svedijos graffiti        Švedijos menininkų grupė, pasivadinusi „Karingaisiais graffiti menininkais“ („Stockholms militanta graffitikonstnaerer“), per 2004 metais Stokholme vykusį tarptautinį karvių paradą (kada įvairių menininkų dekoruotos plastikinės karvės buvo eksponuojamos įvairiose Stokholmo vietose) pagrobė įkaite vieną iš karvių.

 

Vietiniam dienraščiui „Aftonbladet“ nusiųstame filmuke grupės nariai, grasindami rankose laikomais elektriniais grąžtais, pareikalavo viešai paskelbti, kad šios karvės nėra menas. To nepadarius, buvo pagrasinta sunaikinti įkaitę.

 

Prie filmuko pridėtame pareiškime buvo sakoma:

     

 „Mes, Stokholmo karingieji graffiti menininkai, jaučiame moralinę pareigą apsaugoti miestą nuo jo gatves užplūdusių karvių. Reklaminiais užrašais papuoštos karvės nėra menas. Tai, kad jos pristatomos visuomenei kaip viešasis menas, yra didžiausia apgaulė. Reklama negali būti menas. Išraiškos laisvė daugiau nebepriklauso paprastam žmogui. Ji priklauso tiems, kurie turi pinigų nusipirkti reklaminį skydą, šiuo atveju – karvę, atliekančią tą pačią funkciją kaip ir reklaminis skydas. Mes manome, kad išraiškos laisvė atsidūrė pavojuje. Kiekvieno miestiečio pareiga yra ginti išraiškos laisvę ir abejoti karvių teisėtumu.

 

Mes paėmėme įkaitę. Reikalaujame paskelbti, kad karvės nėra menas ir iki rugpjūčio 23 d., 12.00 val. pašalinti karves iš miesto gatvių. Reikalaujame sienų, ant kurių mes, Stokholmo gyventojai, galėtume piešti ir naudotis savo išraiškos laisve. Jei mūsų reikalavimai nebus patenkinti, įkaitė bus paaukota. Bus įvykdytas meniškas teisingumo ir vandalizmo aktas.“

 

Miesto valdžiai šių reikalavimų nepatenkinus, plastikinės karvės galva buvo nupjauta.

 
{youtube}AdYlSc-w1vE{/youtube}
 

Pagal www.artliberated.org parengė RB

2010 05 05