biuro planktonas     Šiuolaikiame biure slypi daugybė pavojų. Nuo rizikos būti atleistam iki streso, pasikartojančių įtampos traumų (PĮT), nuobodulio ir t. t.. Šis naudingas gidas padės tau įveikti šiuos pavojus ir gyventi laimingą bei darbingą gyvenimą, o galbūt padės sukurti nors kiek geresnį pasaulį.

     Žinoma, ne visi šie patarimai gali būti tinkami, todėl pasirink tinkamus būtent sau, priklausomai nuo to, ar saugus yra tavo darbas ir kiek jis tau rūpi.

     Įvaizdis

     Vienas svarbiausių biuro gyvenimo aspektų priklauso nuo to, kaip sutari su vadovais ir kolegomis. Jei nori komplimentų, koks geras darbuotojas esi, bet nenori sunkiai dirbti ir vargti, tuomet tau tinka šie patarimai:

     Visada atrodyk užimtas.

     Visada laikyk savo stalą apkrautą šūsnimis popiergalių.

     Nesakyk iš karto taip į kvietimą susitikti, visuomet patikrink savo dienotvarkę (net jei žinai, kad joje nieko nėra), dažnai minėk, kad negali ateiti tuo metu ir siūlyk kitą laiką.

     Turėk daug atvertų programų langų savo kompiuteryje. Tai padės paslėpti tavo naršyklės langus.

     Balso paštą laikyk perpildytą. Jei reikia, pats ją užpildyk žinutėmis.

     ● Kad ir kur eitum, su savimi pasiimk dokumentų ar bylų. Su byla po pažastimi greitu žingsniu gali eiti pabendrauti su kolegomis, pasivaikščioti ir t.t. Atrodys lyg eitum daryti kažką svarbaus.

     Užuot dirbęs iki vėlumos, palik įjungtą savo kompiuterio monitorių, o ant kedės atlošo numesk megztinį. Atrodys lyg dar būtum biure, nors iš tikrųjų sėdėsi namie susidėjęs kojas ant stalo ir žiūrėsi „Liežuvautoją“. Kartais gali palikti pusiau nugertą puodelį arbatos ar kavos ir net pusę nuvalgyto sausainio ar sumuštinio (arba kitokį niekam tikusį biskvitą, jei gaila mėtyti gerą maistą).

     Valgyk pietus prie savo darbo stalo, bet po tikros pietų pertraukos. Taip prailginsi laisvą laiką ir atrodysi kaip atsidavęs darbuotojas.

     Padėk kolegoms atlikti mažus darbus. Taip pasirodysi paslaugus ir padidinsi tavo populiarumą, tuo pačiu sumažinsi įtampą ir palengvinsi jų gyvenimą. Ir, aišku, tai įpareigos juos tau padėti, kai būsi užkrautas darbais arba nežinosi kaip viską nuveikti.

     Nepersistenk

     Įtampa žudo. Ne tik ji, bet ir per greitas darbo tempas yra antisocialūs. Jei tai skamba keistai, leisk paaiškinti: lėtas darbo tempas reiškia, kad reikės daugiau darbuotojų. Daugiau darbuotojų reiškia mažą bedarbystę. Maža bedarbystė – tai didelis darbo jėgos poreikis, kuris verčia didinti atlyginimus. Todėl dirbti greitai reiškia didelę bedarbystę ir mažus atlyginimus. Taip pat reiškia, kad nuošaly lieka tie, kas greitai dirbti negali, pvz., neįgalūs žmonės ar solidaus amžiaus personalas – taip jiems atsiranda rizika būti atleistiems. Nedaryk to!

     Imk pertraukas, kurios tau priklauso. Perskaityk darbo kodeksą (ir kitus teisinius aktus), taip pat pasidomėk darbdavio taikomomis procedūromis. Paskatink bendradarbius daryti tą patį, kad jie neliktų pavieniais individais.

     Jei gali, imk papildomas pertraukas. Daug biurų turi sveikatos ir saugumo taisykles, rekomenduojančias imti nuo 5 iki 10 min. pertraukas kas valandą, kad darbuotojai išvengtų PĮT ir akių skausmo. Imk jas! Taip gali prasmukti parūkyti, nors tavo sveikatai būtų geriau išeiti su rūkančiais bendradarbiais tiesiog paplepėti. Juk nėra sąžininga, kad nerūkantys negali turėti panašių pertraukų.

