savo” gegužės 1-ąją ir tarp jų buvo aiškiai jaučiama priešprieša, o ne solidarumas.


     Gegužės 1-oji prasidėjo anksti ryte po Liubarto tiltu atsiradusia įspūdingo dydžio juoda vėliava su nedviprasmišku užrašu „Kapitalizmas dvės. Su gegužės 1-ąja“. Traukdama praeivių akis ir fotoaparatų objektyvus, ji vis dar kabėjo ir gegužės 2-osios popietę, o korporacinė žiniasklaida niršo, kad „anarchijos ženklas ir linkėjimas niekam nekliuvo”.

     geguzes 1 - transparantas

     Jau antrus metus iš eilės ankstyvą demonstraciją surengė LSDP su geltonomis profsąjungomis.   Visoje minioje geriausiai matėsi LSDP 25-osios rinkimų sąrašo vietos – profsajungų vado A. Černiausko – veidas. Panašu, kad artėjant rinkimams bet koks pliuralizmas per LSDP renginius jau nebeįmanomas – eitynėse aiškiai dominavo partinė simbolika. Sutikti pažįstami socdemai, kurie iki tol mitinguose ar viešuose dalyvauti nemėgdavo, į klausimą, koks stebuklas įvyko, atsakė labai paprastai: „Valdžia liepė”. Vis dėlto net socdemų valdžios paliepimas nepritraukė į eiseną daugiau nei 1000 dalyvių. Po valandos mieste neliko jokių LSDP pėdsakų. Galima spėti, kad partiniai kovotojai „už darbo žmones” iškeliavo į slaptas karštų dešrelių rijimo vietas, nes šiemet kažkodėl buvo atsisakyta tradicinės socialdemokratų šeryklėlės prie Baltojo tilto.

     geguzes 1 - cerniauskas

     Trumpiausias dienos renginys truko vos 3 minutes. Būtent tiek laiko tęsėsi perfomansas prieš bankus žudikus, kol nebuvo nutrauktas policijos. Atitvėrus gatvės plotą prie SEB banko, buvo atvirai ir paprastai pasakyta, kas yra kapitalizmas ir bankai. Ogi „Šūdas!“. Oficiali akcijos rengėjų legenda skambėjo taip: „2012 m. gegužės 1 d. Vilniuje, Gedimino pr., prie SEB banko durų buvo rasti keli negyvi žmonės. Banko prieigos buvo tuoj pat aptvertos STOP juostomis, o negyvėlių kūnų pozicijos pažymėtos kreida. Susirinkę žmonės ėmė reikšti pasipiktinimą ir skanduoti: „Bankai žudo, valdžia smaugia, kapitalizmas dusina". Po kelių minučių pasirodę policininkai pareiškė, kad bankais ir valdžia piktintis negalima. Bet mes vis tiek piktinsimės!”.

     {youtube}nUc5xkrN-Sk{/youtube}

     Socialistinio liaudies fronto (SLF) eisena, startavusi 12 val. prie Seimo rūmų ir su gausia policijos palyda turėjusi be kliūčių pasiekti V. Kudirkos aikštę, susidūrė su performanso prie SEB banko įaudrintomis anarchistų aktyvistėmis. Jos nepraleido progos paaiškinti pro šalį žygiuojantiems frontininkams, kad neverta savintis kairiųjų vardo tiems, kurių pasisakymuose vis dar pasitaiko aliuzijų į stalinizmo laikus. Padedamos vėliavnešio, jos sustojo ant šaligatvio, ir, priartėjus kolonai, ėmė skanduoti: „Stalinizmui – ne!”, „Kairiesiems – taip, stalinistams – ne!”, „Che Guevara – mūsų!”. Šūkius slopino per garsiakalbius garsiai leidžiama muzika, todėl jie peraugo į stūgavimą, amsėjimą bei cypimą. Kolonai įpusėjus, iš jos iššoko jaunuolis ir ištrenkė iš merginos rankų megafoną. Tuoj pribėgo policininkai ir suėmė tris žmones: protestuotojus užpuolusį frontininką, megafoną laikiusią merginą ir vėliavą laikiusį vaikiną (taigi rezultatas 2:1 anarchistų naudai). Vežama į nuovadą policijos automobiliu, trijulė spėjo išsiaiškinti idėjinius skirtumus ir net susidraugauti. Po valandos visi buvo paleisti į laisvę be jokių nuobaudų.

     {youtube}JHhL2uxfF4s{/youtube}

     Pirmasis „Užimk Vilnių” renginys atvirame ore („open-air”) netapo pirmuoju blynu. P. Cvirkos skvere susirinkę asamblėjos dalyviai ne tik pasidžiaugė vasariškai maloniu oru, bet ir spėjo aptarti dirbančiųjų, tiesioginės demokratijos ir „Užimk Vilnių“ judėjimo reikalus. Maloniai nustebino judėjimo renginiuose anksčiau nematyti dalyviai. Tapo visiškai aišku – yra puikių galimybių plėstis ir augti, tad galima drąsiai plėsti svarbių darbų ratą. Nudžiugino ir asamblėjoje naudotos vaizdinės medžiagos gausa. Buvo sumanymų papuošti P. Cvirkos skulptūrą klastingai besišypsančio Guy Fawkeso kauke, tačiau laipiojimas aukštu monumentu pasirodė per pavojingas. Šiaip viskas buvo nuostabu, trūko tik gero garso, tačiau ši problema jau bus išspręsta per kitą susirinkimą.

     geguzes 1 - asambleja 1

     Dienos renginių estafetę iš „Užimk Vilnių“ asamblėjos perėmė NK 95, šalia esančiame F. Zappos skverelyje surengusi 5-mečio minėjimą. Kalbas išrėžė abu Bielskių šeimos atstovai, kalbėjo N. Vasiliauskaitė, D. Paulauskas, T. Šileika. Paskaityta pesimistinių L. Skabeikos eilių ir modernistinių pasažų iš P. Cvirkos eilių rinkinio „Pirmosios mišios”. Ant žolytės deginosi čionai sugužėję anarchhistai ir būrelis pankų.

     geguzes 1 - NK95

     V.B. ir D.P.

     2012 05 02