George Carlin mic     Mūsų visuomenėje verdant debatams dėl abortų draudimo įteisinimo, pateikiame 1996 metų legendinio amerikiečių komiko George Carlin (1937-2006) "stand up" pasirodymo nuorašą. Komikas aštriai ir nuodugniai pažvelgia į abortų ir gyvybės šventumo problemas.

 

     Kodėl, kodėl, kodėl... kodėl yra taip, kad dauguma žmonių, kurie yra prieš abortus, yra žmonės, su kuriais visų pirma apskritai nenorėtum pistis, a? O, brol, tie konservatoriai iš tikro yra kažkas tokio neįtikėtino, ar ne? Jie visi teikia pirmenybę negimusiems. Jie viską padarys dėl negimusiųjų. Bet vos tik tu gimsti, tu lieki vienas.

 

     Prieš abortus pasisakantys konservatoriai yra apsėsti embrionų nuo pat apvaisinimo iki devinto nėštumo mėnesio. Po to jie nebenori apie tave nieko žinoti. Jie nenori iš tavęs nieko girdėti. Absoliučiai nieko. Nenori girdėti apie jokią naujagimių priežiūrą, jokią vaikų priežiūrą, jokią neturtingų šeimų ikimokyklinio amžiaus rūpybą, jokius nemokamus mokyklinius pietus, jokias maisto korteles, jokias socialinias išmokas, absoliučiai nieko. Jeigu esi ikigimdyminio amžiaus - viskas puiku, jeigu esi ikimokyklinio amžiaus - reikalai supisti.

 

     Konservatoriai dėjo riebų skersą ant tavęs iki pat to meto, kuomet pasieki karinės tarnybos amžių. Tuomet jie mano, kad tu esi šaunus. Esi būtent tai, ko jiems reikia. Konservatoriams reikia gyvų kūdikių tam,kad jie galėtų juos užauginti mirusiais kareiviais.

 

     Pasisakantieji už gyvybę... už gyvybę... Šie žmonės nėra už gyvybę, jie žudo medikus! Kas čia per už gyvybę pasisakantis požiūris? Ką, jie padarys viską tam, kad išsaugoti embrioną, bet jeigu jis užaugęs tampa mediku, jiem gali prireikti jį tiesiog nužudyti? Jie nėra už gyvybę. Žinot, kas jie yra? Jie yra prieš moteris. Labai paprasta -jie yra prieš moteris. Jie jų nemėgsta. Jie nemėgsta moterų. Jie tiki, kad moterų pirminė funkcija yra būti valstybės veisline kumele. Pasisakantieji už gyvybę... nepamatysi nei vienos šių baltaodžių prieš abortus agituojančių moterų, savanoriaujančių tam, kad į jų gimdas transplantuotų juodaodžius embrionus, ne? Ne, nepamatysi jų, įsivaikinančių daugybės gimdoje kokaino deformuotų kūdikių, ne? Ne, tai būtų kažkas, ką darytų Kristus.

 

     Ir... nepamatysi daugybės šių už gyvybę pasisakančių žmonių, apsipilančių save žibalu ir pasidegančių. Žinot, moraliai nusiteikę religingi žmonės Pietų Vietname žinojo kaip surengti prakeiktą demonstraciją, ar ne? Jie žinojo kaip surengti supistą protestą. Pasidekit! Na, moralės kryžiuočiai, leiskit išvysti šiek tiek dūmų.. tam, kad uždegtumėt tą ugnį pilve.

 

     Čia dar vienas klausimas, kuris man kyla: kodėl, kuomet tai mes, tuomet tai yra abortas, ir kuomet tai viščiukas, tuomet tai yra omletas? Ar mes staiga esame žymiai geresni už viščiukus? Kada tai nutiko, kad mes pralenkėm viščiukus gerumo atžvilgiu? Išvardinkit šešis dalykus, dėl kurių mes geresni nei viščiukai...

 

     Matot, niekas negali to padaryti! Žinot, kodėl? Nes viščiukai yra padorūs žmonės. Nepamatysi viščiukų besišlaistančių narkotikų gaujomis, ar ne? Ne, nepamatysi viščiuko, kuris priveržia kažkokį vyruką prie kėdės ir prijungia jo kiaušus prie automobilinio akumuliatoriaus, ar ne? Kada paskutinis jums girdėtas viščiukas grįžo namo iš darbo ir prilupo savo vištą, a? Taip nebūna. Nes viščiukai yra padorūs žmonės.

 

     Na, grįžkime prie to abortų reikalo. Dabar... ar embrionas yra žmogus? Tai, regis, yra pagrindinis klausimas. Na, jeigu embrionas yra žmogus, tai kodėl tuomet gyventojų surašyme jie neįskaičiuojami? Jeigu embrionas yra žmogus, tai kodėl tuomet, kuomet įvyksta persileidimas, jiems nesurengiamos laidotuvės? Jeigu embrionas yra žmogus, tai kodėl tuomet žmonės sako: "mes turime du vaikus ir netrukus turėsime trečią", vietoj to, kad sakytų: "mes turime tris vaikus"? Žmonės sako, kad gyvybė prasideda apvaisinimo metu, aš sakyčiau, kad gyvybė prasidėjo maždaug prieš milijardą metų ir yra nentrūkstamas procesas. Nenutrūkstamas... toliau juda. Juda, juda, juda toliau.

