leedskalnin     Pateikiame genialiojo latvių kilmės inžinieriaus Edward Leedskalnin (tikrasis vardas Edvards Liedskalniņš, 1887-1951) mintis apie išsilavinimą. E. Leedskalninas jaunystėje emigravo į Jungtines Amerikos valstijas ir ten be niekieno pagalbos pastatė Floridoje "Koralų pilį", dedikuotą nelaimingai jaunystėje įsimylėtai šešiolikmetei (kurią vadino "sweet sixteen"). "Koralų pilis" yra didžiulė 1000 tonų sverianti akmeninė struktūra iš milžiniškų megalitinių akmenų, kurių dauguma jų sveria po kelias tonas.

 

     Pats Edward Leedskalnin tebuvo baigęs keturias klases, nes pasak jo, formalioji mokykla jam buvo nuobodi. Nepaisant to, nuolat skaitė, gilino savo žinias ir žinių gilinimas buvo tapęs jo asmenine gyvenimo aistra. Iki pat mirties taip ir neatskleidė niekam paslapties, kokiu būdu vienas pats pajudino "koralų pilies" milžiniškus akmenis, tačiau visuomet trumpai atsakydavo, kad žino tų žmonių, kurie statė Egipto piramides, paslaptį. Dar ir dabar modernioji inžinerija negali tiksliai atkartoti Edvardo Leedskalnino akmeninių struktūrų padėjimo tikslumo, o pats jo metodas ir toliau išlieka paslaptimi. Žemiau Leedskalnin pamąstymai apie išsilavinimą:

 

     Žinot, mes gauname išsilavinimą mokyklose iš knygų. Visos tos knygos, pagal kurias žmonės pradėti mokinti prieš 25 metus, yra klaidingos dabar, ir tos, kurios yra dabar geros, bus klaidingos po 25 metų nuo dabar. Taigi jeigu jos bus klaidingos tuomet, vadinasi jos taip pat yra klaidingos ir dabar, ir tas, kuris buvo mokinamas iš klaidingų knygų, yra ne išsilavinęs, jis yra suklaidintas. Visos knygos, kurios yra parašytos yra klaidingos; tas, kuris nėra išsilavinęs, negali parašyti knygos, ir tas, kuris yra išsilavinęs, yra iš tikrųjų ne išsilavinęs, bet suklaidintas, ir tas, kuris yra suklaidintas negali parašyti knygos, kuri yra teisinga.

 

     Klaidinimas prasidėjo, kuomet mūsų tolimi protėviai pradėjo mokyti savo palikuonis. Žinot, jie nežinojo nieko, bet jie perdavė savo nieko žinojimą ateinančioms kartoms ir tai tęsėsi taip nekaltai, kad niekas nepastebėjo. Štai kodėl mes nesame išsilavinę.

 

     Dabar aš pasakysiu, kas yra išsilavinimas pagal mano supratimą. Išsilavinęs žmogus yra tas, kurio pojūčiai yra ištobulinti. Mes gimstame kaip gyvuliai, mes išliekam ir mirštam tokie patys, jeigu mes netampame nušlifuoti. Bet visi pojūčiai negali būti nušlifuoti. Kai kurie yra per šiurkštūs, kad pavyktų. Išsilavinimo pagrindas yra žmogaus "savigarba". Kiekvienas, kuriam trūksta savigarbos, negali būti išsilavinęs. Savigarbos pagrindai yra noras nuolat mokytis, daryti tik dalykus, kurie yra geri ir teisingi, tikėti tik dalykais, kurie gali būti įrodomi, turėti dėkingumo jausmą ir savikontrolę.

 

     Dabar, jeigu tau trūksta noro mokytis, tu ir toliau išliksi gyvulys, ir jeigu darysi dalykus, kurie nėra geri ir teisingi, tapsi prastas žmogus, ir jeigu tikėsi dalykais, kurie negali būti įrodomi, bet koks menkaprotis žmogus galės tave suklaidinti, ir jeigu tau trūksta dėkingumo jausmo, tai atima iš kitų iniciatyvą daryti gerą, ir jeigu trūksta savikontrolės, niekada nejausi ribų.

 

     Taigi visi tie, kuriems trūksta šių bruožų savo charakteryje, nėra išsilavinę.

 

     Iš leedskalnin.com Vertė Nojus Vala

 

     anarchija.lt

 

     koralu pilis

     koralu pilis 2