Skardos dangtis ir po juo sudėtos plytos sulaiko karštį, kuris sklinda nuo viryklės, ir viduje susidaro aukšta temperatūra. Puodą mėsos galima išsivirti ant labai menkos ugnies. Itin gerai tokioje orkaitėje virti įvairius troškinius, kepti pyragus ar kugelį (atsiprašau, plokštainį).
Tokį dangtį iš cinkuotos skardos gali susilankstyti bet kuris namų meistras, tam net nereikia skardininko. Kelios aplink puodą sudėtos plytos, skardinis dangtis – štai jums ir puikiausia orkaitė. Ką nors kepant joje, skardinį dangtį patartina kuo nors pridengti – tada viduje išsilaiko dar aukštesnė temperatūra.
O kas galėtų būti po šituo puodu, kuris uždėtas ant ketaus krosnelės? Taip, atspėjote – po tuo puodu užkaistas kitas puodas! Tai dar paprastesnė orkaitė – nereikia gaminti nei dangčio, užtenka turėti puodą, kuris tilptų ant pirmojo. Tokioje orkaitėje irgi galima virti bet ką, tačiau kepti – tik smulkesnius dalykus. Mat metalinis puodas blogiau laiko šilumą, po juo susidaro mažesnė temperatūra negu skardos dangčio ir plytų orkaitėje.
Tačiau dideliu puodu labai paprasta uždengti kitą puodą, kuris užkaistas ant elektrinės viryklės. Brangstant elektrai, toks šilumos taupymo būdas sutaupytų dar ir pinigų. Bet jei puodas verda ant dujinės viryklės, aš jo pridengti kitu puodu nelabai patarčiau – tokioje orkaitėje liepsnai gali pritrūkti oro, ugnis užgesti, o dujos tokiu atveju eitų į kambarį. Nebent puodą-dangtį dėtumėt taip, kad po jo apačia liktų nemažas tarpas įeiti orui.