 

     Ir žinot ką? Klausykit, galima grįžti dar anksčiau. Kaip dėl anglies atomų? A??!! Žmogaus gyvybė negalėjo atsirasti be anglies. Taigi ar nebus taip, kad mes neturėtumėm deginti visų tų anglių? Tiesiog ieškau šiek tiek nuoseklumo tuose anti-abortiniuose teiginiuose. Matot, patys radikaliausi fanatikai pasakys, kad gyvybė prasideda apvaisinimo metu. Apvaisinimas, kuomet sperma apvaisina kiaušinėlį. O tai paprastai įvyksta keletą momentų po to, kuomet vyras sako: "Jėzau, brangioji, aš jau buvau beištraukiąs, bet suskambo telefonas ir tai mane išmušė iš vėžių." Apvaisinimas. Bet net po to, kuomet kiaušinėlis yra apvaisinamas, dar turi praeiti 6 ar 7 dienos, kol jis pasiekia gimdą ir prasideda nėštumas, ir ne kiekvienam kiaušinėliui pavyksta tiek toli nukeliauti. Aštuoniasdešimt procentų moters apvaisintų kiaušinėlių yra išplaunami ir nuteka iš jos kūno kartą per mėnesį, per tas žavingas dienas, kurias jai tenka patirti. Jie atsiduria ant higieninių įklotų, ir nepaisant to, jie yra apvaisinti kiaušinėliai. Taigi iš esmės, ką šie prieš abortus nusistatę žmonės sako, yra tai, kad bet kuri moteris, kuri turėjo daugiau nei vienas mėnesines, yra serijinė žudikė! Nuoseklumas, nuoseklumas.

 

     Ei, ei, jeigu jie nori išties smagios dalies, tai kaip tuomet su sperma, kuri yra iššvaistoma, kuomet valstybė myriop nuteistam žmogui įvykdo mirties bausmę, o vienas iš šių už gyvybę pasisakančių vyrukų stebėdamas nuleidžia į savo kelnes, a? Čia yra vyrukas, kuris stovi ten su trumpikėmis, pilnomis mažų Vinių ir Debių, ir nei vienas neištaria nė žodžio tam vyrukui. Ne kiekviena ejakuliacija nusipelno vardo...! Dabar... Kalbant apie nuoseklumą, katalikai, kuriuo aš buvau iki tol, kol pasiekiau protavimo amžių, katalikai... Katalikai ir kiti krikščionys yra nusistatę prieš abortus ir prieš homoseksualus. Na, kas gi turi mažiau abortų nei homoseksualai? Palikit tuos supistus žmones ramybėje dėl Dievo meilės! Čia yra visa klasė žmonių, kurie garantuotai niekada neturės abortų, ir katalikai bei krikščionys tiesiog stumia juos į šalį. Šiaip būtų galima pamanyti, kad jie galėtų būti natūralūs sąjungininkai, bet eikit ir paieškokit nuoseklumo religijoje.

 

     Ir kalbant apie mano draugus katalikus, kuomet Kardinolas O'Connor'as iš Niujorko bei keletas tų kitų kardinolų ir vyskupų bus patyrę savo pirmuosius nėštumus ir pirmuosius darbo sunkumus ir jie bus užauginę keletą vaikų, uždirbdami minimalų atlyginimą, tuomet aš mielai pasiklausysiu, ką jie nori papasakoti apie abortus. Esu įsitikinęs, kad būtų įdomu. O taip pat tai turėtų nušviečiantį efektą. Bet... kol kas, ką jie turėtų padaryti, tai pasakyti tiems kunigams, kurie priėmė skaistybės įžadus, kad jie laikytų savo rankas atokiau nuo patarnaujančių berniukų! Pasilaikykite savo rankas arčiau savęs, Tėve! Žinot? Kuomet Jėzus sakė “leiskite mažutėliams ateiti pas mane”, tai buvo ne tai, ką jis turėjo omenyje!

 

     Žinot, ką aš sakau tiems prieš abortus nusistačiusiems žmonėms? Aš sakau: "Ei, ei, jeigu manai, kad embrionas yra svarbesnis už moterį, pabandyk paprašyti embriono, kad išplautų tavo šūdų dėmes iš tavo apatinių. Be atlygio ir pensijos." Aš sakau jiems “Galvokite apie abortą kaip apie kadencijų limitus." Tai visa, kas tai yra. Biologiniai kadencijų limitai.

