sture johannesson        Švedų menininko Sture Johannessono 1968 metais sukurtas plakatas „Pogrindis. Revoliucija reiškia revoliucinę sąmonę“, taip pat žinomas kaip „Hašišo mergina“, turėjo būti eksponuojamas prestižinėje Lundo miesto meno galerijoje. Plakatas buvo padarytas kaip garsaus tapytojo Eugene Delacroixo kūrinio „Žmones vedanti laisvė“ (1848 m.) parafrazė. Vietoje moters apnuoginta krūtine, laikančios šautuvą ir vėliavą, plakate vaizduojama nuoga mergina su taikos pypke ir apskrita vėduokle, ant kurios užrašyta „Revoliucija reiškia revoliucinę sąmonę“.

 

Taip pat krenta į akis kanapės lapas ir iš pypkės kylančiuose burbuliukuose nupieštas Che Guevaros portretas. Plakate taip pat panaudota nedidelė originalaus Delacroixo kūrinio versija. Plakatas atspindėjo pacifistinę alternatyvą romantizuotam ginkluotos kovos ir revoliucinės prievartos įvaizdžiui.

 

Lundo miesto meno taryboje esantiems politikams šis kūrinys pasirodė toks provokuojantis, kad jis buvo cenzūruotas ir policija įsakė sudeginti visus 1000 plakatų. Oficialus politinio elito kaltinimas – narkotikų šlovinimas plakate. Paroda buvo nutraukta. Protestuodamas prieš cenzūrą, atsistatydino galerijos direktorius Folke Edwarsas, o pati galerija po to neveikė pusantrų metų.

 

Tai buvo iki tol neregėtas Švedijos meno pasaulyje skandalas. Kurioje nors kitoje šalyje Johannessonas tuojau pat būtų tapęs geidžiamiausiu autoriumi, tačiau konformistinėje Švedijoje galerijų durys jo spalvingiems ir socialiai angažuotiems kūriniams užsivėrė.

 

Švedijos valdantysis elitas bandė paskelbti Sture Johannessoną protiškai nesveiku ir grasino jo draugams bei šeimai. Paties menininko karjera po šio galios svertus valdančių žmonių sukelto incidento taip ir neįgavo buvusio pagreičio, nors šiandien plakatas ir laikomas šešiasdešimtaisiais metais Švedijoje besireiškusios laisvės simboliu.

 

Daugiau autoriaus kūrinių: http://www.sturejohannesson.com/art.html 

Pagal www.artliberated.org parengė RB
2010 05 03
 
sture johannesson plakatas