epilogas      Vis dėlto reikia pareikšti savo nuomonę dar kai kuriais klausimais. Štai ką tik, prieš porą minučių, pervertėme dar vieną katalogą, skirtą supistam situacionistų internacionalui. Todėl norime pareikšti: tai ne kas kita, o tipinė bolševikinė bohema, visi tie situacionistukai! Dėjom mes ant jų.

 

Kurpdami šią knygutę kartais baisiai pykdavomės. Požiūriai išsiskirdavo ir išsibėgiodavo į visiškai priešingas puses. Natūralu: Breneris – trečiojo pasaulio atstovas, savamokslis amatininkas, prisirankiojęs po kruopelę iš viso pasaulio, o Schurz tuo tarpu – mergina iš Austrijos, tai yra sterilizuotų jūros kiaulyčių šalies, Kakanijos ir supistų  G e n e r a l i   F o u n d a t i o n  (17) tradicijų paveldėtoja. Taip, biografi jos visiškai skirtingos, tačiau, po velnių, mes mylim vienas kitą! Dažnai krušamės.

 

Rašėme šią knygutę greitai, pankiškai. Turbūt daug ką praleidome. Užtat įgavome velniškos patirties: įsimylėjome vienas kitą kaip triušiukai, kaip kačiukai. Kita vertus, pamėginome tapti tikrais revoliucijos šuniukais: mėtėme kiaušinius, kvaksėjome ir panašiai. Rašėme šią knygutę. Tai yra mylėjome, maištavome ir analizavome. Ko daugiau iš žmogaus norėti?

 

Knygutė parašyta tokiems patiems, kaip ir mes. Tai yra individams, kurie dar neįsirašė į prakeiktas institucijas, kuriems diskursų industrija dar nepraplovė smegenų, kurie vis dar tiki savo nuojauta ir protu. Reikia diferencijuoti, reikia skirti, reikia atpažinti, mielasis skaitytojau! Nuolatos!

 

Ko mes labiausiai siekėme šioje knygutėje? Siekėme reabilituoti pačius juokingiausius ir labiausiai diskriminuojamus žmogaus veiksmus: spjūvius, šnirpštimą, bezdalus, šūvius iš laidynės, iškištus liežuvius, špygas ir kvailas grimasas. Norėjome pasakyti, kad savo šleikštulį valdžiai galima išreikšti visaip, tik nereikia nieko nutylėti arba iš viso pasiplauti. Kovoti ir priešintis gali kiekvienas! Reikia surasti drąsos špygą parodyti, o ne laikyti ją kišenėje.

 

Bet tuo pačiu metu reikia atminti, kad pasipriešinimas (atleiskite mums už tokį skambų žodį) – tai nuolatinės intelekto pastangos, o ne koks nors chamizmas. Velniop chamus! Chamus – šiknon! Ir kiek galima mažiau cinizmo.

 

____________________

 

(17) „Generali Foundation“ – draudimo koncerno įsteigtas privatus fondas Austrijoje, finansuojantis šiuolaikinio meno projektus.

 

Alexander Brener, Barbara Schurz. Ką daryti? 54 kultūrinio pasipriešinimo valdžiai technologijos vėlyvojo kapitalizmo epochoje. V.: Juodraštis, 2008.