     Jei radai būdą, kaip palengvinti savo darbą ir padaryti jį efektyvesnį, nepasakok to šefui. Jis gali duoti tau daugiau darbo arba dar blogiau – sumažinti tavo darbo valandas ar atleisti kitus. Nepasakok savo inovacijų ir naudok laisvą laiką tiems dalykams, kuriuos norėtum daryti. Pvz., rašyti novelę ar siųsti asmeninius el. laiškus.

     Jei turi galimybę dirbti namie, pabandyk padaryti darbus iš anksto, bet nepranešk apie tai šefui. Tuomet, kai būsi namie, galėsi sėdėti apsivilkęs chalatą, valgyti kebabus, masturbuotis ir kas valandą po truputį siusti padarytus darbus, kuriuos jau seniau padarei.

     ● Neformalioje aplinkoje su bendradarbiais susitark dėl darbo tempo, kuriuo būtumėt patenkinti ir kuris nebūtų labai didelis. Neleisk vadovybei sužinoti, ką jūs nusprendėte! Jei atsirado naujas personalo narys, supažindink jį su jūsų taisyklėmis.

     Imk nedarbingumo biuletenius tada, kai tau jų reikia. Jei pavyks sužinoti, koks įmonėje vidutinis nedarbingumo dėl ligos laikas, padaryk taip, kad imtum mažiausią vidutinį nedarbo dienų skaičių. Jei kolegas erzina žmonės, kurie dėl ligos dažnai nedirba, paskatink juos taip pat pasiimti tokių laisvadienių.

     Savanoriškai imkis darbų, kuriuos reikia padaryti už biuro ribų. Atrodysi ne tik paslaugus, bet ir gausi galimybę nueiti į kavinę, parduotuvę, pasėdėti parke ir t. t.

     Jei patyrei psichinį negalavimą ir esi užkrautas darbais, tuomet darbdavys privalėtų sumažinti tavo darbo krūvį. Pasinaudok profesinės sąjungos patarimais, kaip tą padaryti.

     Jei kartu su bendradarbiais persidirbat, susitikit kartu ir pabandykit kolektyviškai nutarti, kaip išspręsti šią problemą. Gali paskaityti, kaip tai daroma libcom.org darbo vietos organizavimo sekcijoje.

     Išnaudok visas galimybes

     Samdomiems vergams pinigai – tai priežastis, kodėl jie kasdien keliasi anksti. Akivaizdu, kad kuo daugiau jų gaunama už mažesnį darbą, tuo geriau darbuotojams ir priešingai mūsų darbdaviams (čia ir slypi pagrindinis kapitalizmo prieštaravimas). Taigi, bosai nuolat ieško būdų, kaip priversti mus daugiau dirbti, ir mažiau mums mokėti. Štai keli būdai, kaip pakeisti situaciją:

     Valgyk pusryčius darbe. Kam anksti keltis ir valgyti namie, kai gali papusryčiauti per apmokamą laiką?! (Idealu, jei darbo vietoje gali gauti nemokamos kavos su pienu.)

     Vok kiek tik įmanoma. Darbas vagia mūsų gyvenimus, todėl niekada nesigėdyk savo veiksmų. Mes niekada neišvogsim tiek, kiek šefas atima iš mūsų. Nuo laiko (darome tai, ką norime daryti, užuot darę tai, ko nori mūsų šefas) iki raštinės reikmenų, nuo arbatos ir kavos iki kompiuterinės įrangos – imk viską, jei žinai, kad nebūsi pagautas.

     Jei vadovybė ne visada gali pastebėti, kada esi ir kada išeini, susitark su bendradarbiais paeiliui atvykti vėlai ir išeiti anksčiau. Jei laikas reguliuojamas kortelėmis, tuomet susitarkite žymėti jas vienas už kitą.

     Stenkis nedirbti jokių neapmokamų viršvalandžių ir ragink bendradarbius daryti tą patį, kad problematiški darbuotojai netaptų aukomis.

     Eik į tualetą darbo metu, kuomet tai yra įmanoma. Neik per pietų pertrauką, nes ji tikriausiai yra neapmokama. Sutaupysi pinigų tualetiniam popieriui.

     Pasinaudok darbe stovinčiais spausdintuvais. Spausdink savo asmenines fotografijas, ilgus tekstus, kuriuos parsisiuntei iš interneto ir norėjai perskaityti. Atsispausdink revoliucinius pamfletus, lankstinukus, plakatus ir viską, ką tik gali sugalvoti.

     Žr. libcom.org sabotažo sekciją, kurioje daug darbuotojų aprašymų, kaip tinginiaudami darbo metu jie išnaudoja savo darbdavį.