 

     Bet žinot, kuo ilgiau tenka klausytis abortų debatų, tuo dažniau tenka išgirsti fazę "gyvybės šventumas". Girdėjot šitą... gyvybės šventumas. Tikit tuom? Asmeniškai aš manau, kad tai šūdo krūva. Na, aš turiu omenyje - gyvybė yra šventa? Kas taip pasakė? Dievas? Ei, jeigu paskaitai istoriją, suvoki, kad Dievas yra vienas iš pagrindinių mirties priežasčių. Ir buvo tūkstančius metų... Induistai, musulmonai, judaistai, krikščionys.. visi užpuldinėja viens kitą, žudo viens kitą, nes Dievas jiems sakė, kad tai gera mintis. Dievo kalavijas, avinėlio kraujas, mano kerštas. Milijonai mirusių močkrušių. Milijonai mirusių močkrušių. Ir visa tai dėl to, kad jie pateikė neteisingą atsakymą į Dievo klausimą.

 

     - Tiki Dievu?

 

     - Ne.

 

     Būm... miręs...

 

     - Tiki Dievu?

 

     - Taip.

 

     - Tiki mano Dievu?

 

    - Ne.

 

     Būm! Miręs.

 

     - Mano Dievas turi didesnį bybį nei tavo Dievas.

 

     Tūkstančius metų. Tūkstančius metų. Ir taip pat visi geriausi karai. Kruviniausi, brutaliausi vykę karai, visi paremti religine neapykanta, kas asmeniškai man netrukdo. Ei, kiekvieną kartą, kuomet krūva šventų žmonių nori vienas kitą užmušti, aš laimingas vyrukas.

 

     Bet nekiškite man to viso šūdo apie gyvybės šventumą. Turiu omenyje, net jeigu ir būtų toks dalykas kaip "gyvybės šventumas", nemanau, kad tai yra kažkas, dėl ko atsiradimo būtų galima apkaltinti Dievą.

 

     Žinot, iš kur gyvybės šventumas atsirado? Mes jį išgalvojom. Žinot, kodėl? Nes mes gyvi! Savos naudos siekimas. Gyvi žmonės turi stiprų suinteresuotumą idėjos skleidimu, kad kažkuriuo būdu gyvybė yra šventa. Nematote Abbott'o ir Costello bėgiojančių aplink ir kalbančių šio šūdo, ar ne? Mes nelabai daug nuomonės girdime iš Musolinio šios temos atžvilgiu. Kokie naujausi Džono Kenedžio pamąstymai šia tema? Nė trupučio sumauto garso. Nes Kenedis, Musolinis ir Abbott'as bei Costello yra supistai mirę. Supistai mirę. Ir mirusiems žmonėms nusišvilpt ant gyvybės šventumo. Tik gyviems žmonėms tai rūpi, taigi visas reikalas auga iš absoliučiai šališko požiūrio taško. Tai yra savanaudiška, žmogaus sukurta nesąmoninga istorija.

 

     Tai vienas iš tų dalykų, kuriuos mes sakome patys sau, kad pasijaustumėm kilniais. Gyvybė yra šventa. Leidžia pasijusti kilniu. Leiskite jūsų paklausti štai ko: jeigu viskas, kas kada nors gyveno, yra mirę, ir viskas, kas gyva, mirs, kur čia pasirodo šventa dalis? Man čia kyla problemų.

 

     Nes turiu omenyje net tų visų dalykų, kuriuos mes pamokslaujame, atžvilgiu, mes jų nepraktikuojame. Mes jų nepraktikuojame. Pažiūrėkit, ką mes žudome: uodus ir muses. Nes jie parazitai. Liūtus ir tigrus. Nes linksma! Viščiukus ir kiaules. Nes mes alkani. Fazanus ir putpeles. Nes linksma ir esam alkani. Ir žmones... Mes žudom žmones. Nes jie parazitai... ..ir tai yra linksma!

 

     Ir galbūt pastebėjote kai ką kito. Gyvybės šventumas netaikomas vėžinėms ląstelėms, ar ne? Retai kada išvysi automobilio bamperio lipduką, kuriame rašoma: "išsaugokime auglius!" Arba: "aš pristabdau vardan metastazinės melanomos." Ne.. virusai, pelėsiai, miltligė, musių lervos, grybeliai, piktžolės, E. Coli bakterija, kirkšninės utėlės... Ne, nieko švento tuose dalykuose. Taigi geriausiu atveju gyvybės šventumas yra tam tikras atrankinis reiškinys. Mes pasirenkame, kurios gyvybės formos mūsų manymu yra šventos, ir mes sau leidžiame išžudyti visa kita. Gana puikus sandėris? A?

 

     Žinot, kaip tai atsirado? Mes visą supistą reikalą išgalvojome! Išgalvojome!

 

{youtube}7jqPDLKCCdc{/youtube}

 

     George Carlin yra legendinis amerikiečių komikas, kurio karjera apėmė 40 metų sėkmingų pasirodymų.

 

     Vertė Nojus Vala

 

     anarchija.lt