sakalio paroda 0     Prie įėjimo į Vilniaus universiteto biblioteką ketvirtadienio popietę suorganizuotą taikią teatralizuotą grafiko Antano Šakalio suvenyrinių vokų parodos atidarymo akciją universitetas pasitiko akyla apsauga. Akcija atkreiptas visuomenės dėmesys į tai, kad šiuo metu VU bibliotekos Baltojoje salėje eksponuojamų kūrinių autorius nevengia savo darbais skatinti antisemitizmo, homofobijos ir ksenofobijos.

   

     Biblioteka teigia, kad organizuojant parodą, kurioje A. Šakalio darbai buvo pristatyti kaip tautinių vertybių išraiška, apie neetiškus šio menininko darbus nežinota.

    

     Universiteto apsaugos darbuotojai prie įėjimo į biblioteką pasirodė prieš pat iš anksto skelbtą atidarymo akciją. Akcijoje dalyvavo žmogaus teisių aktyvistai iš Lietuvos ir Suomijos, akademinės bendruomenės nariai, Lygių galimybių plėtros centro vadovė Margarita Jankauskaitė, kandidatuojanti į Seimą socialdemokratų partijos sąraše.

    

     Atidarymo metu grojo jidiš muzikos garso įrašas. Taikaus protesto dalyviai laikė plakatus su neetiškų A. Šakalio vokų atvaizdais ir ant šių vaizdų užrašytomis frazėmis „Antisemitizmas nėra didžiavimasis tauta”, „Homofobija nėra pasididžiavimas Lietuvos žmonėmis”, „Are you proud?” („Ar tu didžiuojiesi?”).

    

     Akcijos dalyviams įžengus į universitetą apžiūrėti A. Šakalio darbų, apsaugos darbuotojai pareikalavo protestuotojų atiduoti plakatus, lydėjo akcijos dalyvius į parodą ir įspėjo, kad chuliganizmo atveju bus kviečiama policija. Dviejų parodą apžiūrėti norėjusių ir skaitytojo pažymėjimo neturėjusių moterų apsaugos darbuotojai neįleido į biblioteką, nors norint apžiūrėti VU patalpose rengiamas parodas toks pažymėjimas nėra būtinas.

    

     Ketvirtadienį prie parodos aprašo Baltojoje salėje atsirado įrašas, kuriuo VU mėgino reaguoti į visuomenėje kilusį pasipiktinimą dėl bibliotekos vykdomo informacijos apie šį renginį cenzūravimo: „Vilniaus universitetas atsakingai pareiškia, kad šioje suvenyrinių vokų parodoje nėra tautinę, rasinę ar religinę nesantaiką kurstančių apraiškų. Ekspozicija nebuvo pakeista.”

    

     Oficialus A. Šakalio parodos „Istorija dailininko akimis” atidarymas turėjo įvykti šį ketvirtadienį. Tačiau akademinei bendruomenei ir žmogaus teisių aktyvistams sureagavus į tai, jog biblioteka nutyli apie neetiškus menininko darbus, o parodoje demonstruojamus vokus pristato kaip jo „pilietinę poziciją, išreiškiančią pagarbą tautinėms, patriotinėms ir bendražmogiškoms vertybėms”, biblioteka atšaukė parodos atidarymą. Iš bibliotekos interneto svetainės išnyko ir skelbimas apie renginį, nors parodą bibliotekos Baltojoje salėje galima aplankyti nuo rugsėjo 25 d.

    

     Nors VU vykstančioje parodoje nėra atvirai antisemitizmą, homofobiją ir ksenofobiją propaguojančių vokų, teatralizuoto atidarymo organizatoriai ragino VU kritiškai vertinti menininkus, kurie pristatomi kaip tautinių vertybių skleidėjai, ir neslėpti nuo visuomenės informacijos apie renginį.

    

     A. Šakalio kūrybos spektrą atidarymo metu pristačiusi menotyrininkė Lina Žigelytė atkreipė dėmesį, kad antisemitinė pozicija neseniai sukurtuose šio menininko darbuose šokiruoja, nes atspindėdamas Vilniaus kultūrą šis menininkas seniai suvenyriniuose vokuose naudoja vaizdus iš tų sostinės vietų, kurios neatsiejamos nuo žydų kultūros.

    

     Akcija atkreiptas visuomenės dėmesį ir į tai, jog didžiausiame Lietuvos universitete stiprėja parama kraštutinėms dešiniosioms pažiūroms. Rugsėjo 24 d. VU rengtame forume kalbėjo Europoje dėl autoritariškų veiksmų kritikuojamas Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas, kuris pasirašė VU Garbės svečių knygoje.

    

     A.lt info

    

     2012 09 29

    
     sakalio paroda 1

     sakalio paroda 2

     sakalio paroda 3

     sakalio paroda 4

     Fioklos nuotr.