carl johan de geer        Švedų menininkas Carlas Johanas de Geeras gimė 1938 m. Kanadoje, kilmingoje šeimoje. Vaikystę praleido pilyje pietinėje Švedijos dalyje. Vėliau nutraukė ryšius su savo buržuazine praeitimi ir tapo kairysis. Stokholme studijavo meną, dizainą ir amatus. Fotografavo, kūrė filmus, rašė knygas. Filme „Močiutė, Hitleris ir aš“ demaskavo savo močiutės simpatijas naciams. Priklausė radikalios muzikos grupei „Blå Tåget“ („Žydrasis traukinys“).

 

1967 metais sukurti šilkografijos darbai buvo eksponuojama Karlssono galerijoje Stokholme. Viename kūrinyje buvo pavaizduota deganti Švedijos vėliava su žodžiu „kuken“ (liet. – bybys) ir tekstu „Išniekink vėliavą, išmesk ginklus, sužlugdyk šalį, būk antinacionalistas“.

 

carl johan de geer 1

 

Kitame darbe buvo pavaizduota Amerikos vėliava, kurioje žvaigždutės buvo pakeistos svastikomis, o tekstas skelbė „JAV yra žudikė“.

 

carl johan de geer 2

 

Abu darbus konfiskavo ir sunaikino policija. De Geeras buvo teisiamas dėl nacionalinio simbolio išniekinimo ir antivalstybinės agitacijos.

 

Pagal www.artliberated.org parengė RB

2010 05 05