fernando bayona 0        Granados (Ispanija) universitetui teko skubiai nutraukti jauno menininko Fernando Bayonos fotografijų parodos „Circus Christi“ eksponavimą. Paroda buvo demonstruojama tik pusantros dienos. Skandalą sukėlusioje 14 fotografijų − „stacijų“ parodoje F. Bayona pabandė kritiškai, ironiškai ir netgi itin kandžiai pažvelgti į Naujajame Testamente pasakojamą istoriją.

 

Jo nuotraukose – Jėzus Kristus, permiegojęs su Marija Magdaliete, suvokia esąs homoseksualus. Apimtas transo pusnuogis Jėzus pamokslauja roko koncertuose, o Judas bučiuoja jį tamsiame nuošaliame tunelyje ir netgi užsiima oraliniu seksu... Mergelė Marija, apsupta prostitučių, gatvėje siūlo savo kūną, o per Paskutinę vakarienę ant stalo guli geidulinga moteris, grafičiais išdabintoje patalpoje liejasi alkoholis ir homoseksualūs pojūčiai.

 

Pranešime spaudai Granados universiteto prorektorius informavo, kad „negalėdama užtikrinti parodos saugumo“ mokslo įstaiga nusprendė jos neeksponuoti. Jis taip informavo, kad Granados universitetas nefinansavo šios parodos.

 

Sulaukęs grasinimų mirtimi elektroniniu paštu lavinos, parodos autorius F. Bayona atsisako kalbėti su žiniasklaida ir teigia, kad viskas paaiškinta universiteto pranešime spaudai. Paramą menininkui išreiškė Ispanijos laisvamanių organizacija „Europa Laica“, šį incidentą palyginusi su Danijoje kilusiu skandalu, kai laikraštyje buvo išspausdintos Mahometo karikatūros. Organizacija pabrėžia, kad abiem atvejais religinių įsitikinimų pagrindu užsipuolama „žodžio laisvė“.

 

Pasak organizacijos, vadovaujantis religiniais vertinimais norima „nustatyti, ką galima žiūrėti ir ko ne. Šiuolaikinė visuomenė yra pakankamai suaugusi, laisva nuo religinių pamokymų ir gali pati vertinti siūlomą meninę raišką“. „Europa Laica“ taip pat apgailestauja, kad universitetas – mokslo ir kultūros įstaiga – pasidavė spaudimui.

 

Parodą surengė Granados universitetas ir Šiuolaikinio meno centras.

 
El Público“ vertė Valdas

http://apostaze.blogspot.com, 2010 02 17

 

fernando bayona 1

 

fernando bayona 2

 

fernando bayona 3

 

fernando bayona 4

 

fernando bayona 5