     Nebūk atleistas

     Kai kurie darbai saugesni už kitus. Tavo rizika būti atleistam svyruoja priklausomai nuo šalies, kurioje gyveni, ir tavo įdarbinimo statuso (agentūra ar ilgalaikis darbas ir t.t.). Štai keli svarbūs patarimai, kaip išlikti saugiam, kad ir kokia situacija būtų:

     Pabandyk tapti nepakeičiamu. Pasistenk gauti arba išlaikyti tam tikras svarbias funkcijas. Jei esi vienintelis, kuris žino, kaip kažką padaryti, – saugok šias žinias.

     Žinok savo teises. Perskaityk darbo kodeksą, darbo sutartį ir kt. Kuo daugiau žinai, tuo geresnėje pozicijoje būsi gindamasis nuo atleisti norinčio boso.

     Įstok į profsąjungą. Susirask ją pagal darbovietę arba prisijunk prie kurios nors kitos (pvz., IWW), kuri gintų tavo interesus, jei patektum į bėdą.

     Sužinok darbdavio elgesio kodeksą ir leistiną priimtiną elgesį. Tuomet žinosi, kada neperžengi ribų.

     Slėpk faktą, kad esi tinginys!

     Geriausia taktika, nukreipta prieš atleidimą iš darbo, yra bendradarbių solidarumas. Jei pavyks suvienyti kolegas ir imtis bendrų veiksmų, ginančių vienas kitą, jūs galite sustabdyti bosą. Peržiūrėkite libcom.org darbo vietos organizavimo gido pasiūlymus, kaip tai daryti, arba darbo vietos veiksmo sekciją, kurioje susipažinsite su kitų darbuotojų patirtimi.

     Internetas

     Internetas gali kelti problemų darbe. Nors jis teikia ir nemažai privalumų (dažnai galvoju, ką veikdavo biuro darbuotojai prieš atsirandant internetui – ištisas dienas tiesiog spoksodavo į spausdinimo mašinėlę?), tačiau tai ir patogus įrankis, leidžiantis darbdaviui stebėti savo darbuotojus ir suteikiantis galimybę tave atleisti. Pasinaudok kitų kolegų, ypač ilgai dirbančių, užuominomis. Jei sužinosi, kad daug žmonių naršo internete visą laiką ir nė vienas nebuvo nubaustas, tuomet tikriausiai gali atsipalaiduoti. Bet turi suprasti, kad darbdavys gali lengvai susekti visą interneto srautą ir el. paštą, taip gaudamas progą lengvai atleisti ar nubausti darbuotojus. Štai keli patarimai, kaip jaustis saugesniam:

     Jei esi tas, kuris nepatinka vadovams, arba jei darbdavys ruošiasi mažinti etatus, tuomet geriausia naršyti internetą saikingai, nes kai kurie darbdaviai gali panaudoti tai kaip priežastį atleisti jiems nepatinkančius žmones arba efektyviai sumažinti etatus. Rodymas pirštu į kitus, jog jie blogesni už tave, čia nepadės.

     Ribok bet kokią kontroversišką ar nepadorią medžiagą. Už tai tikrai gali būti atleistas, nes daug darbdavių naudoja programinę įrangą, kuri stebi naršymą ir el. paštą pagal raktažodžius.

     Jei turi, naudok išmanųjį telefoną arba planšetinį kompiuterį su mobiliuoju internetu, kurį gali naudoti teisėtai ar paslapčia. Tai saugesnis naršymo būdas, nepaliekantis galimybės tave sekti.

     Jei naršai internetą darbe, stebėk, kas gali pamatyti tavo ekraną. Ant stalo gali padėti veidrodį (arba akinius), kad pastebėtum, kada ateina šefas, ir galėtum laiku paspausti alt+tab klavišų kombinaciją!

     Saugiausias būdas yra nukopijuoti puslapius, kuriuos norėjai perskaityti, į Open Office dokumentus, tada atsinešti juos į darbą ir skaityti iš USB rakto arba įkelti juos į savo asmeninę el. pašto direktoriją ir siųstis juos iš ten, bet nesaugoti kompiuteryje. Taip pat gali daryti kitus asmeninius projektus: pvz., susikurti savo blogą arba padėti suformatuoti straipsnius libcom.org bibliotekai. Bet geriausia būtų, jei surašytum asmeninę patirtį apie savo darbą arba maištą ir atsiųstum į libcom.org arba į iww.lt!

     Ar kas nors turi dar daugiau pasiulymų? Praleistų kategorijų? Ką tu patartum?

     Iš http://libcom.org vertė A&E

     http://iww.lt/