aktyvistai     Dažnas išgirdęs apie veiksmą už gyvūnų teises, greitai prieina prie išvadų – „Ai, tai čia tie hipiai, kuriems niekas nerūpi, tik aiškinti mums visiems, kad gyvūnai nusipelnė geresnio gyvenimo“. Mes nesame tie žmonės.

 

 

     Mes esame žmonės, kurie negali tylėti, matydami neteisybę, kurie negali nerašyti atgal, skaitydami iškraipytus faktus bei realybės neatitinkančias istorijas, kuriose piktybiškai slepiama tiesa. Mes suprantame, kad bet koks aktyvizmas, prieštaraujantis nusistovėjusiai kapitalistinei tvarkai, kuri yra paremta išnaudojimu, tačiau neša pelną išnaudotojams, bus sumenkinamas ir išjuokiamas. Žiniasklaida tampa tobulu įrankiu valstybei bei pelno siekiančioms organizacijoms, pasitelkusioms šia strategiją siekiant sustabdyti bet kokią laisvės idėją, nes laisvė neneša pelno, tad automatiškai laisvė nėra naudinga išnaudojantiesiems. Mes tapoma auka tokios sistemos:  „Jie [Baltijos cirkas] neabejojo, kad protestuotojai gali būti naudojami kaip ir vieno užsienietiško cirko konkuravimo įrankis“, – rašė Kauno dienos žurnalistas M.Lapinskas, kai realybė yra tokia, kad mes esame paprasti žmonės, kurie atsisako tylėti, žinodami, kad kažkur yra eksploatuojamasis elementas – mus motyvuoja laisvės, o ne naudos sau siekimas.

 

      Mūsų nedomina geresnės gyvūnų gyvenimo sąlygos nelaisvėje, mus domina gyvūnų išlaisvinimas. Kauno dienai Ieva Variakojytė-Reynshtrom sakė: „Jiems nesvarbu, kaip pas mus laikomi, dresuojami, prižiūrimi gyvūnai. Ne kartą kvietėme juos užeiti ir viską įvertinti savo akimis, tačiau jie atsisakė.“ – taip, mes atsisakėme, ir atsisakysime tol, kol jūsų (ar bet kokio kito cirko) pasirodymuose bus naudojami gyvūnai. Ko mes norime, – jūs klausiate, – kad gyvūnai būtų paleisti į laisvę? – pašaipi gaidelė skamba jūsų balsuose.

 

      Bet būtent tai ir yra tai, ko mes norime. Yra daugybė rezervatų bei gyvūnų reabilitacijos centrų, kurie padeda gyvūnams, kurie buvo laikomi dirbtinėmis sąlygomis, išgyventi natūralioje aplinkoje ir išmokti, ar pradėti vėl, gyventi savarankiškai. Bet jūs net nesvarstot tokios galimybės, nes jūs pateikiate tai kaip siaubingai brangią alternatyvą gyvūno išnaudojimui cirke. Nors atsiradus progai pateikti cirką, kaip atostoginį kurortą gyvūnams, jūs apie savo nelaisvėje laikomus gyvūnus sakote: „papūgos valgo geresnį maistą, nei dauguma kauniečių.“ - P.Variakojis. Mes suprantame, kad gyvūno pergabenimas nėra pigus reikalas, bet jūs visada pabrėžiate tai, kad jų išlaikymas taip pat nėra pigus. Tad vienintelis dalykas, stovintis tarp gyvūno įgimtos teisės būti laisvėje ir buvimu kažkieno nuosavybe tėra jūsų poreikis išnaudoti gyvūno egzistenciją vien tik dėl to, kad galite. Vergovė yra vergovė, kad ir kokia komfortabili ji bebūtų.

 

      Mes neturime nieko prieš jus asmeniškai, net ir jeigu jūs bandėte paminti mūsų žodžio laisvę, liepdami mums „užčiaupti burnas“, net ir jeigu bandėte mus apkurtinti per garso kolonėles leidžiama įkyria muzika, kurios teksto žodžiai „I love to hate you“ („Dievinu nekęsti jūsų“) mums leido suprasti kokią didelę antipatiją jūs jaučiate mums, lygiai taip pat kaip ir jūsų priekabės prie mūsų kaip individų, pasitelkiant įžeidžiančias replikas, vadinant mus „pabaisomis“. Mums net nepikta, kad jūs naudojotės savo hierarchiniu pranašumu, tokiu aiškiu kai susiduria skirtingos klasės – iš niekur nieko puikuodamasis savo aukštuoju išsilavinimu ir amžiumi, lyg tai reikštų, kad jūsų žodis yra svarbesnis nei mūsų, net ir jeigu tarp mūsų taip pat buvo žmonių su aukštuoju išsilavinimu. Mums net nepikta, kad jūs neišauklėjot savo dukros nevogti iš žmonių kišenių, taip kaip ji apvogė mus, vietoj to, kad būtų tiesiog paprašiusi, kad mes pasidalintume tuo, ką turėjome - mes tai mielai darome visada, nepriklausomai nuo to, kokios kultūros laikosi žmogus. Mes nepykstame net ir dėl to, kad jūs šmeižėte mus, sakydami, kad mes atėjome, nes kažkas mums sumokėjo – ne, mes nesiekiame asmeninės naudos išreikšdami savo nepritarimą jūsų elgesiui, mes tiesiog norime matyti pasaulį, kuriame nėra eksploatacijos. Mes net neįsižeisime, kad jūs bandėte mus paversti atpirkimo ožiais dėl jūsų patirtų nuostolių, kai kažkas pernai apmėtė jus akmenimis. Mes kaip tik suprantame, kad po tokių įvykių žmogus patiria didelį stresą ir tampa žiaurus kitų atžvilgiu. Mes tik prašome, neišlikite tokiu.

 

     Jeigu jūsų cirke, pone Variakoji, neliks nė vieno gyvūno, mes būsime pirmieji žmonės, nusipirkę bilietus į jūsų naują šou, ir spaustumėm jums ranką su padėka ir pagarba, kaip žmogui, priėmusiam teisingą sprendimą.

 

     Žinoma, jūs turite visišką laisvę rinktis, kaip toliau valdyti savo cirką bei gyvenimą, ir kiek daug gyvybių suluošinti besiekiant naudos sau.

 

     Mes nesame vieni, daugybė žmonių palaiko mūsų siekius, ir palaikytų jus, nutarus pakeisti tiek ne daug.

 

     O visiems tiems, kurie vis dar laiko mus dėl gyvūnų pamišusiais hipiais - mes tik suvokiame, kad kol toleruojamas išnaudojimas silpnųjų, mes visi gyvename rizikuodami tapti išnaudojamaisiais. Neteisingumas vienur yra pavojus teisingumui visur.

 

     Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

 

     Šaltinis: gyventisamoningai.lt

 

     anarchija.lt

 

     {youtube}GA2XQUe3vjQ{/youtube}