pirk valgyk prisijunk     Reaguodami į Rygoje įvykusią nelaimę ir parduotuves „Maxima“ valdančios bendrovės elgesį prieš ir po tragedijos, gyventojai skelbia pilietinio nepasitenkinimo akciją „Varžtas į Vilniaus Prekybos karstą“. Sekmadienį, 13 val. neabejingi nelaimei ir verslo cinizmui žmonės kviečiami susirinkti prie didžiausios vartojimo šventovės Baltijos šalyse – Vilniaus „Akropolio“.

 

     Būrys neorganizuotai susirinkusių žmonių patrauks į „Ermitažą“, išsirinks po vieną varžtelį ar vinį, paprašys pasverti arba supakuoti ir stos į eilę. Juk viena iš tragedijos Rygoje šalutinių versijų – pastatas buvo sutvirtintas netinkamais varžtais.

 

     Atsiskaitę už prekę, piliečiai pridės prie jos kasos čekį arba lipnųjį lapelį su užrašu: „Įsisuk varžtelį ir susimąstyk“, „Iš žudikų neperku“, „Apie gyvybę nepagalvota“ (galimybės kūrybai neribojamos), ir įteikime „Akropolyje“ dykinėjančiam tikram pirkėjui.

 

     Kauno, Klaipėdos, Šiaulių gyventojai kviečiami rinktis prie „Akropolių“ su statybininkų šalmais, kiaurasamčiais arba puodais ant galvų – asmens saugumui užtikrinti. Programoje – sekmadieninis pasivaikščiojimas, sijų atsparumo patikrinimas, bendravimas su darbuotojais.

 

     Rygos tragedija – tikrosios 15 metų besitęsiančios tragedijos zenitas. Kai 1998 metais duris atvėrė pirmoji „Maxima“, niekas nesitikėjo, kad sparčiai augantis prekybos tinklas įsidės į kišenę Vagnoriaus vyriausybę, per fiktyvią invalidų draugiją pavogs 76 mln. litų iš valstybės biudžeto ir galiausiai įstums šalį į pragarišką ir brangiai kainavusį oligarchinį žaidimą pavadinimu „Leo LT“. Nuolankiai remiama sunkiai uždirbamais liaudies litais, „Maxima“ su su vaistinėm ir akropoliais tapo didžiausia įmone Lietuvoje.

 

     Mafijinių „Vilniaus prekybos“ darbelių neužteko susivokti, kad pirkdami „Maximose“ pirkėjai remia neskaidrų, darbuotojus išnaudojantį verslą. Kol 2013 metų lapkritį Rygoje nesugriuvo parduotuvė „Maxima“, nužudydama 54 žmones ir išversdama Latvijos vyriausybę. Nelemtas pastatas priklausė „Maximai“, o į priešgaisrinę signalizaciją nebuvo kreipiama dėmesio. Pelnas ir apyvarta buvo svarbesni už darbuotojų ir pirkėjų saugumą.

 

     Net šios baisios tragedijos akivaizdoje „Maximos“ savininkai ir toliau demonstruoja savo beribį cinizmą. „Traukiasi tie, kurie jaučiasi kalti“, – ištarė „Maxima Latvija“ vadovas Gintaras Jasinskis, paklaustas apie atsistatydinimą.

 

     Parodykime „Maximai“ ir pirmiausia tinklo klientams, kaip atsisakome savo saugumo ir skaidrios ekonomikos dėl kelių tariamų akcijos procentų ir neva didesnio asortimento.

 

     Kvieskite draugus! Prie akcijos kviečiami prisijungti ir kitų, dar „neakropolizuotų“ miestų gyventojai – juk vartojimo šventoves, virš kurių vietoj kryžiaus kabo raudonas X, galima rasti ant kiekvieno kampo.

 

     Protesto puslapis „facebook“: https://www.facebook.com/events/232714543555739